Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oppgjørets vinnere?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  •  Et lønnsoppgjør i offentlig sektor er en ytterst krevende politisk prosess. Mange elementer skal på plass før resultatet er i boks. Det stiller store krav til alle involverte aktører. De ansattes organisasjoner kjemper sine medlemmers sak. Det innebærer formulering av krav og forberedelser til streik, men også sindighet og ansvarlighet i de avgjørende timer. Streik fungerer best som trussel, mindre bra som våpen, særlig i offentlig sektor. På samme måte må arbeidsgiversiden beherske spillet. Både statens personaldirektør og Kommunenes Sentralforbund vil normalt være representanter for sine politisk overordnede. Og regjeringen må som øverste arbeidsgiver være innstilt på å bidra til løsninger i rett tid for å unngå streik. Når storstreik ble unngått i år, er det fordi de involverte har gjort det som har vært krevet av dem.
  •  Så får vi vite at storstreiken ble unngått fordi LO-leder Gerd-Liv Valla tok en telefon til statsminister Jens Stoltenberg, som straks bladde opp 100 millioner kroner. Det er en interessant informasjon som bekrefter vårt hovedpoeng, nemlig at et lønnsoppgjør i offentlig sektor ikke bare er «partenes ansvar», men i høyeste grad et politisk samspill. Vi ville uten videre regnet med at lederne i landets mest omtalte faglig-politiske samarbeid snakket sammen for å løse en fastlåst posisjon på lavere nivå.
  •  Når enden er god, skulle vi tro allting er godt, særlig for dem som støtter den sittende regjering. Men så er ikke tilfellet. I LO er frustrasjonen over vanskeligheter under meklingen større enn gleden over resultatet. «Særlig SV-statsrådene hadde vanskelig for å forstå dette med fordelingsprofil», sier lederen for LO Stat, Morten Øye, til Aftenposten. Vi ser ikke bort fra at han har rett. Men uttalelsen føyer seg inn i rekken av tilfeller hvor det er like viktig for LO å vise sin makt, som å utøve den på stillferdig vis. LOs innflytelse i et lønnsoppgjør er åpenbar. Det samme er LOs innsats for å få etablert en rød-grønn regjering. LO er blitt omtalt som regjeringens fjerde parti. Derfor er gjentatte utfall mot enkeltstatsråder vanskelig å forstå. Det må uansett være en belastning for den regjeringen LO har ivret for å få.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling