Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opphever unntakslovene i Syria

Har vært i kraft siden 1963. Over 200 opprørere skal være drept av regimet uten at opprøret stagges.

DREPT: Over 200 hevdes å være drept av regimet siden opprøret startet. Her begraves noen av dem i byen Homsi går. Foto: REUTERS
DREPT: Over 200 hevdes å være drept av regimet siden opprøret startet. Her begraves noen av dem i byen Homsi går. Foto: REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tvert imot har det mest omfattende opprøret mot hans elleveårige styre spredd seg fra byene Deraa og Latakia til store deler av landet. Og stemningen blant demonstrantene har hardnet kraftig til.

Ved 16-tida i ettermiddag meldte det statlige nyhetsbyrået Sana at Syrias regjering har gått inn for å oppheve unntakslovene som har vært i kraft i landet siden 1963.

Høytrykk Syria-ekspert Kjetil Selvik mener det er liten tvil om at trykket i motstanden mot regimet øker, selv om opprøret fortsatt ikke har nådd storbyen Aleppo og hovedstaden Damaskus for fullt.

- Men forstedene til Damaskus har begynt å reise seg, og det er viktig i seg selv, sier han til NTB.

- Nå virker det mindre sannsynlig at dette bare skal roe seg og gå over av seg selv, forklarer Selvik fra Forskningsstiftelsen Fafo.

I byen Homs hevder demonstrantene at 20.000 mennesker samlet seg for å delta i en begravelse av drepte aktivister og for å protestere mot regimet mandag.

Mer konfrontasjon Inspirert av folkeopprøret i Egypt satte de opp telt, døpte om Al-Saa-plassen til Tahrir-plassen, som i den egyptiske hovedstaden, og lovte å bli sittende til al-Assad gir fra seg makten.

Men tirsdag slo politiet til - igjen. Væpnede salafistgrupper i Homs og Banias har åpent tatt til orde for væpnet revolusjon, var budskapet fra regimet.

- Det virker som om dette vil bli mer og mer konfrontasjonsartet. Men det i seg selv er ikke en ende, for begge sider har potensial til å lage veldig mye konflikt, sier Selvik.

Søndag ble minst elleve mennesker drept i Homs og en by i nærheten, mens regimet hevder tre offiserer og tre barn er drept av «væpnede, kriminelle bander» ved byen.

Pisk og gulrot President Bashar al-Assad har forsøkt seg med en kombinasjon av rå maktbruk og løfter om reformer for å slå ned folkeopprøret i Syria.

Han har lovet å oppheve en fem tiår lang unntakstilstand, erstatte regjeringen og gi kurderne flere rettigheter. Men syriske demokratiforkjempere og menneskerettsaktivister stoler ikke på al-Assad, som arvet makten fra sin far Hafez i 2000.

- Vi har ventet i elleve år på reformer, sier den politiske aktivisten Najati Tayyara.

Selvik peker på at al-Assad i sin siste tale gikk lenger enn han har gjort før, men at de siste løftene kanskje burde kommet i talen for to uker siden.

- Da kunne de kanskje hatt en effekt, men så blir folk skutt og drept i gatene i etterkant. Da faller ordene gjennom, sier forskeren.

At folk dør i kampene, fører også til at mange syrere ser det som en æressak å delta i protestene, mener Selvik.

Kan bli langvarig Hvordan opprøret ender, er fortsatt helt uvisst. Dersom verken regimet eller folket i gatene bøyer av, kan situasjonen lamme både gatebildet og økonomien - uten at det betyr at man får en snarlig løsning, tror Selvik.

- Det kan bli en langvarig, politisk krise, sier han.

Flere eksperter sier at sikkerhetsstyrkenes brutale fremferd i seg selv har provosert befolkningen og nørt opp under protestene.

- Slagordene er totalt endret. Demonstrantene krever ikke lenger reformer, men Bashars og regimets hode på et fat. Vi er inne i en spiral av radikalisering, sier direktør Burhan Ghaliun ved Centre for Arab and Contemporary Oriental Studies til nyhetsbyrået AFP.
(NTB)

HEVER UNNTAKSLOVENE: President Bashar al-Assad klarer ikke å stagge opprøret i landet. I ettermiddag kom meldingen om at unntakslovene oppheves etter å ha vært i kraft siden 1963. Foto: REUTERS/Syrian TV via Reuters TV
HEVER UNNTAKSLOVENE: President Bashar al-Assad klarer ikke å stagge opprøret i landet. I ettermiddag kom meldingen om at unntakslovene oppheves etter å ha vært i kraft siden 1963. Foto: REUTERS/Syrian TV via Reuters TV Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media