Oppløftende Bali-enighet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Etter en høydramatisk innspurt, ett døgn på overtid, ble de drøyt 180 landene som har deltatt på klimatoppmøtet på Bali enige om et mandat og en framdriftsplan for videre forhandlinger, et såkalt veikart, som forhåpentlig skal resultere i en ny internasjonal klimaavtale i København 2009. Kompromisset som førte til en løsning kom etter at en strid mellom USA og flere u-land, deriblant India og Kina, brakte forhandlingene til randen av sammenbrudd. Men i 12. time snudde USA og kom u-landene i møte.

Fire byggesteiner skal danne grunnlaget for de nye forhandlingene som skal starte for alvor seinest i april neste år: Forpliktelser om utslippsreduksjoner, tiltak for å beskytte de fattigste og mest utsatte landene mot konsekvensene av klimaendringene, overføring av ny miljøvennlig teknologi til u-landene og samarbeid om finansiering av de nødvendige tiltakene. Dessuten inngår et viktig program for å hindre avskogingen av regnskogene.

Kompromisset inneholder ingen tallfestede mål for utslippsreduksjoner slik EU og Norge har krevd, og miljøbevegelsen mener, ikke uventet, at man burde ha kommet betydelig lenger på Bali-møtet. Men på politisk hold, både i Norge og internasjonalt, er reaksjonene preget av stor lettelse over at det til slutt ble oppnådd enighet om et veikart, og over at USA er med videre. Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt brukte i går så stor ord som at enigheten på Bali innleder en ny æra for klimapolitikken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer