Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Opphev Arafats husarrest

NEW YORK (Dagbladet): Israels restriksjoner på Yassir Arafats bevegelser er fullstendig uakseptable og må straks opphøre. Dette sa Norges FN-ambassadør Ole Petter Kolby i et lukket møte i FNs Sikkerhetsråd i natt i følge kilder i FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sikkerhetsrådet drøftet situasjonen i Midtøsten på grunnlag av en dyster rapport fra generalsekretærens spesialutsending, visegeneralsekretær Terje Rød-Larsen.

- Situasjonen i den israelsk-palestinske konflikten ser virkelig svært mørk ut, rapporterte Rød-Larsen.

Han rapporterte om dødelige konfrontasjoner og uforsonlige parter som drives stadig dypere inn i bittert fiendskap. Men Rød-Larsen konkluderte sin rapport med optimisme «i det lange løp- fordi til slutt vil det ikke finnes noe verdig liv under sikre levekår» uten at Sikkerhetsrådets sentrale resolusjoner i konflikten blir etterlevd av partene, slik at Israel og en palestinsk stat kan leve i fred innenfor en helhetlig løsning av konflikten.

Lot sjansen glippe

I det første innlegget etter Rød-Larsens rapport, understreket den norske FN-ambassadøren Ole Petter Kolby at Yassir Arafat er den valgte og legitime leder for palestinerne. Kolby fikk instruksen om å framføre dette synet fra regjeringen i Oslo i går.

Ambassadør Kolby kritiserte at Israel ikke brukte nedgangen i volden etter Yassir Arafats tale den 16. desember ifjor, men lot sjansen gå fra seg. Norge frykter nå kollaps i selvstyremyndighetene og at fredsprosessen kan bli spolert.

Restriksjonene som Israel har lagt på Yassir Arafats bevegelser er uakseptable og må opphøre umiddelbart, sa ambassadør Kolby i følge kilder i FN.

Faste rapporter

Forverringen av krisen i Midt Østen fører til at FNs Sikkerhetsråd vil drøfte konflikten fast en gang i måneden. I går rapporterte visegeneralsekretær Terje Rød Larsen til Sikkerhetsrådet for første gang innenfor denne nye ordningen.

Rød-Larsen understreket i Sikkerhetsrådets lukkede møte at en del av forklaringen til de gjentatte sammenbruddene i forsøkene på å forhandle fram en løsning, er at sikkerhetsspørsmålene er blitt isolert fra andre politiske og økonomiske sammenhenger.

Arafat

Fram til den 25 januar i år er 904 palestinere blitt drept, og 17000 er såret. I samme periode er 259 israelere blitt drept, og 2400 er blitt såret.

- Mange av disse dødsfallene er et direkte resultat av at begge parter ikke etterlever sine forpliktelser i henhold til internasjonal lov som pålegger dem å beskytte sivilbefolkningens grunnleggende rettigheter, sa Rød-Larsen i Sikkerhetsrådet.

I følge kilder i FN beskrev han de palestinske terroraksjonene i Israel som «helt uakseptable», mens Israel har gjennomført nye attentater og gjenokkupert palestinske områder. Israel har plassert Yassir Arafat i en slags husarrest og undergraver hans muligheter til å oppfylle de forpliktelser det internasjonale samfunn har pålagt ham.

Kostbar konflikt

Rød-Larsen rapporterte også at de økonomiske tapene som partene lider på grunn av den økende konflikten, lammer den økonomiske virksomheten for palestinerne der arbeidsløsheten er over 36 prosent, men føles også tungt i Israel der arbeidsløsheten nå har passert 10 prosent. Turisttrafikken er hardest rammet.

- Vi står overfor tre problemer i Midt-Østen: okkupasjon, vold og økonomisk krise. Fordi disse problemene er vevet inn i hverandre, må vi finne løsninger som dekker både de politiske områdene, de økonomiske og de sikkerhetsmessige, sa Rød-Larsen.

DYSTERT: </B>Det var lite optimisme å spore i rapporten fra FNs visegeneralsekretær Terje Rød-Larsen som ble overrakt Sikkerhetsrådet.
Hele Norges coronakart