ENTEN ELLER: Regn eller oppholdt og fint? Vinterferieværet er vanskelig å forutsi. Foto: Sara Estiri / Truls Brekke / Dagbladet
ENTEN ELLER: Regn eller oppholdt og fint? Vinterferieværet er vanskelig å forutsi. Foto: Sara Estiri / Truls Brekke / DagbladetVis mer

- Opphold og fint, eller vind og «pissregn»

Nå begynner vinterferiene, men meteorologene sliter med å forutsi været.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vinterferien er i ferd med å starte for tusenvis av skoleelever og familier. Først ute er Rogaland som startet i dag, før resten av landet følger etter de neste to ukene.

- Det blir rolige forhold i dag og i morgen. Temperaturen ligger på den vinterlige siden av null, og vi venter ikke noe nedbør av betydning. Men fra torsdag begynner ting å skje, sier statsmeteorolog Jon Smits til Dagbladet.

- Et lavtrykk som kommer nær Vestlandet fører til vind fra sør, opptil kuling utsatte steder på Rogaland, Vestlandet og i fjellet. Nedbøren kommer i form av snø, men regn i lavlandet og langs kysten. Nord for Stad og Dovre blir det imidlertid lite nedbør, sier Smits.

Så langt, så greit. Men nå begynner prognosene og lavtrykkets videre veier å bli usikre. I sør ser det ut til at nedbøren fortsetter, mens Nord-Norge stort sett ser ut til å unnslippe.

- Søndag forventer vi opphold og rolige forhold i Sør-Norge, sier Smits.

Været i neste uke, når hovedtyngden av årets vinterferie avvikles, er så langt umulig å forutsi. Motstridende modeller gir to vidt forskjellige utfall - fra opphold og fint, til kuling og «pissregn».

- Usikkerheten er veldig stor. Jeg studerer ulike beregningsmodeller, men det er noen forskjeller. De engelske modellene kjører et lavtrykk inn i Norskehavet. Det gir nedbør, mildvær i nord og i nordlige deler av Sør-Norge, sier Smits.

- De amerikanske modellene har derimot en mer solid høytrykksrygg, som gjør at lavtrykkene stopper mer mot vest. Det er ikke godt å si hvem som vinner. Forskjellene i utslag er ganske store, sier Smits.

Statsmeteorologen har full forståelse for at ferierende synes det er frustrerende når prognosene endres fra time til time, men sier atmosfæren av og til er litt ekstra følsom og kilen.

- Vi får nye prognoser om 12 timer, og de kan vise noe helt annet enn disse. Noen ganger kan selv en liten endring i observasjonene føre til en stor endring i prognosen, og da er det vanskelig å lage et langtidsvarsel, sier Smits.