Oppgjøret med Hagen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Mange har tatt et oppgjør med seg selv i kjølvannet av rasistdrapet på Holmlia. Hva har den enkelte av oss gjort for å hindre slike utvekster i samfunnet? Hva har vi gjort for å motarbeide holdninger som kan gi grobunn for fremmedhat og innvandrerfiendtlighet? Statsminister Jens Stoltenberg understreket i sin tale på Youngstorget torsdag at det nå må settes inn ressurser i det forebyggende og holdningsskapende arbeidet.
  • Med god grunn har søkelyset i særlig grad vært rettet mot Fremskrittspartiet i denne sammenhengen. Partiet har skiftet standpunkt i mange saker opp gjennom åra. Men motstanden mot innvandring, asylsøkere og u-hjelp har vært permanent. Der har partiet aldri vinglet. Fremskrittspartiet har gitt legitimitet til holdninger som har resultert i rasisme og fremmedfiendtlighet.
  • Men viljen til å ta et oppgjør med Fremskrittspartiets politikk på dette området har ikke alltid vært like framtredende som i disse dagene. Ved de to siste valgene har Arbeiderpartiet erklært Fremskrittspartiet som sin hovedmotstander. Men det har dreid seg om den manglende sammenhengen i Fremskrittspartiets økonomiske politikk, og at den vil rasere vår velferdsstat. Arbeiderpartiet har ligget lavt i terrenget når det gjelder innvandringspolitikken.
  • Ved stortingsvalget i 1997 var det Høyres Inge Lønning og Venstres Odd Einar Dørum som tok dette oppgjøret. Arbeiderpartiet ville ikke delta i et kretsmesterskap i moralisme, som partiets daværende parlamentariske leder Tom Thoresen sa. Ved siste kommunevalg var det Høyres Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen som sto sentralt i kampen for innvandrernes sak. Arbeiderpartiet har også stått sammen med Fremskrittspartiet i motstanden mot arbeidsinnvandring.
  • Når Arbeiderpartiet har erklært Fremskrittspartiet som hovedmotstander også ved årets valg, går vi ut fra at det nå tas et oppgjør også når det gjelder disse spørsmålene. Det kan koste velgere, men det er prisen verdt.

«Når Arbeiderpartiet har erklært Frp som hovedmotstander også ved årets valg, går vi ut fra at det nå tar et oppgjør også når det gjelder disse spørsmålene»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer