Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opphogging av oljeskrot utløser kvikksølvalarm

Høye kvikksølvnivåer målt i nærmiljøet. Kan skade nervesystemet, reproduksjonsevne og nyrene.

MYE RØYK: Bildet, som skal være fra 2010, viser røykutvikling etter at et oppsamlingskar for olje tok fyr under skjærebrenning av stål på AF Decoms anlegg i Vatsfjorden. Brannen skal ha pågått i fem minutter. ALLE FOTO: Privat
MYE RØYK: Bildet, som skal være fra 2010, viser røykutvikling etter at et oppsamlingskar for olje tok fyr under skjærebrenning av stål på AF Decoms anlegg i Vatsfjorden. Brannen skal ha pågått i fem minutter. ALLE FOTO: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) AF Miljøbase Vats ble etablert i 2005 og ligger på Raunes i Vindafjord komrnune innenfor Haugesund. Basen er ett av tre aktive anlegg i Norge som mottar brukte installasjoner fra oljeindustrien for gienvinning.

I en pågående rettsprosess har fiskeoppdrettsfirmaet Raunes Fiskefarm saksøkt opphoggingsselskapet for å ha ødelagt deres virke.

Ved hjelp av fagfolk har fiskefarmen utført undersøkelser som viser at forurensningen fra anlegget til AF Decom er mye større enn tidligere kjent.

SKJÆREBRENNING: Det kan oppstå mange farlige forbindelser ved skjærebrenning på malingsbelagt stål. Her siver røyken fra skjærebrenning på AF Decoms mottaksanlegg utover fjorden.
SKJÆREBRENNING: Det kan oppstå mange farlige forbindelser ved skjærebrenning på malingsbelagt stål. Her siver røyken fra skjærebrenning på AF Decoms mottaksanlegg utover fjorden. Vis mer

• Analyser av slammet som har samlet seg i takrennene på Raunes Fiskefarm, som ligger rett ved siden av mottaksanlegget i Vatsfjorden i Rogaland, viser at nedfallsstøvet som sprer seg fra anlegget og ut i nærmiljøet inneholder store mengder heldefarlige stoffer, deriblant kvikksølv. En laboratorierapport viser at det er målt 16,3 milligram kvikksølv per kilo i slammet i takrennene. Kvikksølvnivået ble karakterisert i tilstandsnivå 5, svært dårlig.

Helsefarlig «Kvikksølv er en av de farligste miljøgiftene og utgjør en trussel for miljøet og menneskers helse», skriver Klima- og forurensningsdirektoratet på sin hjemmeside.

Kvikksølv kan gi skade på nervesystem, reproduksjonsevne og nyrer hos mennesker

- AF Decom har i hele prosessen bestridt at det har skjedd forurensning på tross av at selskapet også er ilagt et forelegg for forsettlig overtredelse av forurensningsloven. I forbindelse med begjæring om gienåpning av erstatningssaken har Raunes Fiskefarm foretatt undersøkelser. Disse undersøkelser viser at det er stor sannsynlighet for at det skjer omfattende luftforurensning, særlig av kvikksølv. Dette er som kjent svært skadelig, heter det i en rapport advokat Sigurd Knudtzon i advokatfirmaet Simonsen har sendt Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif), Miljøverndepartementet og Fiskeri- og kystdepartementet på vegne av fiskefarmen.

Krever reaksjoner «Den dokumentasjon som vi her fremlegger og de opplysninger vi gjør rede for er av en slik karakter at det bør foranledige umiddelbar reaksjon fra Klifss side», heter det.

OPPHOGGING: Her går skjærebrenneren på anlegget til AF Decom i Vindafjord.
OPPHOGGING: Her går skjærebrenneren på anlegget til AF Decom i Vindafjord. Vis mer

- AF Decom har aldri sagt at det slippes store mengder kvikksølv ut i lufta og at fisken i fjorden her er full av kvikksølv, sier styreleder Frode Bjelland i Raunes Fiskefarm til Dagbladet.

• Fiskefarmen varsler også om ferske målinger som viser at fisk i Vatsfjorden nå inneholder 0,28 milligram kvikksølv per kilo. Myndighetene anbefaler ikke gravide å spise fisk som inneholder mer kvikksølv enn 0,20 milligram per kilo.

Oljeskrot AF Decom har blant annet hogget opp oljeinstallasjoner fra Ekofiskfeltet i Nordsjøen som opereres av oljeselskapet ConocoPhillips. lnstallasjonene blir transportert fra Nordsjøen og inn til anlegget om sommeren.

- AF Decom har ikke utført undersøkelser på de stoffene man visste var i omløp ute i Nordsjøen. Fra Ekofisk vet man at det var kvikksølv, asbest og radioaktivitet. Vi varsler nå myndighetene i frykt for at utslippene fra anlegget kan gå utover folkehelsa, sier Bjelland.

KRITISK: Styreleder Frode Bjelland i Raunes Fiskefarm mener AF Decom har ødelagt deres fiskeoppdrettsvirksomhet.
KRITISK: Styreleder Frode Bjelland i Raunes Fiskefarm mener AF Decom har ødelagt deres fiskeoppdrettsvirksomhet. Vis mer

I et brev til daværende Statens forurensningstilsyn i juli 2005 redegjorde ConocoPhillips for at installasjonene som skulle sendes til opphogging inneholdt betydelige mengder kvikksølv.

En rapport AF Decom presenterte i april 2004 tyder på at kvikksølvnivåene som nå er målt i området rundt anlegget skyldes virksomheten til selskapet. I 2004 ble det ikke detektert kvikksølv på ni av ti målepunkter. På det siste målepunktet ble det funnet ørsmå mengder kvikksølv.

AF Decom oppgir at Miljøbase Vats mottar 25-40 000 tonn utrangert offshoremateriell årlig for riving og gjenvinning.

- Alvorlig Klima- og forurensningsdirektoratet fikk tilsendt skriv fra Raunes Fiskefarm 31. januar og har bedt om AF Decoms kommentarer til opplysninger om utslipp av kvikksølv. Videre ble det sendt et nytt skriv fra  Raunes Fiskefarm 2. mars og dette har Klif ennå ikke hatt kontakt med AF Decom om.

TIL OPPHOGGING: AF Decom mottar oljeinstallasjoner fra Nordsjøen som de hogger opp og gjenvinner på sitt anlegg i Vindafjord.
TIL OPPHOGGING: AF Decom mottar oljeinstallasjoner fra Nordsjøen som de hogger opp og gjenvinner på sitt anlegg i Vindafjord. Vis mer

- Kvikksølv er en alvorlig miljøgift, og vi er opptatt av å redusere utslipp til både luft og sjø. Noen av tallene som nå er forelagt oss er høye. Vi har imidlertid flere spørsmål knyttet til utføringen av målingene og analysene, som vi vil undersøke nærmere, sier seksjonsleder Hanne Marie Øren i petroleumseksjonen i Klif til Dagbladet og utdyper:

- Dersom det er større utslipp fra bedriften enn vi har vært klar over, så er det svært alvorlig.

Øren forteller at direktoratet nå reviderer tillatelsene til de tre mottaksanleggene som hogger opp utrangerte offshoreisntallasjoner.

TETT: Det hender røyken ligger tett i området under arbeid på mottaksanlegget i Vatsfjorden.
TETT: Det hender røyken ligger tett i området under arbeid på mottaksanlegget i Vatsfjorden. Vis mer

- Vi vil se på om det er grunn til å stramme inn når det gjelder utslipp til luft. sier Øren.

SENT OG TIDLIG: Her fraktes det i land deler som er falt på sjøen ved mottaksanlegget til AF Decom i Vindafjord kommune.
SENT OG TIDLIG: Her fraktes det i land deler som er falt på sjøen ved mottaksanlegget til AF Decom i Vindafjord kommune. Vis mer
SOMMER SOM VINTER: AF Decoms anlegg i Vindafjord kommune kom i drift i 2005.
SOMMER SOM VINTER: AF Decoms anlegg i Vindafjord kommune kom i drift i 2005. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling