PRESIDENTEN: Valgene skulle etter planen være de første frie valgene på 24 år, men torsdag ble det klart at de fire største opposisjonspartiene ikke vil delta. Her er president Omar al-Bashir, som tok makten i et kupp i 1989, sammen med Libyas leder Muammar Gaddafi (til høyre). Foto: SABRI ELMHEWI/EPA
PRESIDENTEN: Valgene skulle etter planen være de første frie valgene på 24 år, men torsdag ble det klart at de fire største opposisjonspartiene ikke vil delta. Her er president Omar al-Bashir, som tok makten i et kupp i 1989, sammen med Libyas leder Muammar Gaddafi (til høyre). Foto: SABRI ELMHEWI/EPAVis mer

Opposisjonen boikotter valget i Sudan

Sudans største opposisjonspartier trekker seg fra valgene neste helg, opplyser en talsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Sudans største opposisjonspartier trekker seg fra valgene neste helg, opplyser en talsmann.

Verken den tidligere opprørsbevegelsen i Sør-Sudan, SPLM, Ummapartiet, Kommunistpartiet eller Det demokratiske unionspartiet (DUP) kommer til å stille med kandidater til presidentvalget. Det ble klart etter at opposisjonen torsdag møttes i Omdurman, hovedstaden Khartoums tvillingby, for å vurdere en boikott av valgene.

- De fleste opposisjonspartiene har bestemt seg for å trekke seg fra valget, opplyste talsmann for Umma-partiet, Mohamed Zaki, etter møtet.

Torsdag kveld ble det klart at partiene også vil boikotte valgene på ny nasjonalforsamling og delstatsforsamlinger.

Onsdag trakk kandidaten for landets nest største parti SPLM seg fra presidentvalget. Yasir Arman var regnet som den eneste reelle utfordreren til president Omar al-Bashir, som har styrt Sudan med hard hånd siden statskuppet i 1989.

USAs spesialutsending til Sudan, Scott Gration, kom onsdag til Khartoum og satt torsdag i møter med flere av lederne for opposisjonen, blant annet islamistlederen Hassan al-Turabi og DUP-leder Mohammad Osman al-Mirghani, i et forsøk på å redde valget.

Kan bli revurdert

Ifølge Zaki er det nå bare fem små, uavhengige partier som vil delta i valget.

Men han sier samtidig at beslutningen om å trekke seg kan bli revurdert dersom Bashir og hans regjeringsparti parti Det nasjonale kongresspartiet (NCP) går med på å bytte ut medlemmene og valgkommisjonen og tar klagene over utbredt valgfusk alvorlig.

OPPOSISJONEN: Fire opposisjonskandidater mot president Omar al-Beshir trekker seg. Øverst fra venstre: Umma-partiets Mubarak al-Fadil, kommunistpartiets leder Ibrahim Nugud, tidligere statsminister og Umma-parti-medlem Sadiq al-Mahdi og Hatem al-Sir i det demokratiske unionspartiet. Valget er fra 11. til 13. april. Foto: AFP
OPPOSISJONEN: Fire opposisjonskandidater mot president Omar al-Beshir trekker seg. Øverst fra venstre: Umma-partiets Mubarak al-Fadil, kommunistpartiets leder Ibrahim Nugud, tidligere statsminister og Umma-parti-medlem Sadiq al-Mahdi og Hatem al-Sir i det demokratiske unionspartiet. Valget er fra 11. til 13. april. Foto: AFP Vis mer

Opposisjonspartiene har tidligere hevdet at de er blitt nektet å drive valgkamp og at det har pågått omfattende valgfusk, blant annet i forbindelse med den siste folketellingen der Bashirs parti Det nasjonale kongresspartiet (NCP) beskyldes for å ha manipulert med tallene for å sikre seg flertall.

Viktig for freden

Valget neste helg vil være de første frie valgene i Sudan på 24 år. Foruten president skal Sudans stemmeberettigede velge ny nasjonalforsamling, delstatsforsamlinger og delstatsguvernører.

Valget er i tillegg en viktig del av fredsavtalen fra 2005. Blant annet baner de vei for en folkeavstemning om selvstendighet for Sør-Sudan neste år.

Siden 2005 har SPLM, den tidligere opprørsbevegelsen i Sør-Sudan, delt regjeringsmakten med NCP. Men det skjøre regjeringssamarbeidet har for en stor del vært preget av konflikter og mistro blant de tidligere erkefiendene, som utkjempet Afrikas lengste borgerkrig.

(NTB)


SKÅRET VEKK:  På valgplakatene i Sudans hovedstad Khartoum har ansiktet til presidentkandidaten for Sudans nest største parti SPLM, Yasir Arman, blir skåret vekk. Arman trakk onsdag sitt kandidatur. Foto: REUTERS/SCANPIX
SKÅRET VEKK: På valgplakatene i Sudans hovedstad Khartoum har ansiktet til presidentkandidaten for Sudans nest største parti SPLM, Yasir Arman, blir skåret vekk. Arman trakk onsdag sitt kandidatur. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer