KREVENDE: Regionslensmann Andreas Nilsen (til venstre) innrømmer at etterforskningen er krevende. Her sammen med Ole Bredrup Sæverud på politihuset i Tromsø. FOTO:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KREVENDE: Regionslensmann Andreas Nilsen (til venstre) innrømmer at etterforskningen er krevende. Her sammen med Ole Bredrup Sæverud på politihuset i Tromsø. FOTO:Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Opphever isolasjon for Vålnes-siktede

Politiet ønsker imidlertid fortsatt brev- og besøksforbud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Nordlys): Etter å ha sittet i isolat siden de ble pågrepet for halvannen måned siden, vil ikke politiet begjære isolasjonen forlenget for de tre personene som er siktet for drap eller medvirkning til dette på savnede Per Vålnes (50), skriver Nordlys.

Fredag skal Nord-Troms tingrett ta stilling til videre varetekt for de siktede. Politiets krav lyder på fortsatt fengsling i fire uker, men da kun med brev- og besøksforbud.

- Tungt virkemiddel - Det er et faktum at isolasjon er et tungt virkemiddel. Det er krevende for dem som blir utsatt for det, og det er ikke ment å vare en hel varetektsperiode, sier Andreas Nilsen, regionlensmann i Målselv, Bardu og Balsfjord.

- Vi har konkludert med at det ikke lenger er nødvendig, sier han.

- Betyr det at politiet har fått unnagjort kritiske etterforskningsskritt?

- Jeg vil ikke gå inn på de taktiske vurderingene rundt dette, annet enn at isolasjon er ment å være et tidsbegrenset virkemiddel.

Polititeori: Drept i bursdag Det er over ett år siden siste sikre observasjon av Per Vålnes, som ble gjort natt til 27. november i forbindelse med at han feiret 50-årsdagen sin hjemme på Sagelv i Balsfjord.

Vålnes' samboer (40) meldte ham savnet 1. desember, og har forklart at han forsvant ut døren kvelden i forveien.

Etter det Nordlys erfarer, fester ikke politiet lit til denne forklaringen. Tvert imot er en sentral teori at Vålnes ble drept i sin egen bursdagsfest, eller kun kort tid etter.

Samboeren var den første som ble pågrepet og siktet i saken, tett fulgt av hennes nye kjæreste (39) og en mann (41) i parets bekjentskapskrets.

Står ennå uten lik Over ett år etter forsvinningen står ennå politiet uten lik og et sikkert drapsåsted. Tidlig i etterforskning ble Vålnes' hjem på Sagelv endevendt av etterforskere og kriminalteknikere fra Troms politidistrikt og Kripos.

Nordlys kjenner til at det er gjort funn i boligen som er sendt inn til nærmere analyse. Blant annet skal det dreie seg om gulvplanker.

SAVNET: Politiet har ennå ikke funnet savnede Per Vålnes. Han ble meldt savnet 1. desember i fjor. tre personer er siktet for drap eller medvirkning til drap. Foto: Privat
SAVNET: Politiet har ennå ikke funnet savnede Per Vålnes. Han ble meldt savnet 1. desember i fjor. tre personer er siktet for drap eller medvirkning til drap. Foto: Privat Vis mer

- Det er klart at dette er en krevende sak, medgir Andreas Nilsen.

- Men vi jobber videre med den hensikt å belyse alle sider ved forsvinningen. Vi etterforsker ennå bredt, og holder alle muligheter åpne. Vi jobber nå med analyse av det materialet vi har, både taktisk og teknisk, fortsetter han.

Over 100 vitneavhør Siden Vålnes forsvant er det gjort over 100 vitneavhør i saken, og de siktede har vært avhørt i flere omganger.

Nilsen er imidlertid tilbakeholden med å kommentere framgangen i etterforskningen.

- Jeg vil ikke gå inn på en diskusjon hvorvidt det er framgang eller ikke. Det jeg kan si er at vi etterforsker med godt mot og god motivasjon.

HADDE BURSDAG: Huset der Per Vålnes bodde og feiret sin 50 års bursdag før han ble meldt savnet. Kriminalteknikere gjorde omfattende undersøkelser på eiendommen etter at tre personer ble siktet for drap. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
HADDE BURSDAG: Huset der Per Vålnes bodde og feiret sin 50 års bursdag før han ble meldt savnet. Kriminalteknikere gjorde omfattende undersøkelser på eiendommen etter at tre personer ble siktet for drap. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer