Opplev kraftig nordlys i kveld

Rester av en solstorm er på vei mot jorda. Resultatet blir et flott nordlys over hele Norge i dag. Bor du på rett sted, bør du komme deg ut når det mørkner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sola er svært aktiv om dagen. For ikke mange dagene siden ble en av de kraftigste soleksplosjonene som er registrert, observert av SOHO-satelitten som kretser rundt i verdensrommet. I går ble en ny soleksplosjon observert, og den er rettet mot jorda. Sammen med eksplosjonen ble en kraftig gassky slynget ut fra solen. Denne skyen, som raser mot jorda i en hastighet på seks millioner kilometer i timen, vil forstyrre jordas magnetfelt når den treffer klodens sfære.

Noen kan se

Det er ventet at det skyer til over deler av Norge utover dagen og kvelden. Men de som bor på Vestlandet, deler av Sørlandet og i indre strøk av Nordland skal ha klarvær i kveld og i natt, ifølge Storm Weather Center.

- På Østlandet skyer det til, og nordover er det ventet bygevær, sier meteorolog Erik Hagemark til Dagbladet.no.

Men han lover at det fra fredag kveld vil være klarvær over det meste av Norge om kvelden og natta, og kanskje vil nordlyset fortsatt vare så lenge.

Elektronisk kaos

Gasskyen fra sola, kan i tillegg til å skape et vakkert nordlys, også påvirke kommunikasjonslinjer mellom satellitter og jordstasjoner. Kraftlinjer på jorda kan også påvirkes, i verste fall kan de bryte sammen, noe som kan få store samfunnsøkonomiske konsekvenser. En lignende solstorm i 1989, slo ut nesten hele kraftnettet de sentrale delene av Canada, noe som førte til at millioner av mennesker var uten strøm.

Senere i dag vil solforskere kunne anslå nærmere hva slags påvirkning soleksplosjonen vil få for jorda, og hvor kraftig den er.

<B>NORDLYS: I kveld kan du se kraftig nordlys som følge av eskplosjoner på sola.
SE EKSPLOSJONEN: Last ned <a href=’ http://soho.nascom.nasa.gov/hotshots/2001_04_10/c2.mpg ’>videosnutten </A>som viser soleksplosjonen som er rettet mot vår klode.