Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opposisjonen advarer: Flere i regjeringen kan ligge tynt an

Verken Ap, SV, Rødt eller MDG vil legge Sandberg-saken død bare fordi hovedpersonen trolig trekker seg.

VIL HAR SVAR: Une Aina Bastholm vil ikke avslutte Sandberg-saken fordi Per Sandberg trekker seg som statsråd. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VIL HAR SVAR: Une Aina Bastholm vil ikke avslutte Sandberg-saken fordi Per Sandberg trekker seg som statsråd. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ventet at Per Sandberg går av som fiskeriminister i dag.

Dagbladet får bekreftet at det blir ekstraordinært statsråd klokka 13.

Men ifølge opposisjonen på Stortinget er det ikke sikkert at Sandberg er eneste statsråd som må gå av i nær framtid.

- Det gjenstår å se om vi nå kan avslutte denne saken eller ei. Først må vi få svar fra Erna Solberg på de spørsmålene vi har stilt henne. Så må vi vurdere situasjonen ut ifra det, sier Terje Aasland i Ap til Dagbladet.

Sentrale Frp-kilder forteller Dagbladet at Frp-tungvekteren Harald Tom Nesvik er høyaktuell som Per Sandbergs erstatter.

Per Sandberg har ikke besvart Dagbladets henvendelser mandag.

Kan spøke for flere

Aasland i Ap venter med med å kommentere Sandbergs trolige avgang før situasjonen er offisielt bekreftet i etterkant av det ekstraordinære statsrådet.

Frp-nestor Carl I. Hagen sier til Dagbladet mandag formiddag at han mener Sylvi Listhaug nå må erstatte Per Sandberg som nestleder i partiet.

Samtidig forteller sentrale Frp-kilder til Dagbladet at Sandbergs standing i partiet aldri har vært lavere som følge av Iran-rotet.

Også Torgeir Knag Fylkesnes (SV) mener Sandberg-saken kan medføre at flere hoder ruller i regjeringen, dersom det viser seg at flere har tatt med jobbmobil til land som Kina og Iran.

- Spørsmålet er om flere i regjeringen nå ligger tynt an. Det kan fort være tilfellet dersom det viser seg at flere i regjeringen har tatt med seg jobbtelefonen på reise til høyrisikoland. Nå må vi få svar fra Erna Solberg på dette, sier Fylkesnes til Dagbladet.

I så fall kan det spøke for flere av Ernas statsråder, ifølge Fylkesnes.

Sandberg har innrømmet at han gjorde en feil, både da han tok med telefonen til Iran og på en jobbreise til Kina i mai. Reisen til Iran ble ikke varslet til Statsministerens kontor på forhånd. Sandberg sier at dette hadde sine grunner, men nekter å si hva som var grunnen.

MANDAL: Fiskeriministeren ønsket ikke å kommentere hvorvidt PST mente at han og Bahareh Letnes burde være kjærester. Video: Christian Roth Christensen Vis mer

Moxnes: - Saken er ikke over

Også Bjørnar Moxnes (Rødt) understreker at saken ruller videre og at presset nå må flyttes fra Sandberg til Solberg og resten av regjeringen.

- Saken er ikke over med Sandbergs avgang. Vi ser en regjering som gjentatte ganger viser et slumsete forhold til sikkerhet. Ikke bare gjennom Sandbergs reiser til Iran og Kina, men også hvordan IKT-tjenester i offentlig sektor flagges ut på bekostning av sikkerhet og hvordan regjeringa ikke reagerer på potensiell amerikansk overvåkning av norske borgere og myndigheter, sier Moxnes.

- Så siste ord er ikke sagt, legger han til.

Une Aina Bastholm (MDG) sa til Dagbladet så seint som søndag kveld at hun synes Sandberg skulle trekke seg snarest.

- Man kan ikke sitte som statsråd og ha innrømt at man med vitende vilje har brutt sikkerhetsreglene fordi det passer en privat, utdyper Bastholm mandag.

Spørsmål krever svar

I likhet med Rødt og SV mener også Bastholm at saken kan få ytterligere etterspill, selv om Per Sandbergs dager i regjeringen er talte:

- Det gjenstår fortsatt å se hva statsministeren har foretatt seg for å unngå denne skandalen. Vi kommer til å følge dette tett for å se om dette bør få enda større konsekvenser.

Allerede i går fikk Dagbladet opplyst at det var sannsynlig at Sandberg ville komme til å trekke seg i løpet av mandag.

Dette er noen av spørsmålene statsministeren må svare Stortinget på:

  • Hva kan potensielt ha blitt lekket fra Sandbergs telefon?
  • Hvilke konsekvenser får dette for Sandberg?
  • Har Solberg fremdeles tillit til sin fiskeriminister?
  • Har det skjedd tilsvarende brudd på rutinene i andre departementer?