Opposisjonen i Zimbabwe tror på valgskred

De lange køene av velgere som i to dager tålmodig har stått og ventet på tur for å kaste sin stemme i valgurna, er et elendig tegn for Zimbabwes president Robert Mugabe. - President Mugabe er historie, sa opposisjonsleder Morgan Tsvangirai i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han tar det ikke tungt at Mugabes parti ZANU-PF vil nekte opposisjonen å danne regjering, selv om den vinner valget.

Da de 4000 valglokalene i Zimbabwe stengte i går kveld, hadde nær tre millioner mennesker - nesten 60 prosent av velgerne - benyttet sin stemmerett. I det første valget på 20 år hvor de har hatt et reelt alternativ til ZANU-PF.

Frykter valgfusk

Resultatet av valget vil neppe være klart før onsdag, og mange observatører mener at MDC kommer til å oppnå et resultat som tilsier flertall i nasjonalforsamlingen. Det er også fryktet omfattende valgfusk i forbindelse med stemmetellingen.

- Disse valgene handler om virkelig frihet. Virkelig frihet fra det korrupte, arrogante og egoistiske lederskapet vi har hatt i dette landet, sa Tsvangirai.

Han håper på en fredelig overdragelse av makten, etter at Mugabes tilhengere i løpet av valgkampen har drept 30 politiske motstandere.

Tsvangirai sier til The Sunday Times at han gir Mugabe fra tre til seks måneder til å trekke seg, hvis opposisjonen vinner en overbevisende seier.

- Jeg vil tilby ham en ærefull retrett. Mugabe kan ikke fortsette å klamre seg til makten når han har mistet folkets støtte, sier opposisjonslederen seierssikkert. Han har selv opplevd å bli slått nesten helseløs av Mugabes militante tilhengere under valgkampen.

Må ikke gå av

Men i henhold til Zimbabwes grunnlov er ikke Mugabe forpliktet til verken å gå av eller å utnevne en regjering fra det partiet som får flest av de 150 plassene i nasjonalforsamlingen.

Søndag bekreftet ZANUs partiformann John Nkomo at partiet akter å bruke sin rett til å danne regjering.

- ZANU-PF vil danne regjering, uansett hva resultatet blir. Det blir ingen fra opposisjonen i regjeringen, slo han fast.

- Mugabe kan danne en regjering på fem medlemmer hvis han vil. Han er en institusjon, la han til.

Terror eller forsoning

Tsvangirai ser to veier å gå for Zimbabwe: enten mot undertrykkelse eller mot sameksistens.

- Men dette valget avhenger av Mugabe sjøl. Vi snakker om å bevege oss fra en utøvende makt til parlamentarisk makt. Mugabe må ta dette valget, sa Tsvangirai.

Han la til at selv om utenlandske observatører har hatt lite å klage på under det to dager lange valget, har det langt fra vært noe fritt og uavhengig valg.

Leder for EUs observatørteam, svenske Pierre Schori, sier imidlertid at tross enkeltrapporter om vold og uregelmessigheter, har selve valget forløpt fredelig. Men han sa lørdag at også dagene før og etter valget vil være avgjørende for EUs framtidige forhold til Zimbabwe

Endelig valgresultat ventes seint i morgen eller mer sannsynlig onsdag.