Bombesaken i Ski:

Opphevet fengsling av bombesiktet

Høyesteretts ankeutvalg opphevet fengslingen av mannen som er siktet for å ha sendt en bombe til politiet.

OPPHEVET FENGSLING: Høyesterett har fastslått at mannen som er siktet for å ha sendt en bombe til politiet i Follo var fengslet på feil grunnlag. Foto: Freddie Larsen / NTB scanpix
OPPHEVET FENGSLING: Høyesterett har fastslått at mannen som er siktet for å ha sendt en bombe til politiet i Follo var fengslet på feil grunnlag. Foto: Freddie Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

41-åringen som er siktet for å ha sendt en bombe til politiet i Follo, har vært fengslet på feil grunnlag.

Mannen ble varetektsfengslet i Follo tingrett. Han anket til Borgarting lagmannsrett, som opprettholdt fengslingen. Begrunnelsen for fengslingen var at politiet fryktet at han kunne ødelegge bevis.

Høyesteretts ankeutvalg slår nå fast at lagmannsrettens kjennelsesgrunnlag er for utilstrekkelig til å kunne konstatere at deres generelle tolkning av straffeprosessloven er riktig.

Bevisforspillelse

I kjennelsen fra Høyesterettsankeutvalg heter det:

«Verken lagmannsretten eller tingretten har vurdert om det er sannsynlighetsovervekt for bevisforspillelse dersom siktede løslates. Videre er lagmannsrettens formuleringer vage og ubestemte, blant annet når det uttales at det ikke kan 'utelukkes at siktede har hatt medhjelpere' og hvordan bevisforspillelsen 'vil kunne skje'. Lagmannsretten viser til at 3 elektroniske beslag ikke er ferdig analysert, og at siktede i liten grad har bidratt til å oppklare saken. Det kan være relevant å se hen til hvorvidt siktede samarbeider med politiet, men dette momentet gir ikke i seg selv grunnlag for å konstatere fare for bevisforspillelse».

Fornøyd

Advokat John Christian Elden, som forsvarer 41-åringen som er for siktet drapsforsøk, er godt fornøyd med Høyesteretts avgjørelse.

FOR FORT: - Det går av og til litt for fort i domstolene, sier advokat John Christian Elden. Foto: Dagbladet
FOR FORT: - Det går av og til litt for fort i domstolene, sier advokat John Christian Elden. Foto: Dagbladet Vis mer

- Det går av og til litt fort i domstolene, men man kan ikke fengsle noen ut fra at de kan ha en teoretisk mulighet til å påvirke bevis. Da ville alle vært fengslet i saker som politiet etterforsket, og slik har vi det heldigvis ikke ennå i Norge, sier advokat Elden.

Fengslet på nytt

Politiadvokat Ole Friestad i Øst politidistrikt opplyser til Dagbladet at Borgarting lagmannsrett allerede i dag har behandlet saken på nytt.

- Mannen vil ikke bli løslatt. Lagmannsretten har fengslet ham på ny, sier Friestad.

Etter hva Dagbladet forstår er 41-åringen nå varetektsfengslet med grunnlag i gjentakelsesfare.

Nå er det opp til 41-åringen og hans forsvarer, advokat John Christian Elden, om fengslingen på ny ankes inn for Høyesterett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer