Opphever forbudet mot handel med neshorn-horn

Oppdrettere vant rettssak i Sør-Afrika.

UTRYDNINGSTRUET: Krypskytting av Afrikas neshorn øker. Bare i 2012 ble nesten 700 hvite og svarte neshorn skutt og drept for hornet, et tall som trolig kommer til å slås i 2013. Det smugles ut av Afrika og til Asia, hvor det omsettes som medisin og vidundermiddel for enorme summer. Neshorn-horn har derimot ingen medisinsk effekt. Foto: Geir Barstein / Dagbladet
UTRYDNINGSTRUET: Krypskytting av Afrikas neshorn øker. Bare i 2012 ble nesten 700 hvite og svarte neshorn skutt og drept for hornet, et tall som trolig kommer til å slås i 2013. Det smugles ut av Afrika og til Asia, hvor det omsettes som medisin og vidundermiddel for enorme summer. Neshorn-horn har derimot ingen medisinsk effekt. Foto: Geir Barstein / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Torsdag opphevet en sør-afrikansk dommer forbudet mot handel med neshorn-horn, og gikk dermed rett i mot myndighetenes politiske ståsted fra 2009.

Sørafrikanske oppdrettere tok forbudet for retten, da de mente at lovlig handel med nesehorn-horn vil bidra til å forhindre illegal handel. En av oppdretterne, John Hume, mente at den skarpe økningen i ulovlig neshornjakt var den direkte følgen av forbudet.

Sammen med oppdretterkollega John Kruger vant han saken mot den sør-afrikanske staten. De to oppdretterne argumenterte for at det var deres grunnlovsmessige rettighet å selge neshorn-horn. De mente at hornene er å regne som en fornybar ressurs, fordi de vokser ut igjen om man ikke dreper neshornet. Krugers og Humes sak har nå ført frem, og dermed er det igjen lovlig å selge de ettertraktede hornene. 

De sør-afrikanske myndighetene har ennå ikke avgjort om de vil anke rettens avgjørelse.

Medisin og vidundermiddel For flere tusen år siden var neshorn langt vanligere enn de er i dag. De fantes over store deler av Afrika, men også i Eurasia. Dermed var det ikke utenkelig for en tidlig europeer å se de store dyrene, som blant annet har blitt fremstilt i europeiske hulemalerier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer