Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opphever dom for en av Munch-ranerne

Skjerper straffen til øvrige domfelte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Søndag 22. august 2004 ble Munch-maleriene «Skrik» og «Madonna» ranet fra Munch-museet i Oslo. Fem personer ble tiltalt for ranet eller for medvirkning, en person for heleri.

Den tidligere politispaneren Johnny Brenna gikk med planer om å skrive bok om ransmiljøet i Norge sammen med en av mennene på tiltalebenken.

Brenna var politiets hovedvitne under rettssaken, og den tiltalte var tidligere informant for Brenna - som nå jobber som krimekspert i TV 2.

Bokplanene var ikke kjent for noen av de andre aktørene da Munch-saken gikk for retten. Forsvareren til en av de tre som ble dømt i lagmannsretten, Morten Furuholmen, mente at saken må behandles på nytt.

Nå har Høyesterett bestemt at dommen mot Bjørn Hoen skal oppheves.

Høyesterett kom enstemmig til at det måtte anses som en saksbehandlingsfeil at påtalemyndigheten ikke hadde opplyst om forlagsavtalen, men det var dissens om hvilken betydning feilen hadde hatt.

Flertallet blant landets øverste dommere mente at det var en rimelig mulighet for at den manglende opplysning om forlagsavtalen kunne ha virket på bedømmelsen av troverdigheten av politibetjent Johnny Brennas og dermed også hans informants forklaring.


Disse forklaringene hadde stått sentralt ved lagmannsrettens fastleggelse av Bjørn Hoens rolle ved gjennomføringen av ranet.
 

OPPHEVET DOM: Høyesterett har opphevet lagmannsrettens dom mot Bjørn Hoen i Munch-saken. Foto: ARKIV
OPPHEVET DOM: Høyesterett har opphevet lagmannsrettens dom mot Bjørn Hoen i Munch-saken. Foto: ARKIV Vis mer

Bjørn Hoen fikk ni års fengsel i lagmannsretten. Petter Tharaldsen fikk ni år og seks måneders fengsel i en samledom for Aker Brygge-ranet og for å ha kjørt ransbilen under Munch-ranet, mens Stian Skjold ble dømt til fem år og seks måneders fengsel for sin medvirkning.

Høyesterett la vekt på at det dreide seg om ran av uerstattelige kunstskatter og skjerpet straffen for Skjold og Tharaldsen. 

Straffene ble skjerpet til henholdsvis seks år og ti og et halvt års fengsel.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media