<strong>HETT:</strong> En mann soler seg i Lisboa 3. august. Det meldes at det i helga har vært stille i hovedstaden da folk holder seg innendørs på grunn av heten. Foto: NTB Scanpix
HETT: En mann soler seg i Lisboa 3. august. Det meldes at det i helga har vært stille i hovedstaden da folk holder seg innendørs på grunn av heten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hetebølgen i Europa

Opplever 45 grader: - Når man stikker hodet ut døra er det som å få et slag i trynet

Portugiserne mottar jevnlig advarsler mot varmen på tv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Både Spania og Portugal har vært sterkt utsatt for varmen de siste dagene.

Lisboas 37 år gamle varmerekord ble slått da temperaturen i den portugisiske hovedstaden nådde 44 grader lørdag, ifølge NTB.

Det opplyser portugisiske meteorologer søndag. Den gamle rekorden lød på 43 grader og er fra 1981.

Den høyeste temperaturen ble imidlertid målt i Alvega sentralt i landet. Der er det målt 46,8 grader, men det er ikke ny landsrekord.

Den stammer fra 2003 da ble det målt hele 47,4 grader i Portugal.

Ifølge værmeldingen for søndag skal temperaturene synke litt, men det er fortsatt ventet ekstremt varmt vær.

Fredag meldte NTB at to menn, en veiarbeider i 40-åra og en 78 år gammel pensjonist, har dødd av heteslag i Spania. I flere byer, blant annet Madrid, ligger temperaturen på 40 grader og over.

Lørdag opprettet Spania farevarsel for varme i 37 av 52 provinser - branner truer flere steder.

Kjenner at hjertet banker fortere

- Akkurat nå er det kjølig og friskt med 29 grader, sier Roar Aune, norsk vinbonde i Portugal.

Når Dagbladet snakker med Aune er klokka litt før 9.00 lokal tid. Temperaturen går ned om natta, men varmen er i ferde med å stige.

Hetebølgen, som har påvirket Sør-Europa, har de siste dagene nådd et nivå av intensitet med temperaturer opp til 45 grader.

På Aunes vingård, som ligger mellom Lisboa og Porto, er temperaturene ventet å stige til 45 grader også i dag.

<strong>SKOGBRANN:</strong> En kvinne ser på skogbrannen i turistområdet Monchique ved Algarvekysten. Foto: NTB Scanpix
SKOGBRANN: En kvinne ser på skogbrannen i turistområdet Monchique ved Algarvekysten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Med en gang man stikker hodet ut døra er det som å få et slag i trynet. Du kjenner at kroppen responderer med en gang. Hjertefrekvensen øker og at man puster mer anstrengt. Det er rett og slett ubehagelig, sier Aune.

Advarsler

Aune forteller at det advares mot heten jevnlig på Portugisisk tv. Beskjeden er at folk må holde seg innendørs og at man ikke kan være for lenge utendørs uten å kjøle seg ned.

- Portugiserne kan finne på å gå ut for å jobbe selv om det er varmt, sier Aune.

Selv er Aune ute om morgenen for å vanne vinrankene.

- Ellers tar vi det rolig i skyggen resten av dagen. Vi er vant til varme temperaturer her. I august pleier vi å ha mellom 30 og 35 grader. At det bikker 40 er uvanlig selv her, sier han.

Aune sier at det er meldt at det vil være varmt også i morgen, men at temperaturene etter dette skal synke til normalen onsdag.

- I går og i dag skal være toppdagene, sier han.

- Været forandrer seg

Den lille portugisiske byen Amareleja, er et av de varmeste stedene i Europa.

- Hvert eneste år ser vi at temperaturene stiger til over 40 grader, sier en av beboerne i byen, Marcelino Raimundo, til The Guardian.

68-åringen har opplevd mange sommere i Amareleja.

- Men været forandrer seg, sier han.

- Forrige uke hadde vi 33 grader og nå har det steget til over 40. Vi har fått lyn og torden i januar og oktober. Tidligere hadde vi det bare i mai.

Aune forteller at også været i området mellom Porto og Lisboa har vært annerledes i år.

- I år varte regnsesongen til juli. Vanligvis slutter regnsesongen i mars/april. Druene modnes seinere enn vanlig. Vinhøsten blir forsinket, sier han.

OPPDRAG VANNMANGEL: Lite nedbør og varmt vær har ført til at vannreservoarene til de beitende dyrene i Alpene nærmest tørker ut. Den sveitsiske brannbrigaden har funnet en kreativ løsning. Video: AP via NTB Scanpix Vis mer

Skogbranner

Sommerens ekstreme vær har ført til tørke i Nederland og dødelige branner i Hellas. Denne helga har hetebølgen nådd en ny intensitet sør i Europa.

Ifølge IPMA, Portugals meteorologiske værtjeneste, ble flere varmerekorder slått lørdag skriver The Guardian.

Alvega, 120 kilometer fra Lisboa, hadde den høyeste temperaturen med 46,4 grader. Ved Algarvekysten har brannmannskapene jobbet på spreng for å slokke en skogbrann i nærheten av byen Monchique. I Lisboa holder folk seg innendørs.

- Det har heldigvis ikke vært skogbrann hos oss. Det er heller ikke meldt om noen fare. Hele området brant ned i oktober i fjor. Mange mennesker døde og vi måtte flykte. Alt vi eide forsvant i brannen. Vi er i ferd med å bygge opp igjen gården. Vi er trygge her nå. Alt som kunne brenne brant opp i fjor, sier Aune.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer