Oppgjørets time

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • En gransking har avslørt opprørende opplysninger om forholdene ved flere barnehjem i Bergens-området i tida mellom 1954 og 1980. Tidligere barnehjemsbarn har også stått fram på rad og vitnet om grusomme overgrep og en ødelagt barndom. Byrådslederen i Bergen har gråtende lovet erstatning fra kommunen, rystet i sitt innerste over at virkeligheten på barnevernsinstitusjonene kunne være så vond. Nå følger bystyret i Oslo opp og vil iverksette gransking av barnehjemmene i Oslo-området i samme tidsrom. Kommunen har allerede mottatt sitt første erstatningskrav fra en av de 60 personene som hittil har tatt kontakt med Landsforeningen rettferd for taperne.
  • Det ligger med andre ord an til enda et oppgjør med ei gruppe mennesker som mener de fortjener mer enn en unnskyldning fra statsministeren i nyttårstalen på TV. Tidligere har som kjent både tyskerbarna og taterne fått en slik form for oppreisning, et verbalt klapp på skulderen med på veien. Saken er at de som gjennomled overgrepene, vil ha håndfast kompensasjon for sine amputerte liv som følge av barnevernets inngrep. Og som tyskerbarna og taterne skal nok også barnehjemsbarna få oppleve at ord sitter løsere enn erstatning når politikerne sier de vil gjøre opp for seg.
  • Vanskelighetene barnehjemsbarna kan møte, er kravet til bevisførsel og foreldelsesfrister. Vitner kan være døde eller for gamle til å huske hva som skjedde for femti år siden. Sammenhenger mellom barndom og seinere liv kan også være vanskelig å bevise. Tyskerbarna fikk sine saker avvist av domstolen på slike grunnlag. Taterne - mange ble tatt fra foreldrene og plassert hos tatermisjonen der de led stor overlast - har ennå liggende en felles ubesvart søknad til departementet om penger til en stiftelse som skal ivareta deres interesser.
  • Billighetserstatning utbetales av staten der det ikke foreligger noen rettslig plikt til å svare med erstatning, men beløpene er ikke særlig høye. Samfunnet mangler altså et viktig verktøy når det blir krevd at det offentlige må gjøre opp for sine lovbrudd overfor barn.