Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Oppmerksomhet fra gutta er gøy, det er en del av greia med å dra hit

Norske partyjenter drar til Alanya for å få komplimenter og slå seg løs. I Tyrkia blir de møtt av «billig»-stempel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALANYA / OSLO (Dagbladet): Det skjer noe i Pier Street i Alanya rundt midnatt. Gata går fra å være fylt med noen ungdommer, barnefamilier og eldre til å bli invadert av en høylytt, beruset og jublende gjeng skandinaviere. Mange av dem er uniformert med t-skjorter eller heldrakter med norske flagg.

- Come on, I will give you three free shots! It`s happyhour, roper en ansatt fra en av barene.

- Tyrkere misforstår - Oppmerksomheten er egentlig ganske gøy, og det er en del av greia med å dra hit, sier Mariel Holmøyvik Starheim (20). Hun er på jentetur sammen med Lillian Sundal, Malin Honningsvåg, Camilla Andersen, Helene Sørland og Marita Melheim. Alle er tjue år, og alle er fra Nordfjordeid.

- De skandinaviske guttene er like krevende som de tyrkiske her, sier jentegjengen enstemmig.

Jentegjengen er i Alanya for å slå seg løs, og går på byen hver dag under ferieturen. De forteller at de unngår noen av utestedene langs partygata, mye på grunn av opplevelsen Camilla og Helene hadde da de var her sist.

- Vi så ei jente som var så rusa at hun bare lå på gulvet i sitt eget spy. Ingen hjalp henne, sier Camilla.

En av guttene på utestedet er en venn Camilla og Helene fikk da de var her sist, Saigen Eksog (24). Han er opprinnelig tyrkisk, men bor i Oslo. Han snakker flytende norsk, og har sommerjobb i baren i Alanya.

- Problemet er at norske jenter tar med seg den norske partykulturen hit. De drikker mye alkohol og koser med gutta, det gjør at mange tyrkere misforstår og sier at de norske jentene er billige, sier Saigen. Hele kvelden er han edru og holder han seg i nærheten av jentegjengen fra Nordfjordeid. 

GRATIS SPRIT:  Den norske jenta har funnet veien bak bardisken, der hun får danse mot på en av bartenderne og drikke sprit rett fra flaska. Foto: Jo Straube / Dagbladet
GRATIS SPRIT: Den norske jenta har funnet veien bak bardisken, der hun får danse mot på en av bartenderne og drikke sprit rett fra flaska. Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer

- Vi passer også på hverandre, slik at vi ikke kommer bort fra hverandre, sier Malin.

Tidligere i sommer var Dagbaldet på Ayia Napa, der fortalte en jentegjeng at guttene tror at alt er greit når de er på sydenferie.

Drita mer akseptert Forsker ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS), Sturla Nordlund, forteller at det ikke finnes data på norske ungdommers alkoholkonsum på sydenferier.

- Men vi veit at de drikker mye, og at det går hardere for seg på ferie enn hjemme. Disse personene er høyt sannsynlig folk som drikker mye hjemme også,  sier Nordlund, og fortsetter:

- Konsekvensene av alkoholen er rene uhell og ulykker under rusen. De kan også pådra seg langsiktige skader, ødelegge relasjoner og få økonomiske problemer.

Ifølge Nordlund har nordmenns drikkekultur langsomt utviklet seg i en mer liberal retning. Det er mer akseptert å drikke seg full nå, mener han.

- Alkoholbruken stiger fra 15-årsalderen og er på toppunktet rundt 20-årsalderen. Derifra går bruken ned i tråd med økte forpliktelser, sier han.

- Nordmenn er gale Tilbake i Alanya blir ei jente (20), kledd i kort skjørt og en svært utringet topp, løftet ned fra bardisken av en bartender. Han plasserer henne foran seg bak disken, og hun begynner å åle seg opp og ned langs tyrkeren.

Han rekker ei flaske sprit til henne, og hun tar en stor slurk.

I SOFAEN:  Jentegjengen fra Møre og Romsdal danser på sofaen. De fester hver kveld i Alanya i Tyrkia. F.v. Mariel Holmøyvik Storheim, Marita Melheim, Helene Sørland, Camilla Andersen, Malin Honningsvåg, Lillian Sundal.Foto: Jo Straube / Dagbladet
I SOFAEN: Jentegjengen fra Møre og Romsdal danser på sofaen. De fester hver kveld i Alanya i Tyrkia. F.v. Mariel Holmøyvik Storheim, Marita Melheim, Helene Sørland, Camilla Andersen, Malin Honningsvåg, Lillian Sundal.Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer

- Er dere norsk? Nordmenn er gale. Jeg er også norsk, sier en annen ansatt i baren på gebrokken norsk.

Bardiskkryping I hjertet av gata er alle utestedene fylt til randen. Like ved taxiholdeplassen nederst i gata sitter en norsk jente (18) bak på mopeden til en tyrkisk gutt.

Hun hviler hodet bak på ryggen hans, og klarer så vidt å holde øynene åpen. På fortauskanten like ved sitter venninna (18), med lysende djevelhorn på hodet, og trykker frenetisk på en mobiltelefon.

- Jeg kan ikke kjøre dere begge med mopeden, dere må ta taxi, så møtes vi der, sier tyrkeren på mopeden, men den norske jenta klamrer seg fast. 

Lengre opp i gata viser ikke festen noe tegn til å avta.

- Vi gjør alt, alt for Norge, dundrer det over høyttalerne. Enda flere kryper opp på bardisken og synger med.

Reiser mer enn før Rolf Forsdahl, reisedirektør for utland i Virke, sier at norsk fyll i utlandet skaper problemer for bransjen og vertskapsnasjonen.

- Dette er ikke et ferieproblem, men et livsstilsproblem. Reiselivsaktørene er oppmerksomme på dette, og de serverer for eksempel ikke velkomstdrinken lenger, sier han.

- Ungdom reiser mer enn før på grunn av billige flybilletter og kredittkort. 

PARTY:  De norske jentene får mye oppmerksomhet fra guttene som er ansatte i baren, men også de som er turister. Foto: Jo Straube / Dagbladet
PARTY: De norske jentene får mye oppmerksomhet fra guttene som er ansatte i baren, men også de som er turister. Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer

Den skandinaviske og britiske ungdommen er spesielt beryktet for fyll, ifølge Forsdahl.

- Vi vet at 60 prosent av den norske befolkningen reiser utenlands i sommerferien, og selvfølgelig er ungdomsgruppen godt representert der.

BARGATE:  Ifølge direktør i Europeiske Reiseforsikring, Harald Hollerud, er Ayia Napa på Kypros sommerens største partysted. I tillegg er steder som Magaluf på Mallorca, Sunny Beach i Bulgaria, Kos i Hellas og Alanya i Tyrkia populære blant festglade ungdommer. Her fra Alanya. Foto: Jo Straube / Dagbladet
BARGATE: Ifølge direktør i Europeiske Reiseforsikring, Harald Hollerud, er Ayia Napa på Kypros sommerens største partysted. I tillegg er steder som Magaluf på Mallorca, Sunny Beach i Bulgaria, Kos i Hellas og Alanya i Tyrkia populære blant festglade ungdommer. Her fra Alanya. Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media