De øvrige 13 er statsministre i sine respektive land. Jagland tar det imidlertid ikke så tungt at Norge er ett av de få landene som ikke surfer på den eurososialistiske bølgen.
- Vi hadde makten i de 11 årene de ikke hadde det. Ser du historisk på det, vil du se at dette har vært tilfelle i hele etterkrigstida. Når sosialismen har hatt framgang ellers i Europa har vi ikke hatt det i Norge, og omvendt. Dette er ikke noe nytt, sier han.
Nye verdensavgifter
Storbritannias statsminister Tony Blair var vert for sine europeiske partilederkolleger i dag. Globalisering, økonomisk reform og arbeidsmarked var blant punktene på programmet. Jagland hadde tatt med seg ideen om ekstra internasjonal flyskatt og avgift på valutahandel for å bidra til FNs og det internasjonale pengefondets (IMF) økonomi, for å lufte den med kollegene.
- Min oppfatning er at en globalisering av økonomien må møtes med en globalisering av politikken. Vi har en helt grotesk situasjon i dag. Bare 10 prosent av verdenshandelen er knyttet til varer og tjenester. Resten er et pengeoverskudd som går med til ren spekulasjon. Legger vi en avgift på valutahandel, kan det bidra til å dempe nivået på spekulasjonene. Jeg kunne også tenke meg en avgift på flyreiser, som vel er av det mest globale vi har i dag. Ørsmå avgifter på dette ville kunne finansiere hele FNs budsjett, sier Jagland.
(NTB)