Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Boston Marathon

Opphever dødsdom - pårørende opprørte

En føderal domstol har opphevet dødsdommen mot terrordømte Dzjokhar Tsarnajev (27) fordi de mener jurymedlemmer kan ha vært partiske.

DØDSDØMT: Dzjokhar Tsarnajev ble dømt til døden for bombene under Boston Marathon i 2013. Nå har en domstol opphevet dødsdommen. Foto: U.S. Attorney's Office in Boston/Handout via Reuters/Files/File Photo
DØDSDØMT: Dzjokhar Tsarnajev ble dømt til døden for bombene under Boston Marathon i 2013. Nå har en domstol opphevet dødsdommen. Foto: U.S. Attorney's Office in Boston/Handout via Reuters/Files/File Photo Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Tsarnajev og broren sto bak bombingen under Boston Marathon 15. april 2013. Tre personer ble drept og mer enn 260 ble skadd. Storebroren, Tamerlan Tsarnajev, ble drept i skuddveksling med politiet noen dager seinere, mens Dzjokhar ble dømt til døden og har sonet i det som regnes som USAs sikreste fengsel i Florence i Colorado.

Fredag besluttet imidlertid et dommerpanel i 1st U.S. Circuit Court of Appeals å oppheve dødsdommen og ha en ny rettssak om straffen. De mener nemlig de opprinnelige dommerne ikke foretok en grundig nok bakgrunnssjekk av jurymedlemmene og om de hadde holdninger som gjorde dem partiske i saken.

Blir i fengsel

- Men ikke tro noe annet: Dzjokhar vil tilbringe resten av sine dager innelåst i fengsel. Det eneste som skal avklares er om han vil dø gjennom en henrettelse, skriver dommer O. Rogeriee Thompson, ifølge AP.

En av forsvarerne til Tsarnajev, David Patton, sier at det er takknemlige for en «rettferdig beslutning».

- Dersom myndighetene ønsker å henrette noen, må saken gjennomføres med en rettferdig valgt jury som får all relevant informasjon. Det er nå opp til myndighetene om de ønsker å presse ofrene og Boston gjennom en ny rettssak, eller å tillate en avslutning til denne forferdelige tragedien ved å tillate en dom på livstid i fengsel uten mulighet til å bli løslatt, skriver Patton i en epost.

Påtalemyndigheten har foreløpig ikke bestemt seg for hva de vil gjøre.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 20.04.2013 HER BLIR HAN TATT: Denne videoen viser de dramatiske øyeblikkene der politiet er i skuddveksling med den antatte Boston-bomberen Dzjokhar Tsarnajev. Video: Reuters / Dagbladet. Vis mer

- Ond og stygg

Mora til Krystle Campbell, som var 29 år da hun ble drept i terrorangrepet, er imidlertid rasende etter beslutningen.

- Jeg kan ikke forstå det. Det er bare forferdelig at han får lov til å leve livet sitt. Det er urettferdig. Han våknet ikke opp en morgen og bestemte seg for å gjøre det han gjorde. Han planla det. Han gjorde en ond og stygg ting, sier Patricia Campbell til The Boston Globe.

Den tidligere betjenten i Massachusetts Bay Transportation Authority, Dic Donohue, ble alvorlig skadd i skuddvekslingen med brødrene. Han sier at beslutningen ikke overrasker ham.

- FEIGT: John Ward er født og oppvokst i Boston, og sier til Dagbladet at han ser eksplosjonene som en terrorhandling, men at han nekter å leve i frykt. Video: Ørjan Ellingvåg / Dagbladet Vis mer

- Uansett vil han ikke slippe fri, og han har ikke vært i stand til å skade noen siden han ble tatt, skriver han på Twitter.

Tsarnajevs advokater har erkjent at han og broren detonerte to hjemmelagde bomber ved mållinjen til maratonet. De mener imidlertid at det er den drepte broren som var mesterhjernen bak terrorhandlingen, mens lillebroren var mindre skyldig.

- Fundamental feil

Motivet bak handlingene, var ifølge påtalemyndigheten å straffe USA for kriger i muslimske land.

Advokatene til Tsarnajev påpekte flere problemer med rettssaken. For det første mente de det var en «fundamental feil» at dommeren nektet å flytte rettssaken ut av Boston. De påpekte også at innlegg i sosiale medier fra to av jurymedlemmene som tydet på at de hadde sterke meninger om saken allerede før rettssaken begynte i 2015.

USAs president, Donald Trump, reagerte også på dommen under en tale i Florida fredag.

- Jeg ser i Boston at du har et dyr som drepte så mange mennesker under Boston Marathon. De sendte nettopp dødsstraffen hans tilbake til domstolene så de kan krangle om det i lang tid. Det er latterlig, sier Trump.Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!