DREPT HER: Inne i denne butikken ble Håvard Pedersen (18) drept da han var på jobb lørdag kveld. Den siktede 17-åringen skal torsdag i nye avhør med politiet. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
DREPT HER: Inne i denne butikken ble Håvard Pedersen (18) drept da han var på jobb lørdag kveld. Den siktede 17-åringen skal torsdag i nye avhør med politiet. Foto: Andreas Lekang / DagbladetVis mer

Vadsø-drapet

Opplever stort oppmøte på ungdomsklubben

Mens ungdommer møtes for å sørge over drapet på 18 år gamle Håvard Pedersen, skal den siktede 17-åringen i nye avhør i dag.

VADSØ (Dagbladet): - Dette kunne ha hendt meg. Disse tingene tenker alle ungdom på uavhengig av hvilken nasjonalitet eller kulturbakgrunn de har.

Det sier Tone Persen, fungerende kommunalsjef i Vadsø kommune. Ungdomsklubben i byen, ungdommens møteplass, er egentlig sommerstengt, men som følge av drapet på 18 år gamle Håvard Pedersen lørdag kveld, har den vært åpen denne uka.

Til vanlig er det 10 til 20 personer på klubben. Men onsdag kveld var det om lag 30 ungdommer der, til tross for at vi er midt i fellesferien.

- Det var mange som kom, uavhengig av om de er norske eller fra en annen kultur. Der er de sammen. De snakker med hverandre om det som har skjedd, spiller billiard og har andre aktiviteter, sier Persen.

VIL IKKE KOMMENTERE: Fungerende kommunalsjef Tone Persen vil ikke kommentere den siktede 17-årings situasjon. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
VIL IKKE KOMMENTERE: Fungerende kommunalsjef Tone Persen vil ikke kommentere den siktede 17-årings situasjon. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

Mulig ny oppdatering

Fem dager etter at Håvard Pedersen ble drept på Coop Extra, står politiet fortsatt uten motiv i saken.

Politiet meldte til Dagbladet torsdag formiddag at de regner med å komme med en oppdatering i saken i ettermiddag.

Vadsø kommune har bedt media om å ikke være til stede på klubben, av hensyn til ungdommene. Malingen flasser av veggene, og det er stille og solfylt i gatene. Da Dagbladet var utenfor klubben torsdag formiddag, var det ikke en sjel å se ved det nedlagte, grå bygget i finnmarksbyen.

Til vanlig er det ungdommer fra 8. klasse til 18-åringer som er på klubben. Nå har både ungdommer og unge voksne blitt ønsket velkommen.

DREPT: Håvard Pedersen ble bare 18 år gammel. Foto: Privat
DREPT: Håvard Pedersen ble bare 18 år gammel. Foto: Privat Vis mer

Vil ikke kommentere

En mindreårig asylsøker fra Afghanistan på 17 år er siktet for drapet på Håvard Pedersen. Han ble mandag varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud.

Vadsø kommune ønsker ikke å kommentere om de har gitt den siktede 17-åringen god nok oppfølging. Politiet mener det er han som drepte 18-åringen lørdag kveld.

Fungerende kommunalsjef Tone Persen svarer bare på generelt grunnlag på spørsmål om 17-åringens situasjon.

- Jeg kan ikke kommentere saken på grunn av hensynet til personvernet, men på generelt grunnlag kan jeg si at jeg er trygg på hvordan vi jobber med ungdom, både hvordan problemer følges opp og fanges opp. Jeg har god samvittighet for det generelle arbeidet vi gjør, sier Persen.

NEDLAGT: På denne nedlagte skolen holder ungdomsklubben til. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
NEDLAGT: På denne nedlagte skolen holder ungdomsklubben til. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

Avhøres igjen i dag

Torsdag skal den siktede 17-åringen avhøres av politiet igjen. 17-åringen nekter straffskyld ut fra siktelsen.

Siktedes forsvarer, Vidar Zahl Arntzen, sier at man må få klarhet i hva slags oppfølging den siktede hadde av Vadsø kommune før lørdag.

- Det er altfor tidlig å konkludere om dette kan årsaksforklares, sier Arntzen til Dagbladet, som møter ham utenfor advokatkontoret hans i de stille gatene i sentrum av byen.

FORSVARER: Vidar Zahl Arntzen. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
FORSVARER: Vidar Zahl Arntzen. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

Han sier at hva som skjedde i dagene før lørdag, er noe man skal begynne å snakke om i avhør framover.

- Fram til nå har politiet vært interessert i hans situasjon generelt, sier forsvareren.

Han forteller at klienten samarbeider med politiet og svarer godt, og forteller at 17-åringen framstår i grei form, forholdene tatt i betraktning. Avhørene med 17-åringen er tilrettelagt med tolk.

Mange asylbarn

Vadsø komme har bosatt asylsøkere siden 1997, og har de siste åra bosatt mange enslige mindreårige asylsøkere. I 2014 bosatte de 23 enslige mindreårige asylsøkere. Som følge av at strømmen av asylsøkere har gått ned, regner kommunen med å bare bosette fire enslige mindreårige asylsøkere i år. De blir alle fire 18 år i løpet av året.

I dag har kommunen til sammen 53 personer som kom hit som enslige mindreårige asylsøkere under oppfølging, hvor 40 av dem bor i Vadsø. Bare ti av dem er under 18. I løpet av desember i år har kommunen ingen under 18 år.

Fra dagen de fyller 18, blir de fulgt opp et halvt år av kommunen for å se om de klarer seg. Vurderer kommunen det slik at vedkommende ikke klarer seg, vil oppfølgingen vare mye lengre. For eksempel følger kommunen nå opp en 22-åring, uten at de får penger for det av staten, opplyser Persen.

- Vi har faste rutiner på hva vi skal gjøre med asylsøkerne når de kommer hit. De blir kartlagt, og da kommer det fram om de har ulike behov, om de har traumer de må bearbeide, om de er psykisk syke, fysisk syke og slike ting. Da iverksettes det henvisning til spesialisthelsetjenesten, sier Tone Persen.