Dømt for drap på Cameron:

Opphever dom i barnedrapssak

En far fikk livstid i fengsel for drap på sin 22 måneder gamle sønn. Nå er domfellelsen opphevet.

FAR DØMT FOR DRAP: Faren Justin Ross Harris (t.h.) med sønnen Cooper (t.v.). Foto: NTB
FAR DØMT FOR DRAP: Faren Justin Ross Harris (t.h.) med sønnen Cooper (t.v.). Foto: NTB Vis mer
Publisert

En junidag i 2014 plasserte og festet Justin Ross Harris sønnen Cooper i guttens bakovervendte bilsete som var plassert bak i bilen. Deretter kjørte han fra familiens hjem til en nærliggende hurtigmatkjede.

Egentlig skulle han ha levert guttungen i barnehagen den morgenen. Men Cooper kom aldri dit.

I stedet dro Harris videre på jobb. Han parkerte bilen slik han pleide og gikk til arbeidsplassen.

Tilbake i bilen satt Cooper, fremdeles fastspent til barnesetet.

Sju timer i glovarm bil

I løpet av dagen spiste han lunsj med kolleger, snakket på telefon med kona og jobbet som vanlig. Ifølge CNN skal Harris ha vært innom bilen for å angivelig legge fra seg noen lyspærer han hadde kjøpt.

Det var først da han kjørte til kinoen etter endt dag på jobb, at barnefaren la merke til at sønnen fremdeles satt bak i bilen.

Da hadde Cooper vært fastspent i den glovarme bilen i over sju timer.

FALSK IDYLL: Utad fremsto Harris som en dedikert familiefar. I retten påsto påtalemyndigheten hardnakket at sannheten var en annen. Foto: NTB
FALSK IDYLL: Utad fremsto Harris som en dedikert familiefar. I retten påsto påtalemyndigheten hardnakket at sannheten var en annen. Foto: NTB Vis mer

Under rettssaken kom det fram at Harris skal ha kjørt rett inn på en parkeringsplass utenfor et kjøpesenter. Her skal han ha dratt gutten ut av bilen.

Vitner fortalte at han framsto oppriktig fortvilet over det som var skjedd. Under rettssaken beskrev Harris’ forsvarsadvokater ham som en kjærlig far og hevdet dødsfallet var en tragisk ulykke.

Påtalemyndigheten hevdet på sin side hardnakket at Harris var ulykkelig gift og drepte sønnen fordi han ønsket seg et nytt og barnefritt liv.

Hevder feilaktig dømt

Under rettssaken kjørte påtalemyndigheten blyhardt på å legge frem bevis for Harris' utenomekteskapelige forhold.

Jack Tierney ruller gjennom Londons gater i stor fart, men i framtiden må han kanskje roe ned litt på hastigheten. Video: Rødt Kort Vis mer

Blant annet skal telefonregistrene ha vist at han hadde vært dypt involvert i sexchatting med seks ulike kvinner den dagen Cameron døde, ifølge People.

Saken fikk internasjonal oppmerksomhet og ble blant annet omtalt av Dagbladet. Harris, som siden er blitt 41 år gammel, ble dømt til livstid i fengsel uten prøveløslatelse, pluss 32 år.

Hans forsvarsadvokater har hele tida fastholdt at klientens seksuelle oppførsel ikke var relatert til sønnens død.

Viste bilde av penis

I sitt sluttargument i forbindelse med gjenopptakelsen av saken, var forsvaret tydelige på at Harris var blitt framstilt som så umoralsk og forkastelig at det resulterte i en overdrevet streng dom.

Dette har Georgias høyesterett sagt seg enig i. 22. juni ble drapsdommen opphevet med seks mot tre stemmer.

Retten skriver i sin begrunnelse at mange av bevisene som ble lagt fram under rettssaken, burde vært ekskludert. Retten mener påtalemyndigheten svartmalte Harris unødvendig.

TILTALT OG DØMT: Justin Ross Harris fotografert under rettssaken som til slutt endte med fengselsdom. Foto: NTB
TILTALT OG DØMT: Justin Ross Harris fotografert under rettssaken som til slutt endte med fengselsdom. Foto: NTB Vis mer

Det ble ifølge retten lagt altfor stor vekt på mannens utenomekteskapelige handlinger. Blant materialet som påtalemyndigheten la fram for juryen, var for eksempel et bilde av penisen hans.

«Disse bevisene gjorde lite eller ingen ting når det kom til å besvare nøkkelspørsmålet som omhandler den ankende partens hensikt da han gikk fra Cooper», står det i rettens uttalelse.

«Det var sannsynlig sterkt medvirkende i å påvirke jurymedlemmene til å konkludere med at den ankende part var den typen mann som ville engasjere seg i andre moralsk frastøtende handlinger - som å la barnet sitt dø smertefullt i en varm bil - og som fortjente straff», skrives det videre.

Ønsker ny rettssak

Retten slår fast at bevisene som ble presentert under rettssaken, var «juridisk tilstrekkelig» til å støtte drapsdommen. Mens noen av bevisene om Harris' seksuelle aktiviteter «var korrekt tillatelig», burde tingretten ha utelukket mange av bevisene.

«Fordi det var unødvendig kumulativt og skadelig», mener retten.

NON STOP: Forskere klarte å få en mumie til å snakke. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er det nå opp til Cobb Countys distriktsadvokat Flynn Broady, Jr. å bestemme om det skal kjøres en ny rettssak.

- Vi planlegger å sende inn et forslag om ny vurdering i denne saken, sa en talsperson for distriktsadvokaten i en uttalelse til Law & Crime.

Selv om drapsdommen nå er opphevet, vil Harris bli værende en stund til bak lås og slå i forbindelse med en dom på tolv års fengsel for å ha utvekslet «utuktige» tekstmeldinger og bilder med en mindreårig jente.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer