Kreftsykdom

Opplever marerittet: - Forferdelig urettferdig

Line Duus har uhelbredelig kreft, men har fått nei av Sørlandet sykehus til behandlingen som kan hjelpe henne.

KREFTSYK: Line Duus på på Start-kamp, fotballaget hun har fulgt tett som supporter i flere år. Foto: Privat
KREFTSYK: Line Duus på på Start-kamp, fotballaget hun har fulgt tett som supporter i flere år. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Det er et ekspertpanel som har anbefalt at Duus skal få prøve immunterapi-behandlingen.

Ifølge ekspertene er behandlingen eneste måte til å forlenge levetida og minske smertene for sørlandskvinnen.

- Forferdelig urettferdig

Nå betaler hun derimot selv for behandlingen, og venner har startet en innsamlingsaksjon på Spleis for at Duus skal slippe store økonomiske kostnader.

Hver behandling koster rundt 350 000 kroner.

- Den behandlingen hun får nå gjør noe med oss rundt Line. Vi synes hun behandles forferdelig urettferdig. Det er et paradoks at behandlingen er der, eksperter anbefaler den, men så får hun den ikke. Sånn bør det ikke være, sier vennen Kai Rune Karlsen, som er en av initiativtakerne bak innsamlingen.

Duus har grunnet helsesituasjonen ikke ønsket å bidra til saken. Men Dagbladet har vært i kontakt med henne, og hun har gitt godkjennelse til at Dagbladet skriver om situasjonen hennes.

SYKE: De tre brødrene Caison, Tristen og Carter har alle arvet den sjeldne krefttypen som rammer synet fra sin mor. Hun hadde selv kreften som barn, men trodde aldri at hun skulle gi sykdommen videre til alle de tre barna. Video: HLN/CNN Vis mer

- Himmel til helvete

Det var Gynkreftforeningens medlemsblad Afrodite som først omtalte saken. Der forklarte Duus at sykdommen trolig kunne vært avverget om det ikke hadde vært for at en celleprøve ble feiltolket i 2015.

Hun har fått tilkjent erstatning av Norsk pasientskadeerstatning.

Hun mener hun nå blir utsatt for forskjellsbehandling, med pasienter ved andre sykehus som får prøve behandlingen etter samme anbefaling som hun selv har fått.

- Vi gikk fra himmel til helvete på kort tid. Å få nei var tøft da jeg trodde jeg ville få denne behandlingen siden Ekspertpanelet anbefalte den. Formen er veldig opp og ned for tiden. Det er mye tårer, sa hun til NRK Sørlandet, som også har omtalt saken.

- Individuelle vurderinger

Slik svarer Sørlandet sykehus på vurderingen om at Duus ikke får dekket behandlingen.

- I den aktuelle saken var ikke resultatene Ekspertpanelet viste til fagfellevurdert – altså kvalitetssikret gjennom forskning. Dette er påfallende, da fagfellevurdering er sentralt for å kunne vektlegge kvaliteten på forskningsdata i behandlingen av pasienter, sier fagdirektør Susanne Hernes.

- Sørlandet sykehus gjør alltid individuelle vurderinger basert på hver enkelt pasient, hvor vi benytter prioriteringskriteriene som er definert i Meld. St. 38 (2020–2021). Disse er nytte, ressurs og alvorlighet, skriver hun i en mail til Dagbladet.

Leder av Ekspertpanelet, Halfdan Sørbye, synes det er trist at Duus ikke får dekket behandlingen.

Det Hernes mener er at studien er ikke publisert, noe de har rett i. Studien forventes publisert innen svært kort tid. Om man må ha dette som krav er det nok litt ulike meninger om. Studiedataene har vært presentert på to store kreftkongresser, og det har etter vår erfaring aldri skjedd at studiedata har endret seg av betydning fra en slik presentasjon til artikkel blir publisert, sier Sørbye.

Han legger til at han forstår at det er rimelig å vente på publikasjon før man tar en avgjørelse i Beslutningsforum.

- Men vi mener at det må tas individuelle vurderinger som gjelder aktuelle pasient på det aktuelle tidspunktet, og at man da må vurdere all tilgjengelige data som finnes på dette tidspunkt. Å ha som generelt prinsipp at studiedata må være publiserte, vil frata en del pasienter muligheten til en slik behandling, da de ikke har tid til å vente en publisering som av og til kan ta tid som i dette tilfelle, argumenterer Sørbye.

- Ydmyk og rørt

Spleis-innsamlingen har skaffet over 100 000 kroner etter at den ble lagt ut forrige søndag.

- Line er et menneske som alltid har stilt opp for andre. Når hun nå er dårlig og sliter med smerter fortjener hun at vi stiller opp for henne. Hun ønsker selv også å få fram at hun er rørt og ydmyk over all hjelp og de fine ordene hun får, sier Karlsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer