BLIR BEDT OM Å GÅ: Næringsminister Sylvia Brustad har håndtert Aker-saken særdeles dårlig og bør gå, mener opposisjonen. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
BLIR BEDT OM Å GÅ: Næringsminister Sylvia Brustad har håndtert Aker-saken særdeles dårlig og bør gå, mener opposisjonen. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Vis mer

Opposisjonen krever Brustads hode på et fat

Kunngjør mistillitsforslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

||| (Dagbladet): De største opposisjonspartiene på Stortinget kunngjør på en pressekonferanse at de krever Sylvia Brustads avgang gjennom et mistillitsforslag.

- Statsrådens handlemåte er ikke egnet til å ivareta statens interesser - dette er sterkt kritikkverdig, tordner Høyres Per-Kristian Foss - som understreker at han uttaler seg på vegne av sitt eget parti, Frp og KrF.

Foss utdyper:

- Dette knytter seg til at hun i realiteten ikke hadde innflytelse på ting hun burde hatt innflytelse på, og sikter til ministerens håndtering av den såkalte Aker-saken.

- Tvunget
Høyres stortingsrepresentant Bent Høie fra Rogaland sier opposisjonen følte seg tvunget til å reagere etter gjennomgangen av Aker-saken.

- Stortinget hadde ikke gjort sin plikt om vi ikke hadde tatt ut mistillit i denne saken. Dette har med hvilket nivå en statsråd bør ha for å fungere i rollen sin, og gjøre de oppgaver hun er satt til, sier Høie til Dagbladet.

- Dere mener Sylvia Brustad har sunket under det akseptable nivået?

- Ja.

- Ikke spill
Opposisjonspartiene understreker at mistillitsforslaget ikke kommer som følge av et politisk spill - men derimot sakens grad av alvorlighet.

KrFs Ola T. Lånke stiller seg bak Foss' linje.

- Mistillitsforslag er ikke noe vi fremmer hver dag - men saken er alvorlig, sier han.

- Brustad har opptrådt uprofesjonelt i Aker-saken, konstaterer Frp's Per Sandberg.

Konflikten med Røkke
Aker-saken endte med at Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker ASAs salg av fem underselskaper til Røkke/staten-kontrollerte Aker Solutions ble funnet akseptabelt etter en gransking - på tross av at ministeren på forhånd krevde salget omgjort.

Kritikere mener Brustad opptrådte klønete, i et stort næringspolitisk spill hun enten ikke hadde særlig peiling på, og/eller som hun ikke håndterte spesielt kløktig.

Venstre har ikke del i kveldens mistillitserklæring - men det antas at de vil stille seg bak forslaget når det kommer opp til avstemning i Stortinget.

Lite sannsynlig
Det skal imidlertid godt gjøres at det blir noen statsrådavgang med det første; de rødgrønne sitter med flertallet på Stortinget, og vil dermed stemme ned opposisjonens mistillitsforslag - dersom ikke et stort antall av representantene fra Ap, Sp og SV stemmer mot sitt eget parti.

- Mistillitsforslaget mot statsråd Brustad kommer ikke til å få flertall i Stortinget, og forslaget fremmes av opposisjonspartiene i trygg forvissning om at det ikke får flertall, sier de tre parlamentariske lederne Hill-Marta Solberg (Ap), Inge Ryan (SV) og Rune Skjælaaen (Sp).

- Statsråd Brustad har gjort og gjør en god jobb som nærings- og handelsminister og har vår tillit, avslutter de tre parlamentariske lederne.

Brustad er for tida sykmeldt på grunn av isjias.

PÅ KRIGSSTIEN: F.v. KrFs Ola T. Lånke, Frp's Per Sandberg og Høyres Per-Kristian Foss er knusende i sin dom over næringsminister Brustad. MMS-foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
PÅ KRIGSSTIEN: F.v. KrFs Ola T. Lånke, Frp's Per Sandberg og Høyres Per-Kristian Foss er knusende i sin dom over næringsminister Brustad. MMS-foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer