Oppklarer om munnbind

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad oppklarer overfor Dagbladet: Helsedirektoratet har ikke snudd om munnbind. Nakstad antar at Norge heller ikke vil få nok munnbind til at allmenn bruk kan bli aktuelt.

OPPKLARER: Espen Nakstad sier til Dagbladet at de ikke ser grunn til å anbefale generell bruk av munnbind i Norge på nåværende tidspunkt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OPPKLARER: Espen Nakstad sier til Dagbladet at de ikke ser grunn til å anbefale generell bruk av munnbind i Norge på nåværende tidspunkt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag ettermiddag uttaler assisterende helsedirektør, Espen Nakstad, til Dagbladet at de ikke har snudd om bruk av munnbind i Norge.

- Nei, vi mener fortsatt at det ikke er grunn til å anbefale generell bruk av munnbind i det offentlige rom i en situasjon der vi har lite smittespredning i samfunnet og kan holde god avstand til hverandre, sier Nakstad.

Han tar forbehold om at dersom det oppstår økende smittespredning i Norge, så kan det bli aktuelt med munnbind for «personer i risikogruppene som ikke kan unngå nær kontakt med andre mennesker».

- Vi er ikke i en slik situasjon i dag og vi har heller ikke nok kirurgiske munnbind til denne typen bruk, sier Nakstad.

Ikke nok munnbind

Nakstad antar at det uansett importsituasjon ikke vil være nok munnbind til allmenn bruk i Norge.

- Det vil nok ikke være nok kirurgiske munnbind tilgjengelig til allmenn bruk i Norge, uansett importsituasjon. Rådene om bruk av munnbind er først og fremst smittevernfaglig begrunnet, og det er Folkehelseinstituttet som tar stilling til dette.

«FHI anbefaler ikke bruk av munnbind til befolkningen, med unntak av pasienter med mistenkt eller påvist covid-19 under transport til eller fra helsetjenesten», skriver Folkehelseinstituttet på sine hjemmesider.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer