Oppmykning i forholdet mellom USA og Cuba

Obama letter på restriksjoner.

MER KONTAKT: Skolebarn i Cubas hovedstad Havana foran bilder av revolusjonsheltene Fidel Castro og Che Guevara. Nå har Det hvite hus uttalt at de lemper på reiserestriksjoner og pengeoverføringer mellom de to landene. Foto: Enrique De La Osa/Reuters/Scanpix
MER KONTAKT: Skolebarn i Cubas hovedstad Havana foran bilder av revolusjonsheltene Fidel Castro og Che Guevara. Nå har Det hvite hus uttalt at de lemper på reiserestriksjoner og pengeoverføringer mellom de to landene. Foto: Enrique De La Osa/Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): USAs president Barack Obama lemper på handelsrestriksjonene mot Cuba.

Annonse

Amerikanere kan nå overføre ubegrensede pengebeløp til Cuba, og det blir tillatt å besøke slektninger på øya, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Vedtakene innebærer en betydelig oppmykning av blokkaden mot det sosialistiske landet som har vart i 50 år.

- Presidenten vil gjerne se større frihet for det kubanske folket. Dette er tiltak som han kan og har iverksatt i dag som kan bidra til at  informasjonsstrømmen åpnes, sa presidentens talsmann Robert Gibbs mandag kveld norsk tid. Briefingen fra Det hvite hus ble gitt både på spansk og engelsk.

Det hvite hus oppfordret samtidig Cubas ledelse om å gjøre mer for å åpne landet.

- Avskyelige restriksjoner
I en uttalelse som ifølge Miami Herald ble distribuert i kubanske medier mandag kveld, uttaler Fidel Castro at Obamas administrasjon har lettet noen «avskyelige  restriksjoner» på reiser for kubansk-amerikanere, men la til at beslutningen ikke inneholdt et ord om å lette handelsblokkaden mot landet. Ifølge NTB sier Castro at Cuba ikke ønsker veldedighet, men en slutt på blokkaden.

Castro uttalte likevel at Cuba ikke stiller spørsmål ved Obamas vilje til å endre amerikansk politikk overfor landet.

FREMDELES HANDELSBLOKKADE: Men noen typer amerikanske selskaper tillates å operere på Cuba. Foto: Scanpix
FREMDELES HANDELSBLOKKADE: Men noen typer amerikanske selskaper tillates å operere på Cuba. Foto: Scanpix Vis mer

Omlag 1,5 millioner amerikanere har slektninger på Cuba. Obama håper ifølge AP at oppmykningen skal lede til at kubanerne blir mindre avhengige av regimet, og selv krever større frihet.

Motstand

Enkelte amerikanske politikere er kritiske til åpningen mot Cuba, og hevder det vil kanalisere penger til Castros regime. Andre, støttet av handles- og landbruksorganisasjoner, mener lettelsene ikke går langt nok og vil ha reisefrihet for alle amerikanere.

Amerikanske myndigheter vil nå også tillate telekomunikasjons-selskaper å levere mobiltelefoner, tv- og radio-tjenester på Cuba. Dette krever tillatelse fra kubanske myndigheter, så det er uvisst hvorvidt selskaper vil kunne operere i landet.

SVEKKET LEDER: Fidel Castro er alvorlig syk og broren Raol styrer i praksis landet. I en uttalelse sier likevel Fidel at landet ikke vil ha veldedighet, men en slutt på handelsblokkaden fra USA. Foto: Evaristo Sa/AFP/Scanpix
SVEKKET LEDER: Fidel Castro er alvorlig syk og broren Raol styrer i praksis landet. I en uttalelse sier likevel Fidel at landet ikke vil ha veldedighet, men en slutt på handelsblokkaden fra USA. Foto: Evaristo Sa/AFP/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer