Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opphever dommen for gigantisk overgrepsbeslag

Lagmannsretten opphever dommen mot en mann i 40-årene som tilsto å ha lastet ned Norges største beslag av overgrepsmateriale. Årsaken: en juridisk spissfindighet.

VANT FRAM: Advokat John Christian Elden representerer mannen som i tingretten ble dømt for besittelse av Norges største beslag av overgrepsmateriale. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VANT FRAM: Advokat John Christian Elden representerer mannen som i tingretten ble dømt for besittelse av Norges største beslag av overgrepsmateriale. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Borgarting lagmannsrett har opphevet dommen mot en østlending i 40-årene, som utgjør halvparten av et ektepar der begge to i fjor ble tiltalt for besittelse av det som antas å være Norgeshistoriens største beslag av overgrepsmateriale.

På tungt krypterte harddisker fant politiet flere millioner overgrepsbilder. Mannen er svært datakyndig.

Politiet mener ifølge NRK at ekteparet har tilhørt det såkalte «Boylove» -miljøet - et miljø for voksne med seksuell interesse for unge gutter.

Flere års jobb

Det tok politiet flere år å låse opp det krypterte kjempebeslaget, og etter fem års jobb anslo politioverbetjent Fredy Salazar, leder for e-sporgruppa i Oslo politidistrikt, overfor NRK at de bare hadde fått tilgang til 20 prosent av beslaget.

Politiet beskrev materialet som et bibliotek av alt overgrepsmaterialet som finnes på det mørke nettet.

- Maskinene er så store og det er så enorme mengder materiale på dem, at flere av systemene våre krasjet. Vi har måttet investere flere millioner kroner i utstyr for å kunne gjennomgå materialet på disse enhetene, sa Salazar til NRK.

Den tiltalte mannen erkjente mye av det han var tiltalt for, og ble dømt til fire års fengsel. Likevel anket han dommen, fordi han mente dommen var for streng.

Ett eller to forhold
Tiltalen mot mannen var på to poster - altså at politiet mente han hadde begått to forskjellige forhold.

Årsaken var at politiet ransaket det tiltalte ekteparets bolig i juli 2014 og tok beslag i datautstyr og materiale – hvorpå mannen etter det begynte å laste ned overgrepsmateriale på nytt.

Oslo tingrett støttet denne oppfatningen - under tvil. Advokat Elden argumenterte for at forholdene måtte anses som ett sammenhengende straffbart forhold, noe som har betydning for strafferammen. Lagmannsretten kom til at tingrettens lovanvendelse er feil, og at handlingene skal betraktes som en fortsatt forbrytelse. Dermed ble tingrettsdommen opphevet.

PRINS PÅ FEST: I kjølvannet av overgrepsanklager og spørsmål rundt vennskapet til avdøde Jeffrey Epstein, sier prins Andrew i et nytt intervju at han ikke skjønner hvordan han har fått stempelet som «partyprins», da han ikke lenger fester. Bilder av prinsen i Saint-Tropez sier det motsatte. Foto: Coleman-Rayner / Stella Pictures. Klipp: Emilie Rydn... Vis mer

- Her gikk politiet altfor kraftig ut og ba om en straff som var høyere enn lovens maksimumsstraff, sier mannens forsvarer, advokat John Christian Elden, til Dagbladet.

- Da ble det opphevelse i lagmannsretten, og rykk tilbake til start. Min klient håper imidlertid at saken nå kan gå som en tilståelsesdom, slik at vi slipper å stå i kø for ny hovedforhandling om lenge.

Vekker

Mannen forklarte at han har en seksuell tiltrekning til unge gutter i før-pubertal alder, og at han begynte å laste ned overgrepsmateriale rundt 1995.

Tingretten la vekt på at politiet siktet ektefellen for seksuell handling mot barn – og at dette måtte ha vært en alvorlig vekker for mannen og at terskelen for å begå ny kriminalitet ble høy.

Dermed, mente tingretten, var forsettet hans for å begynne og laste ned overgrepsmateriale på nytt gjenstand for refleksjon og fornyelse.

Mannen selv sa i retten at han ikke var bekymret for at politiet ville oppdage det straffbare innholdet på de beslaglagte maskinene fordi han hadde kryptert datavaren godt. Han kjøpte nytt utstyr og fortsatte sin tidligere virksomhet etter kort tid.

Avslørte: Ved å skape den digitale jenta «Sweetie» avslørte aktivister pedofilikriminalitet på nettet gjennom dristig web-kamerachatting. Video: Terre des Hommes Vis mer

Fryktet ikke politiet

Han skal ha utviklet en avhengighet til samlingen og prosessen, ifølge dommen.

Dette underbygger ifølge lagmannsretten at forholdene ikke er å anse som to forskjellige straffbare forhold.

Lagmannsretten ser heller ikke at grepene mannen gjorde etter beslaget 2. juli 2014 endret hans måte å anskaffe og besitte overgrepsmateriale på en slik måte at denne sammenhengen må anses brutt.

Retten la heller ikke vekt på at mannen flyttet til Bulgaria i 2014, eller at datautstyret og det straffbare materialet i 2018-beslaget i all hovedsak befant seg der – fordi de straffbare forholdene er begått på nettet.

Materialet fant han for en stor del på det mørke nettet, og han satte opp automatiserte datascript som lastet ned materialet av seg selv. Ekteparet skal ha vurdert å starte et barnehjem i Bulgaria.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!