Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oppløftende Bali-enighet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en høydramatisk innspurt, ett døgn på overtid, ble de drøyt 180 landene som har deltatt på klimatoppmøtet på Bali enige om et mandat og en framdriftsplan for videre forhandlinger, et såkalt veikart, som forhåpentlig skal resultere i en ny internasjonal klimaavtale i København 2009. Kompromisset som førte til en løsning kom etter at en strid mellom USA og flere u-land, deriblant India og Kina, brakte forhandlingene til randen av sammenbrudd. Men i 12. time snudde USA og kom u-landene i møte.

Fire byggesteiner skal danne grunnlaget for de nye forhandlingene som skal starte for alvor seinest i april neste år: Forpliktelser om utslippsreduksjoner, tiltak for å beskytte de fattigste og mest utsatte landene mot konsekvensene av klimaendringene, overføring av ny miljøvennlig teknologi til u-landene og samarbeid om finansiering av de nødvendige tiltakene. Dessuten inngår et viktig program for å hindre avskogingen av regnskogene.

Kompromisset inneholder ingen tallfestede mål for utslippsreduksjoner slik EU og Norge har krevd, og miljøbevegelsen mener, ikke uventet, at man burde ha kommet betydelig lenger på Bali-møtet. Men på politisk hold, både i Norge og internasjonalt, er reaksjonene preget av stor lettelse over at det til slutt ble oppnådd enighet om et veikart, og over at USA er med videre. Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt brukte i går så stor ord som at enigheten på Bali innleder en ny æra for klimapolitikken.

Landene bak Kyotoavtalen står for bare 30 prosent av verdens samlede klimautslipp. Forutsetningene er nå til stede for en ny avtale som på sikt omfatter alle land. Men det er langt fram. Stor uenighet og mange konflikter skal løses gjennom krevende forhandlinger på kort tid. Men resultatet av Bali-toppmøtet ble likevel oppløftende, tross alt, og en rekke signaler om positive holdningsendringer i USA gir ytterligere grunn til positive forhåpninger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling