Oppgjøret med Giske: - Feil og avmakt

For første gang siden Trond Giskes vanvittige medlemsvekst tar hans fylkesleder, Ingvild Kjerkol, bladet fra munnen. Kjerkol forklarer nå overfor Dagbladet hvorfor hun ønsker at Ap-medlemmer skal telles i lokallagene der de bor.

ØNSKER ENDRING: Ingvild Kjerkol er bekymret for partidemokratiet etter Trond Giskes voldsomme vekst. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ØNSKER ENDRING: Ingvild Kjerkol er bekymret for partidemokratiet etter Trond Giskes voldsomme vekst. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET (Dagbladet): Trond Giskes mye omtalte Ap-lokallag rundet nylig 2200 medlemmer.

Nidaros sosialdemokratiske forum, som laget heter, er for lengst Norges største politiske lokallag.

For første gang siden den ekstraordinære Giske-veksten tar nå fylkesleder i Trøndelag Ap, helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap), bladet fra munnen.

Nidaros ligger under Kjerkols fylkesledelse, og hennes tale er klar: Medlemsveksten til Trond Giskes lokallag kan føre til avmakt i partiet og svekke partidemokratiet.

- Vil føre til avmakt

Kjerkol vil derfor at mange av medlemmene i Giskes Ap-lag ikke skal telles, forteller hun Dagbladet.

- Grasrota vår i de 37 andre kommunepartiene må ikke svekkes på grunn av at ett lokallag jobber mer som et nasjonalt partilag og har størsteparten av sine medlemmer utenfor Trøndelag, sier Kjerkol.

Hun legger til:

- Det blir feil. Det vil føre til avmakt og svekke grasrota sin innflytelse på politikken vår.

FYLKESLEDER OG STATSRÅD: Ingvild Kjerkol har en viktig rolle både i regjering og i eget parti. Foto: Shad Madian / Dagbladet
FYLKESLEDER OG STATSRÅD: Ingvild Kjerkol har en viktig rolle både i regjering og i eget parti. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Vanvittig vekst

Som Dagbladet har fortalt i flere artikler, jobber et eget vedtektsutvalg i Ap med å se på medlemsmassen i partiet.

Dagbladet er kjent med at utvalget kommer til å presentere løsninger for sentralstyret i partiet som vil kunne strupe Giskes medlemstilgang.

Ingvild Kjerkol, som sitter i sentralstyret, sier at hun mener et partimedlem må bo i samme kommune som sitt lokallag for å telles i den interne maktbalanse i partiet.

Opp mot halvparten av medlemmene i Nidaros Ap bor ikke i Trondheim kommune. Slik reglene er nå, vil også disse medlemmene gi Giske og Nidaros en enormt talerstol og stort gjennomslag både i Trøndelag Ap og i landsmøter.

Der du bor

Dagbladets utregninger viser at Nidaros i praksis vil styre Trondheim Ap, være helt avgjørende i Trøndelag Ap, og sørge for en rekke nye delegater til landsmøter fra Trøndelag. Disse delegatene er på bekostning av resten av landet, som i så fall må avgi plass til Trøndelag.

Kjerkol påpeker at dette blir feil, selv om hennes eget fylkeslag altså kan sope inn makt nasjonalt i Ap.

- I paragraf 2 i retningslinjene for kommunepartiene slås det fast at det er «Arbeiderpartiets medlemmer i en kommune som danner partiavdelinger og kommunepartiet». Dette er grunnstoffet i demokratiet vårt. At du skal kunne påvirke politikken der du bor, sier Kjerkol.

Unntak for studenter - ikke for Giske

Hun legger til at det «er bra med medlemsvekst i Arbeiderpartiet» og at styret i Trøndelag Arbeiderpartiet har sendt innspill til vedtektsutvalget

- Vi mener at hvert medlemskap skal telle like mye, men at bostedskommune skal avgjøre hvor et medlemskap teller for representasjon. Unntak kan gjøres for studentlag. Jeg er opptatt av at alle lokallagene i Trøndelag skal ha god aktivitet og medlemsvekst, og mitt ansvar som fylkesleder er å passe på at partimedlemmer som bor og lever i Trøndelag, på Røros, i Flatanger, Verdal og Steinkjer, skal ha innflytelse på politikken vår, sier fylkeslederen i Trøndelag Ap.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer