Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oppgjørets time?

Kristne høyreekstremister møter motbør i Senatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): John Bolton er ingen tradisjonell diplomat, men en uforutsigbar bølle. Ekspert i å skjelle ut kolleger, herje med undersåtter og rakke ned på personer med andre meninger enn ham selv. President Bush har nominert Bolton som USAs nye FN-ambassadør, selv om han blir sett på som en diplomatisk neandertaler. FN-kritiske republikanere mener Bolton er rett mann som vil rydde opp i verdensorganisasjonen. Demokrater og mer moderate republikanere anser Bolton som en aggressiv høyreavviker uten folkeskikk og fullstendig uegnet i diplomatiet. Eksutenriksminister Colin Powell har advart republikanske senatorer mot ham. Politiske kommentatorer i USA tror likevel at Bolton blir godkjent av Senatet. Men prosessen er viktig. Den viser at alt ikke er som det skal i det republikanske partiet.

BUSH SLITER også med å få godkjent dommere han har nominert. I Bushs første fireårsperiode stoppet Senatet 10 av hans 214 dommerutnevnelser. Bush forsøker nå å få godkjent sju av dem som ble vraket. De er kristenkonservative og blir sett på som høyreekstremister av demokratene. For å få dem utnevnt trenger Bush 60 stemmer i Senatet. I dag har republikanerne 55 senatorer. Demokratene har 44, og en senator er uavhengig. Ved å benytte en filibustertaktikk - blokkere avstemningene og dra ut tida - har demokratene klart å stoppe utnevnelsene. Det er spesielt to kvinner - Priscilla Richman Owen fra Texas og Janice Rogers Brown fra California - det har blitt reagert mot. Den demokratiske opposisjonen mener Owen, Brown og fem andre dommere er ekstremister og ikke egnede til å dømme i en føderal domstol.

I USA HAR HØYESTERETT reell politisk makt og kan stoppe et politisk vedtak. Blokkeringene av de sju dommerne er trolig bare et «vorspiel» før den virkelige maktkampen: utnevnelse av nye høyesterettsdommere. Justitiarius William H. Rehnquist har passert 80 år og er kreftsyk. Fire av de ni medlemmene i US Supreme Court er over 70 år. George W. Bush kan komme til å utnevne tre eller fire nye dommere. Det kan forandre maktbalansen i Høyesterett. En mer konservativ høyesterett vil gi republikanerne en sikkerhet for at liberale krefter ikke kan bruke rettssystemet til å forhindre det de mener er en «god kristen amerikansk samfunnsutvikling».

DEN STERKE MANNEN i Representantenes hus, Tom DeLay (R) fra Texas, er en av Bushs viktigste støttespillere. Han er under etterforskning av «Husets» etiske komité. DeLay har et svært nært forhold til lobbyister. Da DeLay og staben hans var i London og Skottland for å spille golf, ble utgiftene betalt med et kredittkort. Det kortet tilhørte DeLays nære venn, lobbyisten Jack Abramoff, som etterforskes for skattesvik. Andre utgifter på «studieturen» - som mat, telefonregninger og sportsutstyr - ble belastet kredittkortet til en annen kjent lobbyist, Edwin A. Buckham. DeLay har også brukt innsamlede valgkampmidler til å honorere sin kone og datter for deres innsats i hans valgkamp.

Tom DeLay har fem ganger blitt advart av den etiske komiteen i Representantenes hus siden 1997. Det er mer enn noen annen.

VELFERDSSYSTEMET Social Security som gir amerikanere pensjon og en sosial sikkerhet, må det gjøres noe med. Det er ikke nok penger i statskassa til at utbetalingene kan fortsette som nå. Bushs løsning er en form for privatisering. Noe demokratene blankt avviser. Liberale republikanere er også skeptiske til planene. Bush vil at folk fortsatt skal betale inn til systemet, men at pengene som betales skal øremerkes den enkelte. Enhver skal selv plassere pengene i private spare- og aksjekonti som staten ikke kan røre. Kritikerne mener at de svakeste vil bli skadelidende. Bushs plan er uoversiktlig, og det finnes ikke noe sikkerhetsnett hvis plasseringene faller dårlig ut.

REPUBLIKANERNES majoritetsleder Bill Frist, senator fra Tennessee, truer med å fjerne mindretallets mulighet for å blokkere utnevnelser fra presidenten. Frist er rasende på demokratene som bruker filibuster for å stoppe utnevnelser. Frists trusler har blitt tatt dårlig imot av demokratene. Tidligere guvernør Mario Cuomo i New York beskriver truslene slik: -  Dette er akkurat den type av flertallets tyranni de som laget konstitusjonen fryktet og advarte mot.

DEMOKRATENE HAR VÆRT redde for å legge seg ut med de kristne høyreekstremistene. Årsaken er at de kristenkonservative pressgruppene har enorm makt og påvirkning. Det som nå skjer i Senatet og i Representantenes hus, kan være starten på at demokratene manner seg opp til å ta et oppgjør med nykristne ekstremister i amerikansk politikk.

Hele Norges coronakart