MINNESTUND: Elever på Heimdal videregående skole, den samme skolen som de drepte guttene gikk på, forteller om den vonde tiden etter dobbeltdrapet. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Dobbeltdrap i Trondheim

Oppløst i tårer etter dobbeltdrapet: «Alle i klasse 3C fikk litt dårlig samvittighet»

Drepte Reza Alizada (17) sa til klassekameratene sine at han ville bli politi.

TRONDHEIM (Dagbladet): Tre av de involverte etter dobbeltdrapet i Trondheim på mandag, var elever ved Heimdal videregående skole. I dag holdt skolen minnestund for medeleven Reza Alizada (17) og for Nasratullah Hashimi (19) som gikk på Melhus videregående, men likevel var kjent av mange.

For mange var minnestunden en vond og tung seanse. Oppmøtet var så stort at skolen måtte holde to av dem for å få plass til alle. Mange, både elever og voksne, kom ut av minnestunden oppløst i tårer. De ga hverandre klemmer og støttet hverandre ut av skolebygget.

DREPT: Reza Alizada (17) ble drept i Trondheim på mandag. Foto: Privat
DREPT: Reza Alizada (17) ble drept i Trondheim på mandag. Foto: Privat Vis mer

På selve minnestunden ble både Alizada og Hashimi husket. De hadde begge fått oppholdstillatelse i Norge, og hadde gode klassekamerater i tillegg til norske mentorer på skolen.

- Fikk dårlig samvittighet

På minnestunden ble det også lest opp rørende minneord fra noen av Alizadas nærmeste venner og klassekamerater.

«Jeg vet at alle i klasse 3C fikk litt dårlig samvittighet. Det er vanlig i alle land - at når man lever - respekterer vi ikke.

Når en person dør, da begynner vi å tenke på at vi må respektere hverandre så lenge vi lever på jorda og det er viktig.

DREPT: Nasratullah «Nasrat» Hashimi. Foto: Privat
DREPT: Nasratullah «Nasrat» Hashimi. Foto: Privat Vis mer

Alle må passe på at det ikke må skje igjen. Vi håper alle at det var den siste ulykken i Trondheim og hele verden. Hvil i fred Reza. Og Nasrat.

Samvittighet. Samvittighet. Samvittighet.

Samvittighet. Samvittighet. Samvittighet.

Kondolerer. Kondolerer. Kondolerer.

Kondolerer. Kondolerer. Kondolerer.

Samvittighet. Samvittighet. Samvittighet.

Ja, vi fikk litt dårlig samvittighet.

Samvittighet. Samvittighet. Samvittighet.» skrev en av klassevennene i minneordet som ble lest opp for de hundrevis av elevene.

SKREMT: Tina Hoem satt i etasjen under da det skjedde et dobbeltdrap i Trondheim mandag. Minutter seinere satt en hardt skadd ung gutt på trappa hennes. Video: Lars Eivind Bones /Reporter: Trym Mogen Vis mer

- Jeg klarte ikke snakke

Reza ble bare 17 år gammel. En av hans medelever på 18 ble omtalt som hardt skadd etter volden. Han er onsdag skrevet ut av St. Olav Hospital. 18-åringen som er siktet for dobbeltdrapet er fortsatt i kunstig koma, men tilstanden er stabil.

Han var også elev ved skolen, og har ennå ikke blitt avhørt. Politiet vil i dag begjære ham varetektsfengslet i to uker, og fengslingsmøtet vil foregå uten 18-åringen til stede.

En annen av Alizadas klassekamerater skriver:

«Hvil i fred, Reza og Nasrat.

Jeg har ingen ord å skrive.

Vi tenker veldig mye.

Jeg har hørt masse triste ting i livet, men jeg har sagt «Okey, det går bra.»

Men når jeg hørte nyhetene om dere … jeg klarte ikke å snakke.» skriver en annen.

- Ville bli politi

En tredje elev, som sto guttene tett, skriver:

«Reza

Han var en stille og rolig gutt.

Når han kom for sent til skolen, sa jeg til han på tull: «Hvorfor kommer du så presist til skolen?» Han bare smilte til meg.

En dag spurte jeg ham: «Hva ønsker du å bli i framtida?» Han sa: «Jeg vil bli politi.»

DOBBELTDRAP: Oppvekstsjef i Trondheim kommune, Camilla Trud Nereid, sier at de ikke hadde noen indikasjoner på at noe var under oppseiling før en tenåring drepte to andre ungdommer i Trondheim sentrum i går. Reporter: Trym Mogen. Video. Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Jeg savner deg og smilet ditt.

Jeg håper at du har fått fred.

Hvorfor dør afghanere hver dag, hvert minutt og hvert sekund? Hva er grunnen?

Vær så snill, la oss være i fred!» skriver eleven.

Samhold

Flere av elevene ved Heimdal videregående reiste også videre til Melhus videregående skole for å minnes Nasratullah Hashimi (19), eller Nasrat, som de kalte ham.

- Jeg er veldig imponert over samholdet elevene har vist etter denne tragiske hendelsen. Det er en utrolig gruppe som har hjulpet hverandre med å stå sammen og fortsatt ha fokus på integrering, sier Siri Riksheim, leder for elevtjenesten ved Heimdal videregående skole, til Dagbladet.