RØDT FARENIVÅ: Meteorologisk institutt hever farenivået for stormen til høyeste nivå. Foto: Meteorologene / Twitter
RØDT FARENIVÅ: Meteorologisk institutt hever farenivået for stormen til høyeste nivå. Foto: Meteorologene / TwitterVis mer

Fraråder folk å være ute:

Oppjusterer til rødt farenivå i Vestfold, Østfold, Oslo og Akershus

- Det betyr at vi venter at det kan bli ekstreme konsekvenser, sier meteorologen.

Uværet som er på vei inn mot norskekysten er enda kraftigere enn antatt. I et nytt varsel oppjusterer Meteorologisk institutt farenivået fra orange til rødt i Vestfold, Østfold, Oslo og Akershus.

- Vinden vil gradvis øke utover dagen. Stormen treffer Oslo fra klokka 18 og vil øke i styrke, sier statsmeteorolog Hanne Beate Skattør til Dagbladet.

I en oppdatering klokka 11.30 skriver Meteorologisk institutt følgende på sine nettsider:

«Fra fredag ettermiddag er det ventet sørlig full storm på kysten, og lokalt kraftige vindkast, opp mot 35 meter per sekund i kystområdene. De sterkeste vindkastene ventes nær kysten, men indre strøk kan også få vindkast opp mot 25-30 meter per sekund. Vinden dreier vestlig og avtar natt til lørdag. Vi får sørlig full storm inn Oslofjorden, som kommer til å gå rett inn fjorden. Det vil særlig påvirke Østfold og Vestfold».

- Uvanlig

Meteorolog Skattør forteller Dagbladet at de anser uværet som farlig.

- Man bør ikke være ute om man ikke må. Trær kan falle over ende, ting kan tas av vinden, og vinden kan føre til skader på infrastruktur og eiendommer, sier Skattør.

- Hva innebærer det at dere hever farenivået til rødt?

- Det betyr at vi venter at det kan bli ekstreme konsekvenser.

- Dette er et uvanlig vær som vi sjeldent ser i disse områdene. Ta det alvorlig, og ikke opphold deg unødig i utsatte områder, sier statsmeteorolog Vibeke Wauters Thyness i en pressemelding.

Ekstremvær

Stormen har fått navnet «Knud», og omtales nå som et ekstremvær.

Meteorologisk institutt utsteder rødt farevarsel når de forventer ekstreme konsekvenser som følge av været.

- Det vil være stor fare for at liv går tapt, og at det blir store ødeleggelser på eiendom og infrastruktur. Myndigheter og sivile i berørte områder oppfordres til å utføre tiltak som bidrar til å sikre liv og begrense skadeomfanget. Folk flest oppfordres til å minimere ferdsel i berørte områder, skriver de.

Flere avganger med danskebåten er innstilt og togtrafikken blir trolig også rammet av store forsinkelser på sør- og østlandet.

- Vi forventer trøbbel med trafikken, både i ferjetrafikken og over til Danmark. Vi forventer strømbrudd og vi kan ikke utelukke at trær kan falle over strømledninger, sier meteorologen.

Skummel vid

Farenivået opprettholdes på oransje nivå for Rogaland, Agder, Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland.

Statsmeteorolog Thyness understreker at det blir mye vind også i Buskerud, Telemark, Agder og Rogaland, selv om farevarselet der «bare» er på gult nivå.

- Det blir også skummel vind i Rogaland og Agder, med vindkast på opp mot 30 meter per sekund i indre strøk, sier hun til NTB.

Grunnen til at det likevel ikke er sendt ut ekstremværvarsel her, er at infrastrukturen tåler mer i disse fylkene.

- Skadepotensialet er ikke like høyt, selv om været er like vilt, sier hun.

Dagbladet følger saken.