Opphogging av oljeskrot utløser kvikksølvalarm

Høye kvikksølvnivåer målt i nærmiljøet. Kan skade nervesystemet, reproduksjonsevne og nyrene.

MYE RØYK: Bildet, som skal være fra 2010, viser røykutvikling etter at et oppsamlingskar for olje tok fyr under skjærebrenning av stål på AF Decoms anlegg i Vatsfjorden. Brannen skal ha pågått i fem minutter. ALLE FOTO: Privat
MYE RØYK: Bildet, som skal være fra 2010, viser røykutvikling etter at et oppsamlingskar for olje tok fyr under skjærebrenning av stål på AF Decoms anlegg i Vatsfjorden. Brannen skal ha pågått i fem minutter. ALLE FOTO: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet) AF Miljøbase Vats ble etablert i 2005 og ligger på Raunes i Vindafjord komrnune innenfor Haugesund. Basen er ett av tre aktive anlegg i Norge som mottar brukte installasjoner fra oljeindustrien for gienvinning.

I en pågående rettsprosess har fiskeoppdrettsfirmaet Raunes Fiskefarm saksøkt opphoggingsselskapet for å ha ødelagt deres virke.

Ved hjelp av fagfolk har fiskefarmen utført undersøkelser som viser at forurensningen fra anlegget til AF Decom er mye større enn tidligere kjent.

• Analyser av slammet som har samlet seg i takrennene på Raunes Fiskefarm, som ligger rett ved siden av mottaksanlegget i Vatsfjorden i Rogaland, viser at nedfallsstøvet som sprer seg fra anlegget og ut i nærmiljøet inneholder store mengder heldefarlige stoffer, deriblant kvikksølv. En laboratorierapport viser at det er målt 16,3 milligram kvikksølv per kilo i slammet i takrennene. Kvikksølvnivået ble karakterisert i tilstandsnivå 5, svært dårlig.

Helsefarlig «Kvikksølv er en av de farligste miljøgiftene og utgjør en trussel for miljøet og menneskers helse», skriver Klima- og forurensningsdirektoratet på sin hjemmeside.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer