Coronaviruset

Opplever dramatisk smitteeksplosjon

I vår opplevde Hitra tre smittetilfeller og tidligere i høst fire nye. Nå er hele 42 personer i kommunen coronasmittet, bare siden forrige torsdag.

CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som forårsaker sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AFP/NTB
CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som forårsaker sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert

Med tanke på at øykommunen Hitra i Trøndelag bare har rundt 5100 innbyggere, er det dramatisk at hele 42 innbyggere har fått påvist covid-19 siden forrige torsdag.

Siste døgn er det registrert 10 nye smittetilfeller

- Ja, det er voldsomt. I vår hadde vi tre smittetilfeller og tidligere i høst hadde vi fire. Det er jo ikke sammenliknbart med det vi opplever nå, sier Hitra-ordfører Ole Laurits Haugen (Ap) til Dagbladet.

SMITTEFARLIG: En ny mutasjon av coronaviruset er oppdaget i Storbritannia, sier helseminister Matt Hancock. Video: AP Vis mer

- Gange med 120

Og de tok grep den siste uka før jul. De stengte ned skoler og barnehager. Sykehjemmet har vært stengt i over ei uke.

Og for noen dager siden, innførte kommunen munnbind-påbud utendørs.

- Vi har stengt ned så mye vi kan, uten at det går ut over akutt hjelp. Nå kjemper vi for at smitten skal roe seg, sier ordføreren som selv er i karantene.

SMITTEKRISE: Ordfører Ole Lautits Haugen på Hitra er bekymret over stor smittespredning i kommunen. Foto: Hitra kommune
SMITTEKRISE: Ordfører Ole Lautits Haugen på Hitra er bekymret over stor smittespredning i kommunen. Foto: Hitra kommune Vis mer

Han har vært nærkontakt til en nærkontakt som seinere er påvist smittet.

Haugen setter smitteeksplosjonen på Hitra i følgende perspektiv:

- Skal man sammenlikne våre smittetall med Oslo må man gange dem med 120 eller 130. Med Trondheim må man gange dem med 40.

Dersom storbyene hadde hatt tilsvarende smittetrykk som Hitra nå opplever, ville Oslo altså hatt 5000 til 5500 nye smittede og Trondheim rundt 1700 smittede siden forrige torsdag.

STUSSLIG JUL: - Om du får positiv coronatest før jul så skal du isoleres, sier Espen Nakstad. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Folk er flinke

Ordfører Haugen sier det de frykter mest er at smitten skal finne veien til sykehjemmet. De gjør hva de kan for å unngå nettopp det.

- Vi følger nasjonale myndigheters råd, tester, isolerer, smittesporer og setter i karantene. Mitt inntrykk er at folk her er flinke til å følge opp tiltakene. Jeg håper inderlig vi raskt for bukt med den store smittespredningen, sier Haugen.

De første smittede på Hitra hadde alle arbeid i fiskerikonsernet Lerøy.

Deretter oppsto nye smittetilfeller blant nærkontakter internt i Lerøy og nærkontakter privat.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer