Oppløser regjeringen og innfører unntakstilstand

Abbas vil ha nyvalg. -Hamas har full kontroll, sier Gaza-beboer til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Palestinas president Mahmoud Abbas har i kveld oppløst regjeringen og innført unntakstilstand i de palestinske områdene, opplyser en av hans rådgivere.

Abbas vil danne ny regjering og skrive ut nyvalg, opplyser rådgiveren Tayeb Abdelrahim.

- Hamas har full kontroll i gatene. Det er livsfarlig å bevege seg utendørs, sier Gaza-beboeren Hani El Dadi til Dagbladet.no i kveld. Dette sa han før president Abbas oppløste samlingsregjeringen.

El Dadi har jobbet en årrekke i Midtøsten for den norske forskningsstiftelsen Fafo. Han fikk ikke utreisetillatelse til et seminar på danskebåten mellom København og Oslo i kveld sammen med sine Fafo-kolleger i Oslo og forskere som jobber utenlands..

Det er bare tre måneder siden de stridende partene Fatah og Hamas dannet samlingsregjeringen som nå er oppløst.

Sparker statsministeren

- Statsminister Ismail Haniyeh blir avskjediget, kunngjorde Abbas medarbeider Tayeb Abdelrahim på en pressekonferanse der han leste opp en erklæring fra den palestinske presidenten. 

Abbas vil danne ny regjering, og det vil bli gjennomført et nytt valg så snart forholdene ligger til rette for det, melder NTB - AFP - Reuters.

Avventer norsk støtte

 HAMAS-KONTROLL:  Det grønne islamske flagget er heist på flere sentrale vaktpunkter i Gaza by etter at de militære styrkene fra Hamas har tatt kontrollen. I kveld har president Abbas oppløst samarbeidsregjeringen og innført unntakstilstand. Foto: Mohammed Salem, Scanpix.
HAMAS-KONTROLL: Det grønne islamske flagget er heist på flere sentrale vaktpunkter i Gaza by etter at de militære styrkene fra Hamas har tatt kontrollen. I kveld har president Abbas oppløst samarbeidsregjeringen og innført unntakstilstand. Foto: Mohammed Salem, Scanpix. Vis mer

Norske myndigheter avventer de videre økonomiske utbetalingene til palestinske selvstyremyndigheter. Det betyr ikke at den norske støtten er stoppet. Tidligere i vår har regjeringen utbetalt 10 millioner dollar - om lag 60 millioner kroner. Det er foreløpig ikke planlagt nye utbetalinger, får Dagbladets.no. opplyst evd Utenriksdepartementets pressekontor.

I  kveld melder TV 2 Nyhetskanalen at den norske regjeringen har innstilt all støtte til den palestinske samlingsregjeringen, som president Abbas nå har oppløst. Utenriksdepartementest pressekontor kan ikke bekrefte denne opplysningen overfor Dagbladet.no.

Hani El Dadi er en av tre ansatte på Midtøsten-kontoret til forskningsstiftelsen Fafo, som nå er flyttet fra Jerusalem til Betlehem. El Dadi har jobbet for Fafo i området i en årrekke, balnt annet med levekårsundersøkelser.

Han bor i andre etasje i et familiehus sammen med kone og fem barn. Foreldrene bor i første etasje og en bror og hans familie i tredje etasje.

Fetteren drept

Selv om fetteren der El Dadi og familen bor bare i liten grad har vært berørt av de borgerkrigsliknende tilstandene de siste dagene, holder alle seg innendørs av sikkerhetshensyn.

I ettermiddag og kveld var Fafo-forskeren nødt til å bevege seg utendørs til nærmeste sykehus. Hans 40 år gamle fetter ble skutt i hodet i formiddag da han var på jobb i grønnsaksboden sin på et marked et par kilometer unna.

- Han ble operert på sykehuset, men døde 12 timer etterpå. Det er tragisk. Fire barn mister sin far, og kona mister mannen og familieforsørgeren. Min fetter gikk i sivile, nøytrale klær og var aldri tilknyttet verken Fatah eller Hamas. I kveld vet vi ikke hvem som av fyrte de dødelige skuddene. Det er rett og slett livsfarlig i gatene, sier Hani El Dadi til Dagbladet.no.

Oppløser regjeringen og innfører unntakstilstand

Hundrevis i operasjonskø

Fafo-forskeren har hørt de samme dødstallene som de internasjonale byråene rapporterer: mer enn 80 drepte i kamphandlingene de siste dagene og minst 35 bare i dag.

- Men jeg er redd dødstallene blir mye høyere. Det var en lang kø av sårede og alvorlig operasjonstrengende i kø. Det må ha vært hundrevis. Jeg har ikke sett slike tilstander ved sykehus her i byen før, sier Fafo-forskeren.

Hamas: - verdiløst

Hamas avviste på sin side Abbas avgjørelse som verdiløs.

- Hamas undersøker hvilken respons som bør gis på avgjørelsen som ble tatt etter amerikansk og israelsk press, sier Sami Abu Zuhri, sentralt Hamas-medlem, til nyhetsbyrået Reuters. 

Støtte fra Condoleeza

I en telefonsamtale med Abbas uttrykte USAs utenriksminister Condoleezza Rice støtte til den palestinske presidenten og hans allierte, ifølge talsmann Sean McCormack.

Storbritannia uttrykte på sin side skuffelse over at den palestinske samlingsregjeringen nå er historie.

UNNTAKSTILSTAND: I kveld oppløste president Abbas den tre måneder gamle samrabeidsregjeringen og innførte unntakstilstand i Palestina.
HENRETTET: I kveld stimlet folk i Gazas gater rundt liket av Samih al-Madhoun, en av Fatahs fremste militære rådgivere. Den militære fløyen av Hamas har lenge hatt al-Madhoun på toppen av sin ««ønskeliste». Den samme Hamas-fløyen tok i kveld på seg ansvaret for drapet.