- Opplegget var latterlig

- Johan Jørgen Holst Minnefond jobbet under helt andre prinsipper enn dem jeg står for. Hele opplegget var latterlig. Derfor trakk jeg meg også ut, sier Johann Olav Koss til Dagbladet på telefon fra Australia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I desember 1994 klarte minnefondet å sikre seg den tredobbelte OL-vinneren som frontfigur.

Med Koss i stallen skulle styreformann Paal Holst og advokat Ingjald Ørbeck Sørheim skaffe sponsorer og klingende mynt i kassa.

Planene gikk i vasken, som det meste av det andre minnefondet har stått for.

- Pinlig berørt

I januar 1995 var Johann Olav Koss med Holst og Ørbeck Sørheim på en ukelang tur til Israel, Vestbredden og Gaza.

- Jeg ble skeptisk allerede på flyturen nedover. Jeg var pinlig berørt og burde egentlig tatt første fly hjem igjen. Men du fullfører jo når du er med på slike ting, sier Koss.

På det tidspunktet Koss sa ja, hadde han hatt suksess med Olympic Aid, som gikk ut på å støtte idrettsaktiviteter for barn og ungdom i verdens fattige land.

- Jeg så minnefondet som en mulighet til å få videreført dette arbeidet. I ettertid ser jeg at det var dumt av meg. Jeg burde tatt mine forholdsregler da jeg ble forespurt, men jeg trodde dette var seriøst i utgangspunktet, sier Koss.

Mange løfter

Også Dagbladet var med på turen til Israel, Vestbredden og Gaza. Vi opplevde en Paal Holst som sørgmodig kunne fortelle palestinerne at «det hadde vært fred i Midtøsten nå, om min bror Johan Jørgen hadde levd».

Han imponerte palestinske ungdomsledere med storstilte planer. Det gjaldt også den palestinske viseministeren for idrett og ungdom, Ahmad Yaziji, som et halvt år etterpå overfor Dagbladets medarbeider uttalte følgende:

- Jeg har ikke hørt et ord fra mr. Holst. Han kom bare med tomme løfter.

Johann Olav Koss sier det slik i dag:

- Jeg fant fort ut at aktiviteter som burde settes i gang, ikke ville bli gjennomført. Minnefondet bygde store luftslott med mye tull, sier Koss.

Dårlig styring

Eks-skøyteløperen reagerte også på dårlig styring og organisering av minnefondet.

- Det ble brukt mye midler som var totalt unødvendige, sier han.

Umiddelbart etter hjemkomsten fra Midtøsten ga Koss beskjed om at han ikke ville arbeide videre for Johan Jørgen Holst Minnefond.

- Det var umulig for meg å fortsette. Men det var utrolig synd at det gikk som det gikk. Tanken og ideen hørtes bra ut. Med fondet kunne man ha hatt en mulighet for å minnes en person som hadde gjort en stor innsats. Og på lang sikt kunne arbeidet ivaretatt Oslo-avtalen på et annet nivå enn det politiske, sier Johann Olav Koss.