- Opphev sanksjonene

Navn: Inger Lise Husøy Alder: 43 Yrke: Politiker

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noe av det nyttigste stortingsrepresentanter kan gjøre, er å dra på tur. For en ting er å lese reportasjer i aviser eller se dem på fjernsyn. Noe helt annet er å være på stedet selv. Da Stortingets utenrikskomité for 23 år siden besøkte palestinske flyktningleirer og ved selvsyn fikk oppleve den ubeskrivelige elendigheten, og selv fikk møte israelsk arroganse, var det begynnelsen på en total revurdering av norsk Midtøsten-politikk.

Nå er Inger Lise Husøy, stortingsrepresentant for Ap, nettopp kommet hjem fra en reise som blant annet førte henne til Irak. Nå har hun ved selvsyn fått oppleve at den ti år gamle boikotten av Saddam-regimet ikke rammer ham og hans mektige menn, men barn og gamle, de til enhver tid svakeste i ethvert samfunn. Hun har sett en infrastruktur som for lengst har brutt sammen, med det resultat at kloakk trenger inn i sykehus. 6000 barn i Irak dør hver måned på grunn av feil- og underernæring og mangel på de mest vanlige medisiner. Stadig flere dør nå også av infeksjonssykdommer.

De som mener boikott og sanksjoner må fortsette, hevder at elendighetsbeskrivelsen for en stor del er propaganda, og at ingen trengte lide hvis Saddam Hussein hadde villet bruke det FN-godkjente programmet olje for mat og medisiner slik det var tenkt, og ikke til å bygge stadig nye palasser.

Inger Lise Husøy mener som mange eksperter at sanksjonene har slått feil. I Irak opplevde hun at de virket mot sin hensikt. Blant den oppvoksende slekt har de utløst frustrasjoner og aggresjon som ikke er rettet mot det hjemlige regimet, men mot Vesten generelt og USA spesielt. Og til Dagboka sier hun at det trolig er mulig å samle et flertall i Stortinget som kan gi regjeringen mandat til å arbeide for at sanksjonene blir opphevet.

Inger Lise Husøy møtte som varamann i forrige periode. I denne perioden ble hun innvalgt på Ap's 6. mandat. Hun kommer fra Åndalsnes og har lærerutdannelse, men har aldri praktisert som pedagog. Som leder for Gamle Oslo Ap brukte hun partipisken for å få enstemmig ja til muslimske bønnerop. Det førte til at partiveteranen Helge Winsvold meldte seg ut av partiet. Selv går hun partiledelsen midt imot som motstander av en delprivatisering av Statoil.

Det meste av sin fritid tilbringer hun og samboeren på hytta i Solvang hagekoloni midt i Oslo, der de dyrker urter, grønnsaker og blomster. Og er hun ikke der, finner du henne i «Cuba Libre club social», et nettverk for Cuba-frelste som hun har tatt initiativ til.