Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opphev forbudet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Opphevforbudet Regjeringen vil opprettholde lovforbudet mot å forske på befruktede egg. Et nytt forslag som er sendt ut på høring inneholder også et forbud mot terapeutisk kloning, en mer kontroversiell metode for å framskaffe embryoer, fosteranlegg, med de samme livsviktige stamcellene. Forskere over hele verden er i ferd med å knekke kodene som skal til for å finne ut hvordan stamcellene fra befruktede egg kan helbrede sykdommer som Parkinson, Alzheimer, hjerneslag og diabetes. At Norge eventuelt velger å forby slik forskning, kommer ikke til å hindre at verden i en ikke fjern framtid har utviklet en biomedisin som vil revolusjonere all medisinsk behandling. Når liv kan reddes takket være bruken av stamceller fra befruktede egg, kommer ingen til å kunne, eller ville, stoppe en teknologi som står i livets tjeneste. EU-parlamentet har også nylig gått inn for å tillate denne type forskning.
  • Motstanderne mot forskning på befruktede egg argumenterer som motstanderne mot loven om selvbestemt abort. Helseminister Dagfinn Høybråten (KrF) står da også hardt på når han definerer et befruktet egg på linje med et fullverdig menneske. Eggene som våre forskere ikke får benytte, er rundt fem dager gamle og kommer fra prøverørsbehandlingens overskuddslagre. Tilhengerne av forskningen hevder at vi med abortloven for lengst har godtatt at fosterets menneskeverd og krav på rettsbeskyttelse endrer seg under svangerskapet. Som viktige høringsinstanser allerede har gjort, trekker vi samme konklusjon som Bioteknologinemnda og Legeforeningens etiske råd som støtter forskning på befruktede egg. Den etiske årvåkenheten i omgang med biomedisinens mange muligheter må ikke ende som bioetisk fundamentalisme.
  • Forbudet mot stamcelleforskningen ivaretar et menneskesyn som verner om det ufødte liv. Vi kan ikke se at det er etisk mer høyverdig å kaste eggene enn å bruke dem for å kunne helbrede og redde liv. Derimot ser vi at når stadig flere land åpner for forskningen, vil vi risikere et ytterligere klassedelt helsevesen mellom de land som har teknologien, og de som ikke har.
Hele Norges coronakart