Opposisjonen frykter valgfusk i Georgia

Georgias regjeringsparti ligger an til et dundrende tap med bare 6 prosents oppslutning, ifølge en meningsmåling. Opposisjonen frykter valgfusk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For president Eduard Sjevardnadse står mye på spill i søndagens valg på ny nasjonalforsamling. Han har to år igjen av perioden som president, men hvis oppslutningen blir så lav som målingene viser, vil han sitte igjen med mindre makt - og langt mindre ære. Opposisjonen frykter at makthaverne vil gjøre alt for å fuske til seg et bedre resultat.

Stengte lokaler

Allerede søndag formiddag kom det meldinger om at flere av velgerne ikke fikk avgitt stemme. I hovedstaden Tbilisi, hvor opposisjonen står sterkt, samlet en rasende folkemengde seg utenfor et valglokale som fortsatt var stengt flere timer etter at det skulle åpnet. Tusenvis av stemmeberettigede skal dessuten ikke ha blitt registrert.

- Jeg er kommet til valgkontoret med passet mitt fem ganger, men navnet mitt er fortsatt ikke på listen. Nå lar de meg ikke stemme, sier Tamara Abasjidze.

Vil protestere

Opposisjonen har varslet at den vil kalle sammen til store demonstrasjoner hvis regjeringen forsøker å manipulere valget, og både hæren og politiet er i høy beredskap.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har utplassert om lag 400 valgobservatører. Deres dom er ventet mandag.

Regjeringspartiet For et nytt Georgia har nå mesteparten av de 235 plassene i nasjonalforsamlingen. Partiet støtter president Eduard Sjevardnadse (75), som har vært president i ti år.

Sjevardnadse var utenriksminister i tidligere Sovjetunionen, og er blitt hedret for sin innsats for å få en slutt på den kalde krigen. Han greide å stabilisere landet etter en borgerkrig tidlig på 1990-tallet, men blir nå beskyldt for korrupsjon og økonomisk vanstyre.

Unnfallenhet

Kritikerne mener han lar det skure og gå, og at han ikke tar fatt i den voksende kriminaliteten. Han har heller ikke greid å skape økonomisk vekst siden landet ble uavhengig i 1991.

I Sovjet-tiden hadde Georgia, som ligger mellom Russland og Tyrkia, den høyeste gjennomsnittsinntekten per innbygger i hele Sovjetunionen. Nå må en vanlig arbeider klare seg med 350 kroner i måneden, arbeidsløsheten er høy og innbyggerne opplever stadige strømbrudd.

Da Sjevardnadse ga sin stemme søndag morgen, uttalte han at han stemmer for Georgias fremtid:

- Jeg tror alt vil bli bra. Og i morgen, hvis noen er misfornøyde, får vi se hva som skjer, sa han.

(NTB)