Den amerikanske legemiddelprodusenten Eli Lilly and Company har søkt om godkjennelse av Donanemab, et nytt legemiddel som bremser utviklingen av Alzheimer.
Det melder NTB.
Svært lovende
- Endelig er det et visst håp, sier John Sims hos legemiddelprodusenten til nyhetsbyrået.
Han er rask med å presisere at den nye medisinen imidlertid ikke kan kurere sykdommen:
- Diabetes har heller ingen kur, men det betyr ikke at man ikke kan behandle pasienter på meningsfullt vis likevel, kommenterer han.
Alzheimers sykdom er nært knyttet til opphopning av proteinet amyloid i hjernen, også kalt amyloid plakk, skriver Nasjonalt senter for aldring og helse på sine nettsider.
Legemiddelet Donanemab viser seg å redusere plakk i hjernen, og kan dermed ha virkning på tidlig symptomer på Alzheimers sykdom.
- Dette er svært lovende, sier forskningssjef Geir Selbæk i Aldring og helse.
Han legger til at resultatene var forventet, etter at det tidligere har kommet positive rapporter om effekten av Donanemab.
I januar ble legemiddelet leqembi fra japanske Eisai, som bremser svekkelsen av hukommelse og tenkning i første fase hos Alzheimer-pasienter godkjent av USAs mat- og helsetilsyn FDA.
Kliniske tester utført av Elli Lilly har altså vist at også Donanemab kan bremse svekkelsen med mellom fire og sju måneder i et tidlig stadium av sykdommen. Det tilsier rundt 60 prosent.
En viss risiko
De nye legemidlene blir framstilt som et stort gjennombrudd og som et oppløftende håp for framtida. Likevel er bruken av dem forbundet med en viss risiko, skriver BBC News.

- Bortføring er eneste håp
Hjerneødem var nemlig en vanlig bivirkning hos opptil en tredjedel av pasientene i studien.
Hjerneødem er ifølge store medisinske leksikon unormalt mye væske i hjernevevet. Det kan være lokalt eller regionalt, og hjerneområdene der det er ødem vil ofte ha nedsatt funksjon. Dersom et hjerneødem går tilbake igjen, vil funksjonene gjenvinnes. Men det kan også være livstruende, opplyser nettstedet.
1736 personer i alderen 60 til 85 år deltok i den aktuelle Donanemab-studien. De hadde alle mild kognitiv svikt grunnet Alzheimers sykdom, og opphovning av plakk i hjernen.

- Kan være farlig
- En milepæl
Ifølge BBC fikk halvparten av pasientene behandling månedlig, mens den andre halvparten fikk placebo. Dette pågikk i over 18 måneder. Flere av studiens deltakere kunne stoppe behandlingen etter ett år, grunnet svært positive resultater, opplyser avisa.
Flere forskere ved det engelske instituttet for demensforskning sier til BBC at funnene er fantastiske.
- Dette er et vendepunkt, sier professor Giles Hardingham fra instituttet for demensforskning i England, til kringkasteren, hvorpå forsker Susan Kohlhaas istemmer:
- Dette markerer nok en milepæl.
Nå venter forskerne i spenning på en eventuell godkjennelse av Donanemab - både i USA og Storbritannia.