Opposisjonen anklager budsjett-kameratene for kreativ bokføring

- Kan virke som at regjeringen har brukt penger de ikke har, for å kunne dra i land en avtale med støttepartiene, sier Sp-lederen.

-SKYVER KOSTNADER FORAN SEG: Opposisjonen er kritisk til hvordan regjeringen i tospann med KrF og Venstre har halt i land budsjettenigheten. Her statsminister Erna Solberg (H) og fInansminister Siv Jensen (Frp) fotografert i Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
-SKYVER KOSTNADER FORAN SEG: Opposisjonen er kritisk til hvordan regjeringen i tospann med KrF og Venstre har halt i land budsjettenigheten. Her statsminister Erna Solberg (H) og fInansminister Siv Jensen (Frp) fotografert i Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I hele dag debatterer Stortinget neste års statsbudsjett. Utgangspunktet er regjeringspartienes budsjettforlik med KrF og Venstre.

Finansdebatten skulle egentlig avholdes 27. november, men budsjett-kameratene klarte ikke å overholde finanskomiteens frist og debatten ble dermed utsatt til i dag, slik at opposisjonen skulle få mer tid til å sette seg inn i budsjett-avtalen og skrive sine merknader.

Nå foreligger opposisjonens merknader til flertallsinnstillingen, der regjeringen og støttepartiene får ramsalt kritikk for hvordan man har halt i land enigheten:

• Senterpartiet skriver at «de fire partiene finansierer sine endringer ved hjelp av overraskende utbytteuttak, anslagsendringer på tilfeldige enkeltområder i budsjettet som egentlig burde vært kjent for alle og forskyvning av kostnader over tid».

- Det regjeringen, V og KrF her gjør kan i beste fall kalles kreativ bokføring. Det kan rett og slett virke som at regjeringen har brukt penger de ikke har for å kunne dra i land en avtale med støttepartiene, samtidig som staten Norge vil sitte igjen med baksmellen i 2015, sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

• SV påpeker at «graden av kreativitet utvist i hvordan en oppnår 1 pst. av BNI (bruttonasjonalinntekt) til bistand øker år for år», og legger til at «spesielt Kristelig Folkeparti og Venstre ville reagert kraftig hadde de bevitnet en slik politisk manøver fra opposisjon».

• Arbeiderpartiet «merker seg at forlikspartiene sikrer seg inndekning for en rekke nye enkeltforslag, blant annet gjennom økt utbytte fra
enkelte statlige selskaper, anslagsendring for private institusjoners pensjonskostnader og endret fremdrift for enkelte prosjekter».
 
- Urealistisk budsjetttering Arbeiderpartiet understreker at finanskomiteen på grunn av tidspress har hatt liten mulighet til å vurdere konsekvensene av disse inndekningsforslagene, men «legger til grunn at forskyving av investeringer skyldes at framdriften i prosjektene reelt sett er endret». Derfor slutter Ap seg til flere av forlikspartienes inndekningsforslag, men langt fra alle.

Ap har blant annet, som den øvrige opposisjonen i finanskomiteen, merket seg at forlikspartiene blant annet har hentet 306,3 millioner kroner fra posten «kjøp av klimakvoter», som neste år er satt til kroner null.

Både Ap, Senterpartiet og SV viser i sine merknader til miljøvernminister Tine Sundtofts (H) brev til Stortingets energi- og miljøkomité, der hun skriver at «en slik reduksjon ikke vil være i samsvar med realistisk budsjettering».

Men der Ap legger inn 100 millioner nye kroner til Sundtofts kvote-shopping i sitt alternative budsjett, støtter SV flertallets kuttforslag, fordi partiet er kritisk «til hvorvidt kvotemekanismene i dag fungerer som en effektiv bekjemper av farlige klimagassutslipp».

Men SV bemerker at at kuttet fører til at forlikspartnerne samlet sett svekker Norges internasjonale klimainnsats sammenliknet med regjeringens forslag, og vil kompensere for dette med å avse 650 millioner kroner til Det grønne klimafondet.

Fondet skal finansiere klimatiltak i utviklingsland. Venstre og KrF har fått regjeringspartiene med på å gi 200 millioner kroner mer til fondet.

- Tapper Posten Da SVs mann i finanskomiteen, Snorre Valen, fremmet denne kritikken under finansdebatten, fikk han svar fra KrFs Hans Olav Syversen. Syversen viste til at anslagene for Norges behov for klimakvotekjøp hadde truffet dårlig under rødgrønt styre. 

- Kanskje er det mer styring nå dette nå, med den ny regjeringen. Forhåpentligvis er det det, sa Syversen, som la til at dersom Sundtoft hadde behov for mer penger til klimakvotekjøp, skulle man «selvsagt komme tilbake til det».

Senterpartiet er kritisk til at budsjettforliket krever at staten tar ut 230 millioner i økt utbytte fra statlige selskaper, og bemerker spesielt om det foreslåtte økte utbyttet på 100 millioner kroner fra Posten Norge AS:

«Samtidig har regjeringen lagt frem forslag om innføring av EUs tredje postdirektiv i Norge og å fjerne kravet om postombæring 6 dager i uka. I sum vil dette etter dette medlems mening føre til dyrere og dårligere posttjenester for mange nordmenn».

Videre understreker Senterpartiet i sine merknader at «statens ambisjon for eierskap i Posten ikke bør være å gi staten overskudd, men å gi best mulig posttjenester for det norske folk».

Senterpartiet er dessuten kritiske til at budsjett-kameratene foretar anslagsendring på kun ett område (private institusjoners pensjonsutgifter). Det nye anslaget medfører reduserte kostnader og dermed mer penger å bruke i forliket (200 mill), samtidig unnlater man å endre anslag på områder som kunne ført til betydelig reduserte inntekter, som for eksempel anslaget på oljeprisen, poengterer Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum overfor Dagbladet.

- Finanspolitisk talsmann fra FrP, Gjermund Hagesæter, stod selv på talerstolen i dag og sa at «oljeprisen er i fritt fall». Samtidig har de ikke tatt høyde for lavere oljepris i budsjettet, noe som er svært spesielt da de samtidig gjør anslagsjusteringer på områdene hvor de kan hente mer penger. Skal en sette opp et regnestykke, så må både plussene og minusene være med for å få et riktig svar, sier Vedum.

PS! I forrige uke kritiserte Venstre og Høyre Senterpartiet for å ha saldert sitt alternative budsjett med et kraftig kutt i Norges EØS-bidrag.

FRYKTER BAKSMELL: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier til Dagbladet: - Det regjeringen, V og KrF her gjør kan i beste fall kalles kreativ bokføring. Det kan rett og slett virke som at regjeringen har brukt penger de ikke har for å kunne dra i land en avtale med støttepartiene, samtidig som staten Norge vil sitte igjen med baksmellen i 2015..
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
FRYKTER BAKSMELL: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier til Dagbladet: - Det regjeringen, V og KrF her gjør kan i beste fall kalles kreativ bokføring. Det kan rett og slett virke som at regjeringen har brukt penger de ikke har for å kunne dra i land en avtale med støttepartiene, samtidig som staten Norge vil sitte igjen med baksmellen i 2015.. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer