Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opplevde marerittet for andre gang

Som 20-åring tok dypvannsdykker Jon Are Hvalbye (40) seg inn i den havarerte oljeplattformen Alexander Kielland for å hente ut omkomne. I går opplevde han katastrofen for andre gang, denne gangen på bunnen av Barentshavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En hel verden fulgte dramaet da de norske dykkerne i går klarte å åpne redningsluka på «Kursk». Et mikroskopisk håp ble snudd til sorg og raseri i Russland, da nordmennene måtte konstatere at ubåten var fyllt av vann. Jon Are Hvalbye fra Arendal og de andre dykkerne måtte innse at 118 sjømenn hadde omkommet. Dykkerne er vant til store påkjenninger.

- For Jon Are har det aldri vært aktuelt å skifte jobb, sier kona Else Marie Kismul (43) til Dagbladet.

Nå er det norske dykkerselskapet Stolt Offshore bedt om å ta den tunge jobben med å hente opp de døde.

- Vi er positive til å vurdere et slikt oppdrag. Men det krever omfattende planlegging. Får vi jobben, vil vi spørre våre dykkere om de kan tenke seg å være med, sier informasjonssjef Bente Bærheim i Stolt Offshore til Dagbladet. Jon Are Hvalbye er en av selskapets meget erfarne dykkere som vil bli spurt om han vil delta. I et og et halv døgn jobbet han i perioder på vraket av «Kursk», og kjenner arbeidsforholdene der inngående. Ifølge Dykkeralliansen, som har samlet erfaringer fra et hundretall Nordsjø-dykkere, har alle som har hentet opp lik, fått etterreaksjoner.

- Ombord i dykkerfartøyet «Seaway Eagle» har vi fagpersoner som snakker med dykkerne både før og etter dykkeoperasjoner, sier Bente Bærheim.

TUNG JOBB: Dykkeren Jon Are Hvalbye (40) står igjen overfor en meget tung jobb - å hente døde ut av «Kursk».