Opphever forbudet mot handel med neshorn-horn

Oppdrettere vant rettssak i Sør-Afrika.

UTRYDNINGSTRUET: Krypskytting av Afrikas neshorn øker. Bare i 2012 ble nesten 700 hvite og svarte neshorn skutt og drept for hornet, et tall som trolig kommer til å slås i 2013. Det smugles ut av Afrika og til Asia, hvor det omsettes som medisin og vidundermiddel for enorme summer. Neshorn-horn har derimot ingen medisinsk effekt. Foto: Geir Barstein / Dagbladet
UTRYDNINGSTRUET: Krypskytting av Afrikas neshorn øker. Bare i 2012 ble nesten 700 hvite og svarte neshorn skutt og drept for hornet, et tall som trolig kommer til å slås i 2013. Det smugles ut av Afrika og til Asia, hvor det omsettes som medisin og vidundermiddel for enorme summer. Neshorn-horn har derimot ingen medisinsk effekt. Foto: Geir Barstein / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Torsdag opphevet en sør-afrikansk dommer forbudet mot handel med neshorn-horn, og gikk dermed rett i mot myndighetenes politiske ståsted fra 2009.

Sørafrikanske oppdrettere tok forbudet for retten, da de mente at lovlig handel med nesehorn-horn vil bidra til å forhindre illegal handel. En av oppdretterne, John Hume, mente at den skarpe økningen i ulovlig neshornjakt var den direkte følgen av forbudet.

Sammen med oppdretterkollega John Kruger vant han saken mot den sør-afrikanske staten. De to oppdretterne argumenterte for at det var deres grunnlovsmessige rettighet å selge neshorn-horn. De mente at hornene er å regne som en fornybar ressurs, fordi de vokser ut igjen om man ikke dreper neshornet. Krugers og Humes sak har nå ført frem, og dermed er det igjen lovlig å selge de ettertraktede hornene. 

De sør-afrikanske myndighetene har ennå ikke avgjort om de vil anke rettens avgjørelse.

Medisin og vidundermiddel For flere tusen år siden var neshorn langt vanligere enn de er i dag. De fantes over store deler av Afrika, men også i Eurasia. Dermed var det ikke utenkelig for en tidlig europeer å se de store dyrene, som blant annet har blitt fremstilt i europeiske hulemalerier.

Neshorn-horn har i flere århundrer vært en ettertraktet vare, både på grunn av hornets vakre gylne farge når det har blitt dekorert med utskjæringer, men også fordi hornet skal ha legende egenskaper. I Kina knuses hornet til pulver, og brukes for å behandle feber, revmatisme, urinsyregikt og andre sykdommer. I tillegg er hornene populære i Jemen, da først og fremst fordi de lages om til skaft på dolker. Disse dolkene får jemenittiske gutter når de fyller 12 år.

I 1990 utførte The Chinese University of Hong Kong et eksperiment der de testet hornpulverets egenskaper. Det viste seg at pulveret kunne dempe hodepine hos rotter, men bare så vidt. Doseringen av hornpulver i menneskers medisiner er mye lavere enn det rottene fikk.

- Dette beviser at neshorn-horn ikke er nyttig for noen andre unntatt den opprinnelige eieren. Du ville fått samme effekt av å spise dine egne fingernegler, sa Dr. Arne Schiotz fra WWF da han skulle kommentere resultatet overfor National Geographic.

Neshorn-horn består hovedsaklig av keratin. Dette stoffet finnes også i menneskers hår og negler, og akkurat som menneskehår og -negler vil hornet vokse tilbake igjen om noen kutter det av. Troen på at hornene er spesielt verdifulle gjør likevel at krypskyttere dreper neshorn for å ta hornene deres.

Tre grener av bestanden i Afrika I Afrika finnes det tre «grener» av neshornbestanden: det sørlige og det nordlige hvite neshornet, samt det svarte neshornet. Tidligere trodde man at det sørlige hvite neshornet var utryddet, men nå lever mange av dem på beskyttede områder. I dag regner man derimot med at det nordlige hvite neshornet er tilnærmet utryddet, bortsett fra de dyrene som finnes på et senter i Kenya.

Det svarte neshornet har fordoblet bestanden fra 2480 dyr for to tiår siden. Likevel er bestanden langt unna de 100 000 som fantes på begynnelsen av 1900-tallet.

Neshorn har en viktig rolle i økosystemet, da de spiser mye gress og dermed holder vegetasjonen nede, men også sikrer andre dyrs helse og leveområder.

Over tusen nesehorn i 2014 I 2014 ble det satt en blodig rekord for neshornjakt: totalt 1215 dyr ble drept i Sør-Afrika. Landet er hjem for 80 prosent av verdens neshornbestand. Så langt i 2015 har 749 nesehorn blitt drept, under halvparten av det totale antallet for 2014. I 2007, to år før myndighetene forbød handelen, ble det registrert 13 drepte neshorn.

Neshorn finnes også i Asia: på Java og Sumatra lever to kritisk truede neshornarter. En undergruppe av Javas neshornart fantes i Vietnam inntil 2011, da den ble erklært utryddet.

ETTERTRAKTET: For mange er et neshorn mer verdt som dødt enn som levende. Dette neshornet, fotografert i Pilanesberg Nationalpark, er Sør-Afrikas tredje største hvite neshorn. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ETTERTRAKTET: For mange er et neshorn mer verdt som dødt enn som levende. Dette neshornet, fotografert i Pilanesberg Nationalpark, er Sør-Afrikas tredje største hvite neshorn. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer