Opposisjonen: - Slobo må fjernes

- Jugoslavias president Slobodan Milosevic må fjernes, men han bør avsettes på lovlig vis av nasjonalforsamlingen i Beograd. Det sier den tidligere generalstabssjefen Momcilo Perisic.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Verken de militære eller andre utenomparlamentariske grupper bør fjerne Milosevic med makt, sier Perisic.

Perisic har nylig dannet et nytt parti, Bevegelsen for et demokratisk Serbia (PDS), som nå vil foreslå at Jugoslavia får en overgangsregjering. Denne regjeringen skal sitte ved makten i ett til tre år, og bruke tiden til å forberede frie valg på en demokratiske nasjonalforsamling, mener han.

- Men en forutsetning for dette er at Milosevic «fjernes fra den politiske skueplass», og det må gjøres av de som valgte ham. PDS verken kan eller vil fjerne presidenten, sa Perisic til journalister i dag.

I henhold til Jugoslavias grunnlov skal landets president velges av nasjonalforsamlingen.

Streik og demonstrasjoner

Det er store fare for at det bryter ut generalstreiker i Jugoslavia i tiden framover. Det er også varslet store demonstrasjoner mot Milosevic og hans stab. I tillegg har deler av opposisjonen syslet med tanken om å lamme Jugoslavia. En tanke er å blokkere viktige veier i landet.

Mister makta

Lederen for det jugoslaviske opposisjonspartiet Demokratene, Zoran Djindjic, spådde i dag at Milosevic neppe vil overleve århundreskiftet politisk.

På spørsmål om når Milosevic går av eller blir fjernet, svarte den jugoslaviske opposisjonslederen: - I september eller oktober. Da vil stemningen i folket være så opphisset, at det blir direkte livsfarlig for ham å klamre seg til makten.