Opphever importforbudet

Bjarne Håkon Hanssen reddet påskehandelen. Nå er det igjen lov til å ta med seg landbruksprodukter fra alle EU-land, med unntak av Storbritannia, Irland, Frankrike og Nederland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det synes ikke lenger å være et grunnlag for å hevde at det er ukontrollert smittetilstander i Europa, sa landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen på pressekonferansen i ettermiddag.

Han understreket også at de tiltak som er satt i verk for å begrense spredningen av smitten har stabilisert situasjonen på kontinentet.

Det var etter en klar anbefaling fra Statens dyrehelsetjeneste og Veterinærinstituttet i dag klokka 08.00 at regjeringen valgte å oppheve importforbudet.

Det betyr i klartekst at alle som ønsker det kan ta med seg matvarer fra EU og EFTA-land fra og med klokka 15.00 i dag.

Takker folket

Landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen rettet en stor takk til alle forbrukere da han offentliggjorde opphevelsen av importforbudet i ettermiddag.

- Jeg vil berømme den måten folk har respektert og fulgt opp de strenge tiltakene som ble innført i mars. Det norske folk stilte opp i en nasjonal dugnad for å slå ring om dyrehelsa, sier Bjarne Håkon Hanssen.

Et vanskelig valg

Landbruksministeren avviser at han har gitt etter for politisk press i saken om importforbudet.

- Det har hele tiden vært avgjørende viktig for meg at Statens dyrehelsetilsyn og Veterinærinstituttet har kunnet gi sine råd til meg, uavhengig av politiske føringer.

- Jeg har ønsket meg faglige råd. Politikken har jeg uansett måtte ha stått for selv, sier Hanssen.

Han understreker at han vil reagere meget sterkt på ethvert forsøk fra forskjellige hold, om at noen vil hevde at landbruksdepartementets fagmedarbeidere har mistet sin integritet ved å anbefale å oppheve importforbudet.

Betydelig EU-press

Landbruksminsteren innrømmet i ettermiddag at presset mot regjeringen fra EU har vært enormt, og det har bare økt i omfang de siste dagene.

- Jeg har følt et betydelig press, og jeg er glad for at jeg slapp å sitte å vurdere en situasjon der faglige råd på en side hadde anbefalt fortsatt importforbud, og et EU-press for opphevelse av forbudene på den andre siden. Jeg slapp da å fullføre den øvelsen av hva det hadde gitt av konklusjon, sier Bjarne Håkon Hanssen.

Svenskene ga etter

I dag besluttet svenskene å oppheve det generelle importforbudet av landbruksprodukter fra EU. Begrunnelsen er at situasjonen når det gjelder munn- og klovsyke har endret seg siden de innførte forbudet den 30. mars i år.

Men påskehandelen var truet av mer enn munn- og klovsyke. De svenske butikkansatte truet med streik fra påske, men gikk i dag med på en avtale som gav dem 500 kroner mer i måneden. Dermed var streiketrusselen avblåst.

Dermed er påskehandelen reddet.

For det er ikke til fjells den største trafikken går i påsken. Den går til Sverige for kjøttsultne nordmenn. Skjærtorsdag er den store dagen. Da er norske butikker stengt, mens svenskene holder åpent.

<B>KØ TIL SVERIGE: 15. april i fjor var trafikken stri til Sverige ved Svinesund. Nå kan den bli like stor i år.