Opplyste ikke om familiekobling: - Svært overraskende

Aftenposten anbefalte på lederplass å stemme Venstre i Oslo. Samtidig er datteren til avisas politiske redaktør høyt oppe på lista til nettopp Venstre i Oslo. - Oppsiktsvekkende, sier Marit Arnstad (Sp). Aftenposten avviser kritikken.

HABILITET: Senterpartiet minner om at også Aftenpostens sjefredaktør Trine Eilertsen må passe på habiliteten etter at avisa anbefalte deg å stemme Venstre, samtidig som datter til politiske redaktør er fjerdeplass på Venstre liste i Oslo. Foto: Thomas Brun / NTB
HABILITET: Senterpartiet minner om at også Aftenpostens sjefredaktør Trine Eilertsen må passe på habiliteten etter at avisa anbefalte deg å stemme Venstre, samtidig som datter til politiske redaktør er fjerdeplass på Venstre liste i Oslo. Foto: Thomas Brun / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er oppsiktsvekkende.

Marit Arnstad, parlamentarisk leder i Senterpartiet, ber Aftenposten se seg selv nøye i speilet.

Lørdag skrev avisa på lederplass at Oslos velgere burde stemme Venstre ved valget, som åpnet søndag i hovedstaden.

«Av partiene i Oslo er det Venstre som i dag svarer best på mange av utfordringene hovedstaden står overfor», skriver avisa.

REAGERER: Sp-topp Marit Arnstad sier Aftenposten burde gjort koblingen åpen for leserne. Foto: Gorm Kallestad / NTB
REAGERER: Sp-topp Marit Arnstad sier Aftenposten burde gjort koblingen åpen for leserne. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Far til fjerdeplass

Avisas politiske redaktør Kjetil Alstadheim er far til Anna Dåsnes (V), fjerdeplass på Venstres liste i Oslo.

Denne bindingen opplyses det ikke om.

Alstadheim er, sammen med sjefredaktør Trine Eilertsen, ansvarlig for lederartiklene i avisa.

- Jeg synes det er svært overraskende at Aftenposten ikke håndterer habilitet på en bedre måte. Det er ikke bare vi politikere som må håndtere habilitet - det må også pressen gjøre, sier Arnstad.

HEMMELIG: Etter Erna Solbergs partilederutspørring i Dagbladets Valgbod ble statsminister Jonas Gahr Støre tatt til side for en hemmelig samtale. Foto: Hans Arne Vedlog. Video: Christian Fjermeros Vis mer

Makta venter

Dersom mange følger Aftenpostens oppfordring, vil Anna Dåsnes seile rett inn til maktposisjon i Oslos bystyre etter valget.

Partiet har i dag fire representanter i bystyret.

- Journalister passer på at politikere ikke er inhabile, og det er bra. Men pressen må ikke glemme å passe på seg selv, sier Arnstad.

- Svekkes Aftenpostens troverdighet med dette?

- Troverdigheten til budskapet i lederen er i alle fall kraftig svekket, svarer hun.

Arnstad mener Aftenposten i det minste burde hatt en merknad i lederartiklen som opplyste om slektskapet mellom Alstadheim og Dåsnes.

Partileder i KrF, Olaug Bollestad møter helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet til debatt om barsel. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Aftenposten: - Gjorde som vi pleier

Dét er sjefredaktør Trine Eilertsen uenig i.

Eilertsen peker på at det er uungåelig at journalister har bindinger til politikere. Det er avgjørende at bindingene håndteres riktig, påpeker hun.

- Det er jeg som har hatt siste ordet i arbeidet med denne lederen. Kjetil Alstadheim har ikke vært involvert. Vi har håndtert denne bindingen som andre bindinger som naturlig nok oppstår, sier Eilertsen til Dagbladet.

- Her kunne Aftenposten ikke gjort noe annerledes, altså?

OSLO: Det er duket for den store «Oslo-duellen» mellom Arbeiderpartiets ordførerkandidat Rina Mariann Hansen og Høyers byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg om hvem som burde styre Oslo. Vis mer

- Jeg skal ikke si at vi ikke kunne gjort noe annerledes, men vi har håndtert denne saken som vi pleier å håndtere bindinger.

Har kjent til koblingen

Eilertsen sier at hun har visst om koblingen mellom Alstadheim og Dåsnes helt fra hun ansatte førstnevnte som politisk redaktør.

- Derfor dekker han ikke landsmøter i Venstre, for eksempel, påpeker hun.

Aftenpostens sjefredaktør sier at hun forstår at Arnstad stiller spørsmål om koblingene mellom lederartikkelen i avisa og familiære bånd.

VALG 2023: Dagbladet dekker valget fra Eidsvolls plass foran Stortinget. Programleder: Steinar Suvatne. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Vi har ikke lederartikler på valgdagen nettopp fordi folk skal få tid til å si sin mening om det vi skriver så tett opp mot et valg, sier Eilertsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer