Opplever massivt sexpress

Det er vanlig at ungdomsskolejenter har kjærester som er over 30 år, forteller to jenter til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAUTOKEINO (Dagbladet): -  Vi vet hvem disse mennene er. Ofte plukker de opp jentene på plassen utenfor skolen. Alle kjenner til at voksne menn bytter til seg sex mot å gi bort kontantkort, sprit og røyk. Men det er liksom noe vi ikke skal bry oss med, forteller ungjentene.

«Drikker og herjer på»

Mer enn halvparten av jentene på Kautokeino ungdomsskole tilhører den delen av bygdemiljøet som jentene beskriver som «de som drikker, fester og herjer på».

Noen tenåringer sitter foran oss og snakker om hvordan det er å være ung jente i Kautokeino.

De forteller historier om hvordan menn bevisst har utnyttet unge jenter seksuelt, om de kyniske og utspekulerte metodene de bruker.

De beskriver en hverdag der jenter ikke kan ferdes i sentrum uten å få blikk og slengkommentarer fra grisete, gamle mannfolk.

De tør ikke stå fram offentlig. Til det er Kautokeino for lite.

Alle vet om alt som skjer rett etter at det har skjedd, sier de.

 BLIR UTNYTTET:  Det er vanlig at unge jenter blir beglodd, klådd på og forsøkt utnyttet seksuelt, sier to 15 år gamle jenter. De ønsker nå at folk skal få vite hvor vanskelig det er å være ung jente i Kautokeino. Alle foto: Lars Eivind Bones
BLIR UTNYTTET: Det er vanlig at unge jenter blir beglodd, klådd på og forsøkt utnyttet seksuelt, sier to 15 år gamle jenter. De ønsker nå at folk skal få vite hvor vanskelig det er å være ung jente i Kautokeino. Alle foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Frykten for å bli gjenkjent og uthengt som sladrehank er stor.

Likevel ønsker jentene å fortelle hva som skjer i bygda med knappe 3000 innbyggere.

-  Vi vet at mange mannfolk inviterer jenter på fest for å skjenke dem. Det er veldig ekkelt å tenke på.

-  Mange jenter på skolen har en kjæreste som er over 30 år. På mandagene snakker de om alt som har skjedd i helga. De prøver ikke å skjule noe.

Fakkeltog mot vold

Før jul arrangerte innbyggerne i Kautokeino fakkeltog for å mane til kamp mot kvinnevolden.

I 2005 ble det anmeldt 18 tilfeller av voldtekt, overgrep og andre former for vold mot kvinner i Kautokeino.

Det er en mangedobling fra året før. Man frykter derfor at det skjuler seg store mørketall bak de anmeldte tilfellene.

Etter avsløringene de siste dagene har både lensmann og politikere gått ut og fordømt økningen av sedelighetssaker.

I slutten av januar skal formannskapet ta stilling til om det skal iverksettes tiltak for å bekjempe sexbyttehandelen.

Sosialsjef Torgeir Olsen sa torsdag til Dagbladet at kommunen i en årrekke har visst om at eldre menn bytter til seg sex fra unge kvinner.

Ordfører Hætta kan ikke svare på hvorfor det ikke er gjort noe med problemet.

-  Det ser ut som det har vært dårlig kommunikasjon mellom sosialetaten og den politiske ledelsen. Vi har aldri blitt fortalt om disse problemene. De siste dagene har det virket som om media vet mer enn oss, sier han.

Støttegruppe

I desember i fjor tenkte Aslak Mikal Mienna (37) at nok fikk være nok. Han tok en kjapp telefonrunde til noen menn i bygda.

Et par dager seinere var mannegruppa Dievddut stiftet. Voldtekter, overgrep og annen vold mot kvinner i Kautokeino skulle bekjempes.

Dievddut skal jobbe for at gutter og menn fra samiske områder utvikler et sunnere syn på det motsatte kjønn.

Responsen var enorm. Etter et halvminutts innslag på Dagsrevyen torsdag kveld er det kommet støttetelefoner fra personer over hele landet.

Ingen klare svar

Nå sitter seks av medlemmene rundt salongbordet på puben Maras. Diskusjonen går engasjert over en kopp kaffe, men ingen kan gi noe klart svar på hvorfor antallet sedelighetssaker har eksplodert i Kautokeino.

-  Vi må erkjenne at det er ting i bygda som ikke er som de bør være, selv om jeg ikke tror Kautokeino er noe enestående tilfelle, sier Mienna.

-  Mange lever i en gammeldags illusjon, med et foreldet kvinnesyn. Mange ser på jenter utelukkende som sexobjekter. Ikke som tenkende, levende og likeverdige mennesker, sier Anton Dahl.

Første grep for å bekjempe kvinnevold og diskriminering er å utarbeide et tospråklig hefte på samisk og norsk.

Heftet skal inneholde fakta om vold og overgrep mot kvinner, og historier fra kvinner i Kautokeino som har opplevd vold. Det skal distribueres til alle husstander og offentlige institusjoner.

Stille fredag

På utestedet Nàsti midt i sentrum av Kautokeino er det stille klokka 23.30 fredag kveld. De unge går ikke ut før etter midnatt, tidligst, sier den svenske bartenderen.

Halvannen time seinere har en gruppe unge mennesker samlet seg i kjelleren. Ryktet om at Dagbladet befinner seg på utestedet, har nådd hele bygda.

Ei jente på 18 år forteller at to av venninnene hennes flere ganger har opplevd å bli presset til å ha sex med voksne.

-  De spør deg rett ut: Blir du med meg hjem? Det er sykt mange eklinger her. Jeg har opplevd at folk begynner å tafse på meg når de er fulle, sier hun.

-  Hvem er disse mennene som gjør dette?

-  De som er single, som er mest ute og drikker mest.

-  Har du fått slike tilbud?

-  Ja. Alle har vel det. Men jeg sa nei. Ikke faen, altså.

Stemningen er god på dansegolvet. Ute i det innebygde røykerommet er folk enige i at det er på tide noen tar fatt i sextrakasseringsproblemet bygda sliter med.

-  Noe må gjøres. Men hvor er foreldrene til barna som går ute og henger til langt på natt? De sier de har kontroll, samtidig som dattera deres på 14 år raver rundt drita full, sier en gutt, tydelig oppgitt over hele saken.

-  Det er forferdelig at foreldrene ikke tar mer ansvar, sier han.

TØFF HVERDAG: Unge jenter beskriver en hverdag i Kautokeino der de ikke kan ferdes i sentrum uten å få frekke blikk og grove slengkommentarer fra grisete, gamle mannfolk.