UTELUKKER IKKE: Ap-leder Jonas Gahr Støre vil ikke utelukke Trond Giske som en mulig statsråd dersom det blir rødgrønn regjering etter valget neste høst. Her er de avbildet i vandrehallen i mars før en pressekonferanse om regjeringens krisetiltak i forbindelse med coronapandemien.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
UTELUKKER IKKE: Ap-leder Jonas Gahr Støre vil ikke utelukke Trond Giske som en mulig statsråd dersom det blir rødgrønn regjering etter valget neste høst. Her er de avbildet i vandrehallen i mars før en pressekonferanse om regjeringens krisetiltak i forbindelse med coronapandemien. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Støre ville ikke utelukke Giske:

- Opplagt at Giske ikke blir statsråd

Det vil være nesten umulig for Ap-leder Jonas Gahr Støre å holde regjeringsdøra åpen for Trond Giske, mener kommentator i Dagsavisen, Arne Strand. Onsdagens intervju med Støre vekker reaksjoner av flere grunner.

Publisert

I et sommerintervju med NRK, publisert onsdag kveld, vil ikke Støre utelukke å utnevne Trond Giske som statsråd, dersom det blir rødgrønn regjering etter valget neste høst.

- Det har jeg ikke lyst til å svare på, sier Støre.

På spørsmål fra NRK-journalisten om det ikke ville ha vært naturlig å avvise Giske som statsråd, «når det er så mange som blir berørt», svarer Støre:

– Men jeg sier verken ja eller nei på de spørsmålene nå. Det er helt unaturlig. Det er ikke den diskusjonen vi skal ha.

Giske ble tvunget til å gå av som nestleder i Arbeiderpartiet i januar 2018, etter flere varsler om seksuell trakassering og upassende oppførsel.

Partiet konkluderte med at han hadde brutt interne retningslinjer, og Giske beklaget sin oppførsel i flere av sakene.

Intervjuet har onsdag kveld fått mye oppmerksomhet, både på grunn av Giske-svaret, men også får Støres svar på om kvinnene som har trukket seg fra sentrale verv i partiet.

KRITIKK: Trond Giske kritiserer pressen, som ikke omtalte innholdet i varslene. Reporter: Johannes Fjeld. Video: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Klokt

Dagsavisen-kommentator Strand mener Støre svarte helt politisk korrekt på NRKs Giske-spørsmål.

- Han svarte klokt. Om han hadde sagt nei hadde han utfordret Trøndelag Arbeiderparti og den delen som fortsatt holder på Giske. Hadde han sagt at Giske skulle bli statsråd hadde han foregrepet situasjonen. Han kunne ikke sagt noe særlig annet, sier Strand og legger til:

- Men spør du meg om jeg tror Trond Giske blir statsråd, da er svaret at det tror jeg ikke. Det blir for vanskelig.

- Statsråd, nei

Strand mener blant annet at forholdet mellom Støre og Giske er altfor dårlig til at det skal kunne la seg gjøre. I tillegg mener han det vil være en provokasjon mot deler av Arbeiderpartiet.

- Jeg tror det vil være nesten helt umulig for Støre å holde en dør åpen for Trond Giske inn i en trepartiregjering. Men at Giske kan komme tilbake som stortingsrepresentant om han blir nominert fra Trøndelag, det er mulig. Men som statsråd, nei.

- Alle som har fulgt med på dette, og kan Arbeiderpartiet, skjønner at hvis Støre blir statsminister, så kommer ikke Trond Giske til å bli statsråd. Det er helt opplagt.

- Ingen uunnværlige

To og et halvt år etter at Giske trakk seg, sier sentrale Ap-kvinner som Marianne Marthinsen og Jette Christensen at de har valgt å ikke stille til gjenvalg, og begge bekrefter at Giske-saken har vært medvirkende faktor.

Støre sier at konfliktene som rammet partiet i 2017 og 2018, var vonde, og at han har forståelse for at de av ulike grunner forlot politikken.

TAR IKKE GJENVALG: Jette Christensen har sagt ut ikke vil ta gjenvalg under neste års stortingsvalg, og har gitt uttrykk for at konflikter som følge av kontroversene rundt Giske har vært medvirkende. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TAR IKKE GJENVALG: Jette Christensen har sagt ut ikke vil ta gjenvalg under neste års stortingsvalg, og har gitt uttrykk for at konflikter som følge av kontroversene rundt Giske har vært medvirkende. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Så har jeg erfart at ingen er uunnværlige. Det kommer nye spennende mennesker. Jeg synes at de som takker for seg, de kan takke for seg. Så skal de også være takknemlige for at de har fått lov å forvalte det ansvaret det er å bli valgt, sier Støre.

- Totalkollaps

Kommentaren har fått reaksjoner fra blant andre forfatter og tidligere justisminister for Arbeiderpartiet, Anne Holt. Hun stempler uttalelsen som «totalkollaps».

- Han takker av intelligente, velmenende og hardtarbeidende kamerater som ikke orker mer ved å erklære at «ingen er uunnværlige». Og at de skal være takknemlige for tiden de fikk, skriver Holt på Twitter og legger til:

- Totalkollaps.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en ytterligere kommentar fra Anne Holt onsdag kveld.

Den tidligere Ap-statsråden var foran siste stortingsvalg åpen om at Støre og hennes gamle parti ikke fikk hennes stemme.

- KOLLAPS: Forfatter og tidligere Ap-statråd Anne Holt skriver på Twitter at Støres kommentarer er «totalkollaps». Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
- KOLLAPS: Forfatter og tidligere Ap-statråd Anne Holt skriver på Twitter at Støres kommentarer er «totalkollaps». Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Etter å ha gruet meg unna forhåndsstemming var det dags. Fælt ikke å stemme på AP for første gang på nesten 40 år, skrev Holt på Twitter.

Hun uttalte seg også kritisk om partiets politikk i et Facebook-innlegg i forkant av valget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer