Oppkjøpslista

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge på billigsalg

BANK/FINANS

Kreditkassen: Merita Nordbanken har allerede budt 44 kroner per aksje i banken. Hvis politikerne er positive til et salg, vil også andre interessenter kunne komme på banen. Et eventuelt salg av Kassa må imidlertid sees i sammenheng med strukturen i norsk finansnæring.

DnB og Storebrand: Aktører som heller ikke har funnet sin endelige partner.

Bolig- og Næringsbanken: DnB fikk ikke klarsignal fra Restad om å kjøpe opp denne lille banken, men en utenlandsk bank kan være lettere å svelge.

Nordlandsbanken: Aksjonærene fikk forhindret oppkjøp fra erkerivalen Sparebank1 Nord-Norge for noen år siden, men tidene har endret seg og svenske Handelsbanken har vist interesse for sterke regionbanker (har kjøpt opp Bergensbanken).

HANDEL:

Elkjøp: Engelske og tyske elektrokjeder er sultne på Elkjøp for å benytte det som et «laboratorium» for resten av Europa. Nordmenn er nemlig veldig raske med å hoppe på nye trender innen data og elektro. Engelske Kingfisher har vært nevnt som en mulig frier.

Gresvig: Steen & Strøm er allerede inne som storeier. Mange spekulerer i ytterligere kjøp fra eiendomsselskapet.

Rema: Hakon Gruppen har gått sammen med ICA, Forbrukersamvirket samkjører seg internt i Norden, mens Norges Gruppen inngår allianser i Norden. Det store spørsmålet er hva som skjer med lille Rema-Reitan - som Odd Reitan selv har innrømmet er for liten til å klare seg alene. Spørsmålet er om det ligger an til en norsk/nordisk fusjon, eller om det er amerikanske Wal-Mart som banker på døra.

INDUSTRI

Aker Maritime: Kjell Inge Røkke signaliserte før sommeren at Aker Maritime var til salgs. To konkrete selskaper har vist interesse. Et salg av Aker Maritime er imidlertid blitt en del av en politisk prosess, i og med at selskapet har søkt om å få ta opp olje i Nordsjøen.

Dyno: Industristoltheten Dyno Industrier er gjenstand for en nærmest åpen budrunde. Norsk Hydro skal selge 38 prosent av aksjene og vil ikke favorisere norske kjøpere.

Elkem: Verdens største aluminiumsprodusent, amerikanske Alcoa, eier allerede 20 prosent av aksjene i Elkem. Tre av Alcoas største konkurrenter planlegger å slå seg sammen. Det har ført til at også Alcoa har gått på flere kjøperunder hos konkurrenter.

Norske Skog: Også innen treforedling er det en voldsom restrukturering. Spørsmålet er om Norske Skog blir blant dem som kjøper - eller om selskapet selv blir kjøpt opp.

Orkla: - Magien er borte, kommenterer en analytiker. Han sikter til at Heyerdahl ikke lenger makter å opprettholde veksten i selskapet - noe som har ført til en voldsom nedtur for aksjene. Både Heineken og Carlsberg kan være interessert i Orklas drikkevareseksjon.

Andre oppkjøpskandidater: Selmer, Fesil, Sonec.

OFFSHORE

Det Søndefjeldske: Var tidligere en børsvinner, men de siste to årene har vært vonde for aksjonærene. Den lave aksjekursen kan lokke oppkjøpere på banen. Det spekuleres også på om selskapet vil fusjonere med konkurrenten Stolt Comex Seaways.

Petroleum Geo Services: Den amerikanske offshoregiganten Haliburton blir ofte nevnt som en potensiell oppkjøper av det norsk/amerikanske seismikkselskapet.

Andre oppkjøpskandidater: Navis, ProSafe, Ocean Rig.

SHIPPING

NCL: Det norske rederiet er litt for lite i det knallharde cruisemarkedet. Det siste året har både Carnival Cruises og Princess Cruises vært nevnt som mulige oppkjøpere. Det er henholdvis verdens største og tredje største cruiserederi.

Andre oppkjøpskandidater: Atlantic Container Line.

TRANSPORT

Braathens: Flyselskapet lever farlig. Store underskudd presset konsernsjef Erik Braathen ut. Familien har allerede solgt 30 prosent til det nederlandske flyselskapet KLM. Det spekuleres på om familien vil selge ytterligere aksjer til KLM.

INFORMASJONSTEKNOLOGI

NetCom: Tele Danmark og dens hovedeier, amerikanske Ameritech, eier allerede nesten 40 prosent av NetCom. Kjøper de flere aksjer, risikerer de å måtte gi et oppkjøpstilbud på hele NetCom.

Andre oppkjøpskandidater: Stento, Tandberg, Tandberg Television, Infostream, Software, Innovation, Agresso.

KONSULENTBRANSJEN

Geelmuyden.Kiese, Apeland Informasjon, Monsen & Co og Madland og Wara: Så godt som hele den norske informasjonsbransjen er i praksis ute på salg. Byråene ønsker tilført kapital samtidig som de vil ha «strategiske allianser» til internasjonale aktører.