Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opplysninger om HIV-tester og seksuelle preferanser ble delt i «skrekkeksempel»

Venstre vil gjøre det lettere for forbrukerne å skille ut verstingene på personvernsbrudd.

LEDET TEKNOLOGIUTVALG: Sveinung Rotevatn (Venstre) har ledet Venstres teknologiutvalg som legger fram en rekke forslag for partiets landsmøte som starter i dag. Foto: Hans Arne Vedlog
LEDET TEKNOLOGIUTVALG: Sveinung Rotevatn (Venstre) har ledet Venstres teknologiutvalg som legger fram en rekke forslag for partiets landsmøte som starter i dag. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag ble Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg grillet av det amerikanske senatet i forbindelse med skandalen der opplysninger 87 millioner personer kan være på avveie.

Zuckerberg ville ikke svare på hvilket hotell han hadde sovet på forrige natt, og ikke hvem han hadde utvekslet meldinger med, det var ikke informasjon han var komfortabel med å dele.

Men langt mer detaljer enn dette kan være på avveie etter bruk av internetttjenester og apper.

I Norge har Forbrukerrådet klaget dating-appen Grindr inn for datatilsynet.

De vurderer også politianmeldelse etter at det er kommet fram at datingtjenesten har delt opplysninger om brukernes seksuelle preferanser, legning og hvor vidt de har HIV eller ikke, med private selskaper.

- Vår tids store spørsmål

LATTER: Facebook-gründer Mark Zuckerberg var usikker på hva han skulle svare da han fikk dette spørsmålet av senatoren. Video: CNN Vis mer

- Skandalene vi har stått oppe i de siste ukene, har synliggjort hvor viktig det er med personvern – dette er et av vår tids store spørsmål, sier Sveinung Rotevatn (Venstre) til Dagbladet.

Han har ledet Venstres teknologiutvalg. På Venstres landsmøte i dag, legger han fram en rekke forslag til debatt.

Ett av dem er ment å gjøre det enklere for folk å vite om tjenesten de bruker vil behandle opplysningene de får om deg på en skikkelig måte.

- Den teknologiske utviklingen kan potensielt utslette hele personvernet. Det er ingen tekniske begrensninger for hva som er mulig å vite om folk slik det var før. For Stasi var det grenser ut fra hvor mange tystere de hadde. I dag handler det om private selskaper, det handler om hvor mye informasjon folk er villige til å gi fra seg om seg selv, uten at de hel forstår hva de gir fra seg, sier Rotevatn.

Får han deg som han vil, vil apper og internett-tjenester bli rangsjert etter hvor gode de er på personvern.

- Vi ønsker en ordning for personvern av digitale tjenester som tilsvarer det svanemerkingen av digitale tjenester. Det kan rettledet forbrukerne mellom ulike tjenester ved å gi de en rating eller karakter. En skal rett og slett gradere Facebook, Gmail, Snapchat, vanlige digitale tjenester, på en personvernskala, sier han.

Kriteriene for toppscore må være tydelighet på hva de bruker informasjonen om deg på, at de ikke selger den videre og at de har god sikkerhet mot datainnbrudd.

- Tilsvarende får de dårlig score om de er slepphendt med informasjon, har vanskelige avtalevilkår eller ber om mye informasjon de ikke trenger, sier Rotevatn, som mener dette vil gi mer informerte valg.

- Vil ikke dette kreve et veldig stort apparat, det er jo tusenvis av apper?

- Praktisk sett kan en ikke ha ambisjoner om å merke alt. Det er ikke overkommelige. Men med en praktisk tilnærming, for eksempel ved å ta de 50 mest brukte appene i Norge, ville det hjulpet - veldig, sier Rotevatn.

- Høy risiko for diskriminering

Forbrukerrådet er positive til forslaget.

-Vi er i positive til en streng og transparent merkeordning, samtidig kan den selvfølgelig ikke erstatte lover og tilsyn. Men vi velger å være positive for i dag er det veldig vanskelig for forbrukeren å orientere seg. Det er ofte lange, uforståelige vilkår og du kan ikke se hva som skjer inne i appene. Dersom godt personvern kan bli en konkurransefordel, er det definitivt positivt, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet.

Han sier Grindr er et skrekkeksempel der personopplysningene som har blitt delt er spesielt sensitive.

-- Med slike opplysninger om seksuelle preferanser og HIV-status potensielt på avveie er det høy risiko for diskriminering og det kan også få fatale konsekvenser i land der homofili er ulovlig. Det som opprørte oss varogså at vi i vilkårene så at de sa fra seg alt ansvaret for som ble delt. Derfor klaget vi de inn for Datatilsynet, forteller han. Men det er ikke bare Grindr og Facebook som har hatt en tvilsom praksis.

- For et par år tilbake testet vi 20 populære apper, som delte informasjon om brukerne med 600 selskaper. Flere av appene opererte også med vilkår som brøt med både forbruker- og personvernlovgivingen, sier Myrstad, som mener en merking kan bidra til å gjøre dette enklere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!