Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens Møller Jensen:

Oppklarte drapet på Kim Wall. Nå er han under etterforskning

Forrige ukes boklansering har ført til at drapssjef i København-politiet, Jens Møller Jensen, har blitt anmeldt til Den Uafhængige Politiklagemyndighed og omplassert til en annen avdeling.

ETTERFORSKES: I en ny bok kommer Jens Møller Jensen med flere utleverende detaljer om etterforskninger han har tatt del i. Nå etterforskes han for mulig brudd på taushetsplikten. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix
ETTERFORSKES: I en ny bok kommer Jens Møller Jensen med flere utleverende detaljer om etterforskninger han har tatt del i. Nå etterforskes han for mulig brudd på taushetsplikten. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke bare i Norge at denne bokhøsten har skapt kontroverser. Forrige uke ga drapssjef i København-politiet, Jens Møller Jensen, ut ei bok med utleverende detaljer om saker han har etterforsket – kanskje for utleverende.

Blant sakene finner vi fjorårets mest omtalte drapssak i Skandinavia – ubåtsaken. Møller ledet politiets arbeid i den spektakulære etterforskningen av drapet på den svenske journalisten Kim Wall.

Ved flere anledninger stilte han selv opp på pressekonferanser og svarte på spørsmål fra journalister fra hele verden.

FAMILIENS FARVEL: Familien til den svenske journalisten Kim Wall publiserte tidligere en video på Walls minnefond-side. Videoen er publisert med tillatelse fra familien. Video: RememberingKimWall.com. Vis mer

Anmeldt og flyttet

Lørdag valgte dansk politi å anmelde ham for mulig brudd på taushetsplikten, og saken skal nå etterforskes av den danske Spesialenheten, Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP).

I tillegg informerte de om at mens saken etterforskes, vil Møller bli flyttet til avdelingen for vinningskriminalitet. Grunnen til det er at de ikke vil risikere at Møller sitter med et fagområde som kan bli en del av undersøkelsen.

Det var i et intervju med danske Politiken i forbindelse med utgivelsen av boka «Opklaret – drabschefens erindringer» at Møller først ble konfrontert med at detaljene i boka kan være et mulig brudd på taushetsplikten.

Avviser anklagene

Det er imidlertid ikke i omtalen av ubåtsaken at Møller muligens har vært for løsmunnet. Politiken setter spørsmålstegn ved hans utleverende detaljer om etterforskningen av København-terroristen Omar El Hussein, og bombemannen Lors Doukaiev.

- Det er helt naturlig at København-politiet har bedt DUP om å undersøke saken på bakgrunn av omtalen den har fått i visse medier. Det er også naturlig at jeg ikke kan fylle stillingen (som drapssjef red.anm.) så lenge etterforskningen pågår, sier Møller til Ekstra Bladet og fortsetter:

- Jeg mener at jeg ikke har brutt taushetsplikten, eller på annet vis gjort noe ulovlig.

Drapet på Kim Wall

Det var 10. august i fjor at Kim Wall forsvant etter en tur i oppfinneren Peter Madsens ubåt «UC3 Nautilus». Dagen etter sank ubåten i Køge Bugt, mens Madsen ble reddet i land.

Madsen hevdet hardnakket at han hadde satt av Kim Wall, før ubåten sank på grunn av «tekniske problemer».

Elleve dager etter at Wall forsvant, ble torsoen hennes funnet i vannet ved Vestamager – dermed ble det klart for verden at det kunne dreie seg om et parteringsdrap.

I retten ble Peter Madsen dømt til livsvarig fengsel for mishandling og drap på journalisten Kim Wall.

UBÅT-MYSTERIET: Den danske oppfinneren Peter Madsen er siktet for drap på den 30 år gamle journalisten Kim Wall. Madsen har nektet skyld for uaktsomt drap, og sagt at han var alene da ubåten gikk under klokka 11.00 fredag utenfor København. Video: NTB Scanpix Vis mer

Søket etter liket

I boka kommer det fram at liket av Kim Wall ble funnet mot alle odds. I tillegg til København-politiet, var både dykkere fra det danske forsvaret, svenske likhunder og havmiljøskipet «Aurora» med kapteinen Torben Vang involvert i søket.

Da de etter hvert skjønte at liket sannsynligvis befant seg dypere enn de hadde anslått, allierte de seg med Vang. Med sine beregninger av havstrømmer og de elektroniske sporene av hvor ubåten hadde beveget seg, kunne han sette dem på sporet av liket, skriver Ekstra Bladet.

Før denne åpenbaringen, virket søket så håpløst at de vurderte å hente inn sjøløver fra Bahrain, som er spesialtrente til å lukte blod i vann.

- Det virket som en seriøs mulighet å få dem transportert hit for en midlertidig periode. Men da vi hørte om det, hadde vi kommet så langt at vi trodde vi skulle klare å finne en løsning selv, sier Møller i intervjuet.

Nært forhold til pårørende

I et intervju med det danske magasinet Euroman forteller han at han i løpet av etterforskningen fikk et nært forhold til Kim Walls foreldre.

Normalt sett er det saksbehandlere som opprettholder kontakt med pårørende under etterforskningen. Men – sier Møller – den fredagen da saken begynte, hadde han ikke kalt inn flere folk.

- Det gjorde jeg på lørdagen, samtidig som jeg ba svensk politi om å opplyse Kim Walls foreldre om situasjonen. Samtidig sa jeg at de gjerne må gi dem nummeret mitt.

- Kort tid etter ringte foreldrene meg. Siden har jeg snakket med dem flere ganger om dagen. Det fører jo til at man får et ganske nært forhold, sier Møller.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!