NAVNEBROR: Donald Trump har fått den tvilsomme æren av å få oppkalt ei ormepadde etter seg selv. Det er neppe ment som en hyllest. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB Scanpix
NAVNEBROR: Donald Trump har fått den tvilsomme æren av å få oppkalt ei ormepadde etter seg selv. Det er neppe ment som en hyllest. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Oppkaller blindt amfibium etter Donald Trump

Dyret får navnet Dermophis donaldtrumpi.

Dyrearter blir oppdaget og utryddet nesten daglig. Nylig oppdaget man et nytt amfibium i Panama.

Det nyoppdagede amfibiet - altså et dyr som lever på land og i vann - er ei slags ormepadde, som lever under jorda. Ormepadder kjennetegnes ved at de er helt uten bein.

Oppkalt etter Trump

Dyret måtte selvsagt ha et navn, og rettighetene til navnet ble auksjonert bort. Det var selskapet EnviroBuild som fikk tilslaget med et bud på 25 000 dollar.

De bestemte seg for å kalle ormepadda opp etter en av verdens aller mest kjente menn, nemlig Donald Trump. Dermed er dens offisielle navn Dermophis donaldtrumpi, skriver BBC.

Selskapets sjef, Aiden Bell, peker på flere «likheter» mellom Donald Trump og amfibiet, når de skal begrunne navnevalget.

De peker blant annet på at ormepadda har rudimentære øyne, som bare kan oppdage lys eller mørke.

«Med evnen til å se verden utelukkende i svart-hvitt, har Donald Trump hevdet at klimaforandringene er en bløff iscenesatt av kineserne», heter det en pressemelding fra Bell.

I 2012 tvitret Trump: «Konseptet global oppvarming er skapt av og for kineserne for å gjøre amerikansk næringsliv ute av stand til å konkurrere».

LATTERLIGGJØR PRESIDENTEN: Slik har selskapet valgt å gjøre narr av president Trump, ved å photoshoppe Trumps hår på ormepadden. Foto: EnviroBuild
LATTERLIGGJØR PRESIDENTEN: Slik har selskapet valgt å gjøre narr av president Trump, ved å photoshoppe Trumps hår på ormepadden. Foto: EnviroBuild Vis mer

Navnet må godkjennes

Men EnviroBuild mener det er flere likheter mellom presidenten og amfibiet. De peker også på det faktum at Dermophis donaldtrumpi lever nesten hele livet under bakken, noe de mener gjør at den kan sammenliknes med Trump.

«Å stikke hodet i sanden hjelper Donald Trump når han skal unngå den vitenskapelige konsensusen om antropomorfe klimaendringer, og også utnevne flere energilobbyister til miljøbyrået, der jobben deres er å regulere energibransjen», heter det i uttalelsen.

De understreker at navnet fremdeles må godkjennes, men det har de god tro på, da flere arter er oppkalt etter presidenter, også etter Trump.

I fjor fikk en liten møll navnet Neopalpa donaldtrumpi. Årsaken var blant annet likheter til Trumps sveis.

«Siden Demorphus donaldtrumpi er et amfibium, er den spesielt utsatt for påvirkningene fra klimaforandringer og står derfor i fare for å bli utryddet som et direkte resultat av sin navnebrors klimapolitikk», heter det i uttalelsen.

Trakk USA fra Parisavtalen

Donald Trump har som kjent trukket USA fra klimaavtalen, og har lenge vært en klimafornekter, selv om han i oktober sa at han ikke lenger var så sikker.

- Jeg tror noe skjer. Noe endres og det vil bli endret tilbake igjen. Jeg tror ikke at det er en bløff, jeg tror nok at det har skjedd noe. Men jeg vet ikke om klimaproblemene er menneskeskapt, sa Trump.

For en snau måned siden kom en stor amerikansk forskningsrapport om klimaet. Rapporten, The National Climate Assesement, advarer om at ekstreme værforhold og klimarelaterte hendelser vil bli verre.

Rapporten konkluderer med at bevisene for menneskeskapte klimaendringer er overveldende.

Rapporten ble publisert av den amerikanske regjeringa på Black Friday. Det førte til at mange kritiserte dem for å forsøke å skjule rapporten. En av medforfatterne av rapporten, Andrew Light, sa at å offentliggjøre funnene på Black Friday er «et gjennomsiktig forsøk av Trump-administrasjonen på å raskt begrave rapporten og fortsette kampanjen om ikke bare å fornekte, men å underkjenne klimaforskning av høyeste kvalitet».

- Jeg tror ikke på det

Da Trump kommenterte rapporten, som fastslår at klimaendringene vil skade den amerikanske økonomien, var han svært avvisende.

- Jeg har sett det, jeg har lest litt av det og det er bra. Jeg tror ikke på det, sa Trump, ifølge The Guardian.

Trump-administrasjonen har forsøkt å tone ned rapportens funn. En talsmann for Det hvite hus sa at rapportens vurderingen er «basert på det mest ekstreme scenarioet».