Oppklaring vil ta tid

Barnemorderen har skaffet seg et solid forsprang på politiet. Etterforskningsledelsen innrømmer at oppklaringen av drapene i Baneheia vil ta tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Heller ikke i går fikk etterforskerne ekstra drahjelp i form av svar på analyser av de tekniske sporene.

- Dette er jo ikke noen lett sak å jobbe med, erkjenner kriminalsjef Arne Pedersen.

Etterforskerne er innstilt på å bruke svært lang tid på å legge puslespillet som forhåpentligvis vil oppklare de bestialske mordene.

Store huller

Ingen ting tyder imidlertid på at etterforskerne står foran noe snarlig gjennombrudd.

Det er to hovedårsaker til at etterforskningen blir tidkrevende:

  • De tekniske sporene på åstedet er foreløpig fullstendig verdiløse fordi man ennå ikke har analysert materialet slik at sporene kan brukes i morderjakten. Det foreligger ingen DNA-profil eller fullverdige fingeravtrykk.
  • Ingen har gjort observasjoner av jentene etter at de badet i 3. Stampe ca. klokka 18.50 fredag 19. mai. Ingen har heller sett jentene sammen med uidentifiserte personer.

Enorm tipsmengde

Utrykningsleder Asbjørn Hansen i Kripos trekker paralleller til både Geiranger-saken og trippeldrapene på Orderud.

- Etter drapet på Trude Espås i Geiranger fikk vi inn 1500 tips. Til sammenlikning er vi oppe i hele 900 tips om barnedrapene. Informasjonsmengden er enorm. Slikt tar nødvendigvis tid å systematisere og analysere, sier Hansen.

Mange observasjoner

Politiet offentliggjorde i går ettermiddag at man har gjort observasjoner av 140 personer i Baneheia i tidsrommet mellom klokka 18.00 og 20.15 på drapskvelden.

De drepte jentene gikk fra Grim klokka 18.30. Den siste observasjonen av dem ble gjort ca. klokka 18.50 av to studenter som var i kontakt med jentene mens de badet.

Klokka 20.15 gikk faren til den yngste jenta opp i Baneheia for å lete etter dem. Han returnerte fordi fjellet på badeplassen var tørt.

Blant de observerte personene i det aktuelle tidsrommet er personer som tidligere er dømt for drap, vold, voldtekt og sexovergrep mot mindreårige. Enkelte av de observerte personene er ennå ikke identifisert.

- Jeg håper og tror at gjerningsmannen ligger i det enormt store informasjonsmaterialet vi har, sier kriminalsjef Pedersen til Dagbladet.